10 βιβλία που προετοιμάζουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο

πρώτη μέρα στο σχολείο

Σίγουρα, η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν είναι για όλα τα παιδιά ίδια. Για άλλα είναι πιο εύκολη, για άλλα λίγο πιο δύσκολη, και κάποια άλλα τα δυσκολεύει λίγο περισσότερο και συνήθως εκδηλώνουν το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού.

Για όλα τα παιδιά όμως – και για τους γονείς – είναι σίγουρα σημαντική και γι’ αυτό, είναι καλό να προσπαθήσουμε αυτή η νέα αρχή και μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ευχάριστη για το παιδί.

Η παιδική βιβλιογραφία έχει (ευτυχώς!) πολλούς αξιόλογους τίτλους που μπορούν να μας βοηθήσουν να προετοιμάσουμε και να βάλουμε το παιδί στο κατάλληλο κλίμα λίγο προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 προτάσεις βιβλίων που προετοιμάζουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο:

Από 2 ετών

Δεν πάω σχολείο!

Εκδόσεις Ψυχογιός, Συγγραφέας: Μαριλίτα Χατζημποντόζη

Ο Λέανδρος, το μικρό λιονταράκι, ούτε να ακούσει δεν ήθελε για το σχολείο. Και τι δε σκαρφιζόταν για να μην πάει! Μέχρι που μια μέρα μια έκπληξη τον έκανε να αλλάξει γνώμη για πάντα… Μια τρυφερή ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια να προσαρμοστούν τον πρώτο καιρό στο σχολικό περιβάλλον.

Από Δευτέρα ως Κυριακή

Εκδόσεις Ψυχογιός, Συγγραφέας: Αθηνά Ρεϊζάκη

Στο πρώτο μας σχολείο περνάμε καλά,
μαθαίνουμε πολλά, και τις μέρες που είναι επτά.
Μια ιστορία με διασκεδαστικά στιχάκια και πανέμορφες ζωγραφιές, που βοηθά στην ομαλή μετάβαση του παιδιού στον παιδικό σταθμό, ενώ παράλληλα του μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο τις ημέρες της εβδομάδας.

Από 3 ετών

Η παρέα στον παιδικό σταθμό

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Συγγραφείς: Δεσύπρη Ευαγγελία – Μανιάτη Σταυρούλα, Εικονογράφος: Τσουχνικά Λήδα

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά ηλικίας 3 – 4 ετών. Περιέχει διασκεδαστικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες αυτής της ηλικίας και καλύπτει τις βασικές θεματικές ενότητες που διδάσκονται στον παιδικό σταθμό. Περιλαμβάνει περισσότερα από 100 πρωτότυπα φύλλα εργασίας. Είναι κατάλληλο για τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, αλλά και για αυτά που θα ήθελαν να απασχοληθούν δημιουργικά στο σπίτι με τη βοήθεια των γονιών τους.

Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα

Εκδόσεις Μίνωας, Συγγραφέας: Παπαθεοδούλου Αντώνης, Εικονογράφος: Σγουρός Γιώργος

Του Νικόλα τού αρέσουν όλα!
Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει…
Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε:
—Δε θέλω!
Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…

Από 4 ετών

Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο!

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Συγγραφέας: Τις Ράμπι, Εικονογράφος: Λόρα Χιουζ, μετάφραση: Ειρήνη Χριστοπούλου

Ένα βιβλίο που βοηθάει τα μικρά παιδιά στην προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο, με έξυπνες και διασκεδαστικές ρίμες που κάνουν την ανάγνωση παιχνίδι. Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να σου αρέσει το σχολείο! Σε κάθε σελίδα θα βρεις κι από έναν.

Η παρέα στο προνήπιο

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Συγγραφείς: Δεσύπρη Ευαγγελία – Μανιάτη Σταυρούλα, Εικονογράφος: Μεταλληνού Ρένια

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 – 5 ετών. Περιέχει διασκεδαστικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των προνηπίων και καλύπτει τις βασικές θεματικές ενότητες που διδάσκονται στο Προνήπιο. Περιλαμβάνει περισσότερα από 100 πρωτότυπα φύλλα εργασίας που καλύπτουν όλες τις εποχές του χρόνου. Τα διαθεματικά φύλλα εργασίας καλύπτουν όλα τα γνωστικά πεδία και είναι σύμφωνα με τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα. Το υλικό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς  που εργάζονται με παιδιά αυτής της ηλικίας.

Το σχολείο πάει σχολείο

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Συγγραφέας Rex Adam, εικονογράφηση Robinson Christian, απόδοση Αντώνη Παπαθεοδούλου

Έφτασε η πρώτη μέρα του σχολείου κι όλοι έχουν αγωνία, ειδικά το ίδιο το σχολείο. Τι θα κάνουν τα παιδιά μόλις μπουν μέσα; Θα το συμπαθήσουν; Θα του φερθούν όμορφα;

Από 6 ετών

Τι κάνουν τα πρωτάκια; 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για τη Νεφέλη. Πρώτη μέρα στο σχολείο, πρώτη μέρα στην Πρώτη Δημοτικού. Κι ενώ όλα μοιάζουν δύσκολα και τρομακτικά, κάτι αναπάντεχο συμβαίνει, που θα κάνει τη μικρή να φύγει στο σχόλασμα μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.

Από 7 ετών

Δε θέλω να πάω σχολείο

Εκδόσεις Μεταίχμιο, συγγραφέας Σιλβέν Ζαουί, εικονογράφηση Ανελόρ Παρό και μετάφραση Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία και την προηγούμενη μέρα ο Σαμ έχει πονόκοιλο. Οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως στην πραγματικότητα του φταίει η επιστροφή στα θρανία. Ευτυχώς, η Μία έχει μια σούπερ ιδέα: μαζί οι πέντε φίλοι θα απαριθμήσουν όλους τους λόγους που υπάρχουν για να σου αρέσει το σχολείο, και θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής!

Από 9 ετών

75 συμβουλές για να επιβιώσεις στο σχολείο

Εκδόσεις Ψυχογιός, συγγραφέας Μαρία Φρίσα

Η ζωή στα 12 μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: Η μαμά σου σε τιμωρεί χωρίς λόγο, η καλύτερή σου φίλη θυμώνει μαζί σου, ερωτεύεσαι ένα αγόρι που δεν σου ταιριάζει, τα τσουγκρίζεις με τους δημοφιλείς… Γι’ αυτό έφτιαξα αυτό το εγχειρίδιο δικής μου έμπνευσης, που θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις στα δύσκολα. Εγώ αγαπώ τα τσίμπι. Α! Και κοίτα το τέλος του βιβλίου. Εκεί έχω βάλει τις καλύτερες συμβουλές για να μάθεις να ζωγραφίζεις τσίμπι, αλλά και χαρούμενα αυτοκόλλητα. Κανείς δε θα μπορεί να τα βάλει μαζί σου!

Επιλογή, Επιμέλεια: Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network