10 βιβλία για γονείς που θα μας βοηθήσουν στο μεγάλωμα των παιδιών

Βιβλία για γονείς

Μια λίστα με 10 βιβλία για γονείς που μας βοήθησαν πολύ στην ανατροφή των παιδιών μας

1. Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας ή Το δράμα του προικισμένου παιδιού, Alice Miller, εκδόσεις Ροές (2003)

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την «αγάπη» τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτήν την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Σπάνιο κι ακαταμάχητο με τον γεμάτο συμπάθεια, ανεπιτήδευτο λόγο του. Τα παραδείγματα της Alice Miller είναι τόσο ζωντανά και συνηθισμένα που αγγίζουν το πληγωμένο παιδί που υπάρχει μέσα σε όλους μας.

New York Magazine

2. Μεγαλώνοντας ισορροπημένα παιδιά σε έναν παράλογο κόσμο, Marks David Ryan, Εκδόσεις Ωρίων (2006)

Ζούμε σ’έναν κόσμο βίαιων κι απότομων αλλαγών, σε μια κοινωνία υπερπληροφόρησης και διαρκούς έντασης. Και σ’αυτήν την κοινωνία καλούμαστε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, όπου τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε ότι επηρεάζονται και πιέζονται βαθύτατα, εκδηλώνοντας στη συνέχεια διάφορα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ζαλάδες, πονοκέφαλοι, κρίσεις άσθματος, συχνά κρυολογήματα, αλλά και κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές συχνά προκαλούνται εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε στους γιατρούς και στα φάρμακα για την αποκατάσταση της υγείας μας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προφυλάξουμε και να μεγαλώσουμε με ισορροπημένο τρόπο τα παιδιά μας, αρκεί να μπορέσουμε ν’αντιμετωπίσουμε το στρες που η σύγχρονη κοινωνία μας δημιουργεί.

Όλοι εμείς, γονείς κι εκπαιδευτικοί, έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τα παιδιά όχι μόνο ν’αντεπεξέλθουν, αλλά και να ευημερήσουν, σε τούτον τον ασταθή κόσμο που ζούμε. Μ’εφόδιο τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές έρευνες και μέσω επεξηγηματικών παραδειγμάτων μαθαίνουμε τον τρόπο της φυσιολογικής διαβίωσης μέσα στη “Νέα Παγκόσμια Αταξία”.

3. Αναθρέφοντας τα παιδιά μας, αναθρέφουμε τον εαυτό μας, Ναόμι Άλντορτ, Εκδόσεις Αλκυών (2010)

Το βιβλίο “Αναθρέφοντας τα Παιδιά μας, Αναθρέφουμε τον Εαυτό μας” λειτουργεί πάνω στη ριζοσπαστική πρόταση ότι στη σχέση αυτή δεν πρέπει να κυριαρχεί ούτε το παιδί, ούτε ο γονιός. Η Aldort προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την παραχώρηση του ελέγχου προς χάριν της αυθεντικότητας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες για εκείνους που θα προτιμούσαν να πάψουν να μαλώνουν, να απειλούν ή να τιμωρούν τα παιδιά τους. Η μαγική “συνταγή” της και μόνο αξίζει την τιμή αυτού του βιβλίου.”
(Peggy O’ Mara, Αρχισυντάκτρια και Εκδότρια του έγκριτου περιοδικού Mothering)

“Η Naomi Aldort μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας και το έμφυτο ένστικτό μας που μας παροτρύνει να τα αγαπάμε ανεπιφύλακτα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας δείχνει και το πώς, με πλήρη σαφήνεια και συνέπεια. Η συνταγή της για την ανατροφή των παιδιών μας είναι πραγματικά ανακουφιστική για την ψυχή στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.”
(Δρ. John Breeding, Ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου “Τα Πιο Ατίθασα πουλάρια γίνονται τα Καλύτερα ‘Αλογα“)

“Το “Αναθρέφοντας τα Παιδιά μας, Αναθρέφουμε τον Εαυτό μας” είναι ένα βιβλίο μακρά αναμενόμενο και θα πρέπει να βρίσκεται στις λίστες των επιβεβλημένων για ανάγνωση βιβλίων κάθε νέας μητέρας και πατέρα. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να έχει ως υπότιτλο: “Πώς θα σώσουμε τη συναισθηματική ζωή των παιδιών μας και το μέλλον της Ανθρωπότητας…“. Όπως καταθέτει η Naomi:Η αγάπη θα πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη έτσι ώστε το παιδί να διατηρήσει ακέραιη την αυθεντικότητά του“.
(Δρ. James W. Prescott, Ινστιτούτο Ανθρωπιστικής Επιστήμης)

4. Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, John Gottman, εκδόσεις Πεδίο (2011)

Ένα βιβλίο για τα παιδιά γραμμένο από έναν επιστήμονα και ταυτόχρονα έναν πατέρα που αγαπά τα παιδιά του. Στο βιβλίο αυτό ο John Gottman μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή τους. Ο συγγραφέας λέει πως η ουσία δεν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να το καταλάβουμε και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν. Η ουσία είναι να γίνουμε εμείς οι οδηγοί και μέντορές του, να του δείξουμε τον δρόμο έτσι ώστε να πορευτεί μέσα στον δύσκολο κόσμο των συναισθημάτων. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας τη συναισθηματική αγωγή, μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί μας να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη.

5. Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι, Isabelle Gravillon και Nicole Prieur, εκδόσεις Μεταίχμιο (2016)

Το βιβλίο δίνει απαντήσεις στα ‘φιλοσοφικά’ ερωτήματα που θέτουν τα μικρά παιδιά στους γονείς κι αφορούν την ηθική, τη ζωή και τον θάνατο.

Τα παιδιά, ήδη απ’την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών, βομβαρδίζουν τους μεγάλους με ερωτήσεις σχετικά με τον θάνατο, το καλό, το κακό, το σωστό, το λάθος, την αλήθεια, το θάρρος κα. Οι ερωτήσεις αυτές συνιστούν έναν θησαυρό που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος. Στο βιβλίο οι δύο καταξιωμένες συγγραφείς, μ’εύστοχα παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, καθοδηγούν τους γονείς ώστε, αξιοποιώντας τις απορίες των παιδιών, να τα βοηθήσουν ν’αντιληφθούν την αξία του στοχασμού, να διευρύνουν τις αναζητήσεις τους, να μάθουν να βρίσκουν λύσεις, να γίνουν πιο ελεύθερα και να διαμορφώσουν μια συγκροτημένη προσωπικότητα.

Το να φιλοσοφεί κάποιος μαζί με τα παιδιά είναι πολύ πιο απλό απ’ό,τι φαίνεται. Δεν αφορά μόνο τη διδασκαλία της φιλοσοφίας ή των φιλοσόφων, αλλά στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση του ερωτηματολογίου τους.

Διαβάστε την συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network