7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να χειριστεί την “κατάρρευση μετά το σχολείο”

7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να χειριστεί την "κατάρρευση μετά το σχολείο"

Προετοιμαστείτε! Το παιδί σας μπορεί να έρθει στο σπίτι μετά το σχολείο και να καταρρεύσει σωματικά η ψυχικά.

Μη σας φαίνεται καθόλου περίεργο. Αν το καλοσκεφτείτε, κάτι αντίστοιχο, μπορεί να έχει συμβεί σε συνάδελφό σας ή ακόμα και σε εσάς μετά τη δουλειά ύστερα από μια δύσκολη μέρα . Για πολλές ώρες καθημερινά προσπαθείτε να τα έχετε όλα στην εντέλεια και το απόγευμα έχετε μετατραπεί σε ένα κινούμενο “πτώμα”. Ωστόσο είστε ενήλικες και ως ενήλικες ξέρετε πώς να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και την κούρασή σας. Ξέρετε πώς να διαχειριστείτε αυτή την τεράστια κόπωση που σας κατακλύζει και να μην ξεσπάσετε σε όλους – κι αυτό όχι πάντα. Τα παιδιά όμως, δεν ξέρουν, όσο κι αν το σχολείο τα κουράζει. Γι’ αυτό συχνά, έχουν νεύρα, ξεσπάσματα, γίνονται δύστροπα και καθόλου συνεργάσιμα.

Υπάρχουν 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήστε τα παιδιά να “αποσυμπιεστούν” από τον φόρτο της ημέρας και να είναι πιο ήρεμα και χαλαρά.

1) Όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, υποδεχτείτε το με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά αντί για “Έχετε κάποια εργασία;” ή “Άκουσα ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα σήμερα”. Επίσης, μην ρωτάτε “Πώς ήταν η μέρα σας;” Κανείς δεν θέλει πραγματικά να απαντήσει αυτη η ερωτηση.

2) Δώστε στο παιδί χρόνο να “χαλαρώσει” μετά το σχολείο. Εάν οδηγείτε, βάλτε στο ραδιόφωνο και μείνετε σιωπηλοί Δεν χρειάζετα να τα πείτε όλα τώρα. Αν επιστρέφετε από το σχολείο με τα πόδια, μπορείτε να σχολιάστε  αυτά που παρατηρείτε στο δρόμο π.χ : “Είδες αυτό το χαριτωμένο μικρό κίτρινο πουλί;” Είναι λάθος ώρα για σημαντικές συζητήσεις ή “ανακριτικές” ερωτήσεις.

3) Δεν χρειάζετε να τα ρωτήστε αν πεινάνε. Σερβίρετε το φαγητό και μην τα βάζετε εκείνη τη στιγμή να αυτοεξυπηρετηθούν. Δεν θα γίνουν κακομαθημένα αν δεν σηκωθούν να βάλουν μόνα τους φαγητό ή αν σας ζητήσουν νερό. Εκείνη την ώρα είναι κουρασμένα και έχουν ανάγκη “ψυχολογικού” μασάζ.

4) Προσπαθείστε όσο γίνεται να έχετε τακτοποιημένο το σπίτι, έστω και υποτυποδώς. Ένας χώρος που τα πάντα δεν είναι κουβάρι ηρεμεί και κατευνάζει τις αισθήσεις. Αν δεν προλαβαίνετει δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος, ούτε ότι το παιδί σας θα είναι απαραίτητα μες τα νεύρα. Απλώς ένας χώρος όπου τα πράγματα είναι στη θέση τους γενικά βοηθά ψυχολογικά μικρούς και μεγάλους. Αυτό άλλωστε θα το έχετε διαπιστώσει και από εσάς τους ίδιους.

5) Μην πέσετε πάνω του μετά το φαγητό με φράσεις τύπου “τώρα είναι ώρα για διάβασμα”. Αφήστε το να ξεχαστεί λίγο στο δωμάτιό του και δώστε του λίγο χρόνο να ξεκουράσει το μυαλό του πριν αρχίσει να ανοίγει τα βιβλιά του. Φυσικά δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο. Αν το παιδί σας θέλει μόλις μπαίνει στο σπίτι να διαβάζει, δεν χρειάζεται να του ανακόψετε αυτή τη συνήθεια. Αν δείτε όμως ότι χρειάζετε μια ώρα χαλάρωσης, μην το πιέσετε να ξεκινήσει το διάβασμα ΤΩΡΑ.

6) Αν το παιδί είναι μικρό, μπορείτε να το βοηθήσετε να χαλαρώσει παίζοντας μαζί του ή κάνοντας λίγες αγκαλιές. Συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά (από τρίτη δημοτικού και πάνω) προτιμούν να κάθονται λίγο μόνα στο δωμάτιό τους.

7) Αν είναι εφικτό μην επιλέξετε εκείνη την ώρα να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού. Να βάλετε σκούπα για παράδειγμα ή να πηγαινοέρχεστε σαν τον σίφουνα για να μαζέψετε πράγματα, να βγάλετε τα πιάτα από το πλυνήτριο πιάτων κ.λ.π Για μια ώρα διατηρήστε ένα περιβάλλον “ησυχίας”. Αν φυσικά δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου για κάτι τέτοιο μπορείτε να κάντε 2 ή 3 από τα πράγματα που σας προτείνουμε και ήδη θα έχετε καταφέρει πολλά.

Απόδοση Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network