5 τύποι μπαμπάδων που σίγουρα έχεις συναντήσει

Τύποι μπαμπάδων

1) Ο μπαμπάς = με δύο μαμάδες

Είναι γλυκός, μειλίχιος και στοργικός. Παρακολούθησε καρέ-καρέ τον τοκετό. Πονούσε κι αυτός όταν η γυναίκα του είχε συσπάσεις. Έκοψε το τσιγάρο μόλις εκείνη έμεινε έγκυος. Πήγαινε μαζί της στα μαθήματα τοκετού.
Προέρχεται από πολύτεκνη, μητριαρχική οικογένεια και νιώθει «κοντά στις γυναίκες» γιατί έτσι έμαθε στο σπίτι του. Πριν καν, το παιδί γεννηθεί, του ψωνίζει ζιπουνάκια και βάφει μόνος του το παιδικό δωμάτιο. Ξυπνάει πάντα αυτός, όταν το βρέφος κλαίει και τοποθετεί το παιδί στο μαστό της κοιμισμένης συζύγου ή φτιάχνει μόνος το μπιμπερό με το γάλα. Όταν πηγαίνουν στον παιδίατρο εκείνος μεταφέρει το μωρό, αγκαλιά σε μάρσιπο, ενώ η μητέρα παρκάρει. Συνήθως είναι νέος, με φροντισμένο ντύσιμο και μοδάτο κούρεμα. Αν εξαιρέσεις πως, συχνά, μονοπωλεί τη «μητρότητα», αυτό το είδος πατέρα είναι συμπαθητικό και κάνει καλό στο δέρμα της μητέρας, αφού της δίνει τη δυνατότητα να ξεκουράζεται…

2) Ο μπαμπάς – δίνω λεφτά άρα είμαι καλός μπαμπάς

Φροντίζει η σύζυγός του να έχει τον καλύτερο γυναικολόγο, αλλά δεν πηγαίνει ποτέ στις επισκέψεις.
Φροντίζει η γέννα να γίνει στο ακριβότερο μαιευτήριο, αλλά μόλις που προλαβαίνει να φτάσει για τον τοκετό.
Φροντίζει η λεχώνα να έχει σουίτα, αλλά δεν κοιμάται ποτέ δίπλα της. Εξοπλίζει το παιδικό δωμάτιο με τα καλύτερα παιδικά αξεσουάρ, αλλά δεν ξαναμπαίνει σε αυτό.
Φροντίζει το παιδί να πάει στο ακριβότερο ιδιωτικό σχολείο, αλλά δεν πάει ποτέ να το πάρει από το σχολείο.

Έχει οικογενειακή φωτογραφία πάνω στο γραφείο του μέσα σε πανάκριβη κορνίζα, αλλά δεν προλαβαίνει να δει από κοντά την οικογένεια. Γιατί κάποιος πρέπει να βγάλει λεφτά… Ντύνεται ακριβά όπως φροντίζει να ντύνεται και το παιδί του. Δεν ενοχλεί, αλλά δεν θέλει και να τον ενοχλούν. Αν του πείτε πως το παιδί έκανε παράπονα πως του λείπει, θα σας δώσει λεφτά να το πάτε στον καλύτερο ψυχολόγο… Είδος μπαμπά που πολλές από μας μισούν, ενώ άλλες από μας λατρεύουν να μισούν.

3) Ο μπαμπάς – προπονητής

Περίεργο είδος μπαμπά. Εξαφανισμένος τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, επανεμφανίζεται και συστήνεται ως πατέρας στα σχολικά χρόνια. Από κει και μπρος κάνει τα πάντα. Πηγαινοφέρνει το παιδί στα σχολεία και στα εξωσχολικά. Το εξασκεί στην άλγεβρα. Του μαθαίνει γερμανικά (επειδή τα ξέρει ο ίδιος). Του κάνει μαθήματα βιολιού (επειδή ξέρει ο ίδιος). Το πηγαίνει γήπεδο. Το πηγαίνει στις παραστάσεις μπαλέτου. Το παιδί είναι επένδυση: όσο καλύτερα το εκπαιδεύσεις, τόσο καλύτερο θα γίνει.
Το ανατρέφει με παραδοσιακές αξίες:

– Τι λέμε όταν μας προσφέρουν κάτι, αγόρι μου; Λέμε: Ευχαριστώ!

Και με μια διάθεση για ανταγωνισμό:
– Ποιο κοριτσάκι θα πάρει το μετάλλιο στους αγώνες; Το δικό μου, βέβαια!
Έχει μεγαλώσει σε αυστηρή οικογένεια, με ισχυρό αντρικό πρότυπο, στο οποίο έπρεπε, διαρκώς, να αποδεικνύει την αξία του. Ντύνεται με αθλητικά ρούχα. Γυμνάζεται ώστε να παραμείνει υγιής (ποιος θα εκπαιδεύσει τα παιδιά αν πάθει έμφραγμα; ) και κάνει τον έξυπνο στα παιδικά πάρτι. Ωστόσο, αν εκπαιδευτεί σωστά από τη σύζυγο – ώστε να μην υπερβαίνει τα όρια – μπορεί να γίνει ένα συμπαθητικό είδος μπαμπά. Ευεργετικό και για την κοινωνία.

4) Ο μπαμπάς – τα κάνω όλα

Είναι, συνήθως, σύζυγος μιας γυναίκας που είναι απορροφημένη από την καριέρα της, ενώ ο ίδιος έχει μία χαλαρή δουλειά με άνετο ωράριο. Η μητέρα, απλώς, γέννησε το παιδί και μετά το ανέλαβε εκείνος – αποκλειστικά! Κάνει τα πάντα, εκτός από το να θηλάζει. Ταΐζει το παιδί. Του αλλάζει πάνες. Το κοιμίζει με νανουρίσματα. Του μαγειρεύει τα βρεφικά γεύματα. Το νταντεύει στους κολικούς. Βάζει πλυντήριο με αγνό απορρυπαντικό από σαπούνι. Το πηγαίνει βόλτα στο πάρκο. Του δίνει φρούτα από ταπεράκι. Επίσης, ξεσκονίζει, σιδερώνει και τακτοποιεί το σπίτι.

Αν τύχει η μητέρα να είναι παρούσα, ενώ το μωρό κλαίει, δεν την αφήνει να ασχοληθεί μαζί του:

– Άσε να το κάνω εγώ καλύτερα, εσένα σε έχει ξεσυνηθίσει…
Ντύνεται με άνετα ρούχα. Συχνάζει στα σούπερ μάρκετ (έχοντας το μωρό στο καρότσι). Παρακολουθεί σεμινάρια για την ανατροφή των παιδιών (όπου πηγαίνει πάλι με το μωρό στο καρότσι). Είναι συνήθως χαμογελαστός κι ακομπλεξάριστος και διατυμπανίζει παντού πως η πατρότητα του έχει αλλάξει τη ζωή. Είναι, εξαιρετικά, συμπαθητικό είδος μπαμπά, που προάγει την ισότητα των φύλων, ενώ απογειώνει πραγματικά την καριέρα σας. Αν είστε εσείς η σύζυγος.

5) Ο πολλά βαρύς μπαμπάς

Βλέπει τα παιδιά του μόνο στα εξής τρία ορόσημα της ζωής τους:
1. όταν γεννηθούν
2. όταν τελειώσουν το πανεπιστήμιο κι
3. όταν παντρευτούν.
Η ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι «γυναικεία δουλειά». Δε θα βοηθήσει ποτέ, σε τίποτα – εξάλλου, χάρη σας έκανε που σας έκανε μάνα. Τι κι αν το παιδί τσιρίζει μέσα στην νύχτα κι εσείς είστε κατάκοιτη από τροχαίο με πολλαπλά κατάγματα μπανταρισμένη σαν τον Λάζαρο πριν την Ανάσταση;

Να σηκωθείτε να το «νταντέψετε»! Αυτά είναι γυναικείες δουλειές! Τι κι αν το παιδί πέφτει και σακατεύεται μπροστά στα μάτια του; Δεν το πρόσεξε καν. Αυτά είναι μαμαδίστικες δουλειές! Όταν τον ρωτούν πόσα παιδιά έχει, προσπαθεί να θυμηθεί: δύο ή τρία; Αν τα θυμηθεί, τελικά, δεν θυμάται ακριβώς την ηλικία τους ή σε ποια τάξη πηγαίνουν. Ντύνεται παραδοσιακά. Έχει συνήθως μουστάκι και δεν μιλάει ποτέ. Κάνει μόνο νεύματα (το μπλα – μπλα είναι γυναικείο ελάττωμα). Ευτυχώς, αυτό το είδος μπαμπά τείνει προς εξαφάνιση, καθώς είναι νόμος της φύσης. Όποιο είδος δεν έχει χρησιμότητα εξαφανίζεται από προσώπου γης. Το λέει κι ο Δαρβίνος…

Διαβάστε επίσης:
5 ταινίες για τη σχέση πατέρα – κόρης που πρέπει να δεις

Αγαπητέ μου σύζυγε, σόρι για την ενόχληση, αλλά το παιδί δεν το έχω κάνει μόνη μου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network