10 βιβλία για γονείς που θα μας βοηθήσουν στο μεγάλωμα των παιδιών

Βιβλία για γονείς

6. Δεν έχουν χαθεί όλα, Ιζαμπέλ Φιλιοζά, Εκδόσεις Ενάλιος (2016)

Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά είναι ψυχοθεραπεύτρια και μητέρα δύο παιδιών. Επί 20 χρόνια συνεργάζεται με γονείς και παιδιά στον δρόμο τους προς την ελευθερία των συναισθημάτων της ψυχής και την ευτυχία. Είναι επιτυχημένη συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Κατανοείστε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους μεταξύ έξι και ένδεκα ετών

Φωνάζει, χτυπιέται, χώνεται παντού, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, χάνει την αυτοπεποίθησή του… Ξεχνάει τα πράγματά του, παθαίνει κρίση με το παραμικρό, ουρλιάζει, είναι επιθετικό και αρνητικό στο σχολείο. Είναι δύσκολο στο φαγητό, κάνει ακόμα τσίσα στο κρεβάτι… Πόσο μεγάλη απογοήτευση προκαλούν στους γονείς αυτές οι συμπεριφορές! Να υπάρχουν άραγε άλλοι λόγοι εκτός από τη διαπαιδαγώγηση ή την υπέρβαση των ορίων; Μήπως η εγκεφαλική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο; Τη μια χρειάζεται ελευθερία και αντιδρά έντονα, την άλλη έρχεται να χωθεί στην αγκαλιά της μαμάς δείχνοντας τέλεια υπακοή… Πότε ζέστη, πότε κρύο… Δεν είναι εύκολο να ορίσουμε ακριβή όρια στον γονικό έλεγχο. Μην απελπίζεστε! Όχι, δεν έχουν χαθεί ακόμα όλα! Ο γονιός μπορεί να κάνει πολλά για να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στο παιδί του. Μια νέα αποτελεσματική προσέγγιση, βασισμένη στις ανακαλύψεις της Νευροεπιστήμης. Έτσι, η ζωή με ένα παιδί 6-11 ετών θα ξαναγίνει καθημερινή χαρά!

7. Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα, Thomas Gordon, εκδόσεις Μάρτης, (2016)

Ένα πρωτοποριακό βιβλίο που βοήθησε εκατομμύρια γονείς.

Η μέθοδος Gordon είναι αποτελεσματική είτε έχετε ένα μικρό ατίθασο παιδί είτε έναν επαναστατημένο έφηβο. Θα σας βοηθήσει ν’αναθρέψετε παιδιά υπεύθυνα, συνεργάσιμα κι αυτόνομα. Παιδιά χαρούμενα με κοινωνικό ενδιαφέρον και σεβασμό, ικανά να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις. Παιδιά λειτουργικά κι ικανά ν’ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής τους. Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι δυσκολίες που καλούνται ν’αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι, πλέον, αναρίθμητες. Συγκρούσεις που αφορούν το διάβασμα και τις σχολικές επιδόσεις, τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, τα υλικά αγαθά, την επιρροή από τις παρέες και τα πολλαπλά πρότυπα, την εμφάνιση και γενικότερα τα θέματα υγείας και ασφάλειας έχουν καταστήσει το ρόλο του γονέα πιο απαιτητικό από ποτέ. Μπροστά σ’αυτές τις προκλήσεις, τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν τον γονέα τους σύμμαχο, ώστε αφενός να καταφεύγουν σ’αυτόν στις δύσκολες στιγμές τους κι αφετέρου να μπορεί ο γονιός να τα επηρεάζει ουσιαστικά.

8. Γιατί η αγάπη μετράει, Σου Γκέρχαρντ, εκδόσεις Καλέντης (2016)

Ένα σημαντικό όσο και χρήσιμο βιβλίο, που μας εξηγεί γιατί η αγάπη παίζει τον κεντρικό ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς και γιατί οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών και γονιών έχουν σοβαρό αντίκτυπο σ’όλη τη διάρκεια του βίου ενός ανθρώπου.
Η ψυχαναλύτρια-ψυχοθεραπεύτρια Σου Γκέρχαρντ εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο σφυρηλατείται το νευρικό σύστημα του παιδιού μέσα απο’την πρώτη του σύνδεση με τον κόσμο, δείχνοντάς μας πώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου προοικονομεί τη μελλοντική συναισθηματική ευεξία. Επιπλέον, εξετάζει συγκεκριμένα πρώιμα «μονοπάτια» που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο απόκρισής μας στο στρες και να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως η ανορεξία, ο εθισμός κι η αντικοινωνική συμπεριφορά.
Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα, όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης. Επίσης για όσους ασχολούνται με τα κοινά κι ενδιαφέρονται για την ευημερία των επερχόμενων γενεών.

9. Μητρότητα, Τσούμπα Γεωργία και Τζωρτζακάκη Κατερίνα, Εκδόσεις Τόπος (2017)

Η Κατερίνα κι η Γεωργία γνωρίστηκαν σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Η πρώτη ήταν ψυχολόγος κι η δεύτερη μητέρα δύο παιδιών με αυτισμό. Στην πορεία, η Κατερίνα έγινε μητέρα κι η Γεωργία ψυχολόγος. Το βιβλίο αυτό είναι ένας διάλογος ανάμεσά τους, χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία, όπου επιλέγουν να μιλήσουν, όχι ως ψυχολόγοι, αλλά ως άτομα, ως μητέρες, ως πολίτες.

Ανακαλούν προσωπικές τους στιγμές, μιλούν για τις προκλήσεις της μητρότητας, τις χαρές και τις λύπες της, τον ρόλο του πατέρα, τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη, τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ένα παιδί διαφορετικό.

Μοιράζονται προσωπικές αλήθειες με ειλικρίνεια και σεβασμό, χωρίς τη διάθεση να κρίνουν ή να επιβάλουν. Οι συνομιλίες τους γίνονται ένα ταξίδι λυτρωτικό, η αρχή μιας γόνιμης φιλίας κι ενός γόνιμου διαλόγου. Ένας διάλογος που’ρχεται να λάμψει μέσα στη θολότητα που συσκοτίζει το βλέμμα της νέας μητέρας που ζει στη σύγχρονη «παιδοκεντρική» κοινωνία μας.

10. Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο, Alexander Jessica και Sandahl Iben Dissing, Εκδόσεις Διόπτρα (2017)

Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής απ’τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση κι η αυτοεκτίμηση. Σ’αυτό βιβλίο παρουσιάζονται οι 6 θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.
PARENT= P (=Play) A (=Authenticity) R (=Reframing) E (=Empathy) N (=No ultimatums) T (=Togetherness)
• Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.
• Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία.
• Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά ν’αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής.
• Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη.
• Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός.
• Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος ν’απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network