Γιατί οι γονείς πρέπει να έχουν κοινή γραμμή – ένα περιστατικό στο σούπερ μάρκετ

Κοινή γραμμή

Στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, εχθές, μια μητέρα προσπαθούσε ν’αντισταθεί στην γκρίνια του γιου της που ντε και καλά ήθελε ν’αγοράσει ένα πλαστικό μπαλάκι, λέγοντάς του: “Έχουμε άλλα 10 ίδια στο σπίτι”. Ο μικρός χτυπιόταν, αλλά η μητέρα απτόητη κι ήρεμη αντιστεκόταν. Το αγόρι άρχισε να αντιδρά εντονότερα. Ο πατέρας έχασε την υπομονή του κι αναφώνησε στη σύζυγό του: “Αγόρασέ στο παιδί, αφού γκρινιάζει”. Η μητέρα, ηττημένη πια, μιας και το αγόρι ακούγοντας τον πατέρα, αντέδρασε ακόμα εντονότερα, πήρε το μπαλάκι κι η ιστορία τελείωσε κάπου εκεί, όσον αφορά το σούπερ μάρκετ.

Σαν γονιός προβληματίστηκα με την συγκεκριμένη εικόνα. Νομίζω πως ο πατέρας στη συγκεκριμένη φάση δεν έπραξε σωστά, ακόμα κι αν διαφωνούσε με τη σύζυγό του. Αυτό που θα’πρεπε να κάνει είναι να την αφήσει ν’ασκήσει την παιδαγωγική μέθοδο που εκείνη πίστευε και αργότερα στο σπίτι θα’χαν όλο τον χρόνο να το συζητήσουν.

Δεν εξετάζω αν η μητέρα είχε δίκιο ή όχι (κατά τη γνώμη μου είχε) γιατί είναι γνωστό πως στις μικρές ηλικίες τα παιδιά τεστάρουν τα όρια και την αντοχή των γονιών. Αυτή είναι η “δουλειά” τους άλλωστε.
Ωστόσο, ο μπαμπάς, με την ανάμειξή του στο θέμα, έδωσε ακόμα έναν λόγο στο παιδί να γκρινιάζει κι ακύρωσε όλη την προσπάθεια της μαμάς. Αν τώρα, η μαμά αδιαφορούσε για τον μπαμπά και για όσα είπε, θα τον ακύρωνε, απ’την πλευρά της και στη συνέχεια ίσως, να υπήρχε μια ακόμα διαφωνία μπροστά στο παιδί που θα το μπέρδευε περισσότερο.

Είναι καλό οι γονείς, να έχουμε μια κοινή γραμμή γιατί αυτό δημιουργεί μια συνέπεια και δεν αποσυντονίζει τα παιδιά.

Αν ο καθένας λέει τα δικά του κι ακολουθεί διαφορετική μέθοδο, “σχολή”, όπως θέλετε πείτε το, τότε το παιδί δεν θα μάθει ποτέ τι είναι σωστό ή λάθος. Κι αυτό γιατί θα υπάρχουν δύο σωστά και δύο λάθη κατά περίπτωση.

Συζητήστε από πριν ως γονείς και βάλτε μια κοινή γραμμή σε 5 βασικά, θεσμικά πράγματα απ’τα οποία δεν θα υποχωρείτε.

Σίγουρα, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ταύτιση σε όλα. Στα βασικά, όμως, πρέπει να υπάρχει, για το καλό του παιδιού αφενός και της σχέσης σας αφετέρου. 

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο σημαντικότερο είναι να είμαστε συνεπείς μεταξύ μας οι δυο γονείς. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν είμαστε παντρεμένοι ή διαζευγμένοι. Αλλά ακόμα και όταν διαφωνούμε, καλό είναι να μην παρασυρθούμε σε πόλεμο ισχύος. Το θέμα δεν είναι ποιος θα “κερδίσει”, αλλά να οδηγηθούμε στην καλύτερη δυνατή απόφαση για το παιδί μας. Η γονική συμπεριφορά δεν είναι διαγωνισμός ανάμεσα στους δυο. Αντιθέτως, είναι ένας κοινός αγώνας για την καλύτερη γονική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά μας.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network