«Μεγαλώνω με γάλα εμπορίου»: Φωτογραφίες που ανακουφίζουν τις μαμάδες από τις ενοχές έγιναν viral

ανακουφίζουν τις μαμάδες

Μια φωτογράφος και μητέρα τριών παιδιών δημιουργεί πορτρέτα με παιδιά για να δείξει στις άλλες μητέρες πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο μεγάλωμα ενός παιδιού παρά μόνο αγάπη.

H  φωτογράφος Abbie Fox, εξουθενωμένη από την ασταμάτητη κριτική που δεχόταν καθημερινά από τις υπόλοιπες μαμάδες για ό,τι κι αν έκανε και για όποιες μεθόδους κι αν χρησιμοποιούσε στην ανατροφή των παιδιών της, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά πορτρέτων με πρωταγωνιστές τα 3 παιδιά της (8 χρονών, 6 χρονών και 7 μηνών αντίστοιχα).

Τα παιδιά κρατούσαν πινακίδες πάνω στις οποίες ήταν γραμμένα ζητήματα-τζιζ, τα οποία κάνουν τις μαμάδες να τσακώνονται με τραγικούς χαρακτηρισμούς στα social media αλλά και την αληθινή ζωή. Μερικά από αυτά τα θέματα ήταν φυσικά η συγκοίμηση, ο θηλασμός και η εξισορρόπηση ανάμεσα στη επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Με αυτές τις φωτογραφίες η Fox ήθελε να βοηθήσει τις μητέρες να ανακουφιστούν από τις ενοχές για τις αποφάσεις που καλούνται να παίρνουν καθημερινά όσον αφορά το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η φωτογραφική σειρά έγινε viral καθώς πολλές μητέρες ταυτίστηκαν με τα μηνύματα που ήθελε να περάσει η Abbie.

«Έχω δεχθεί κριτική για άπειρα πράγματα και κυρίως για ό,τι αφορά την διατροφή των παιδιών μου” λέει η Fox και θυμάται πόσο πολύ δυσκολεύτηκε να θηλάσει όταν γεννήθηκε ο γιος της. Η οικογένειά της είχε περάσει 6 εβδομάδες με φοβερή πίεση, κλάματα, αγώνα και ατελείωτες επισκέψεις σε γιατρούς, μαίες και συμβούλους θηλασμού.

«Όλοι μου έλεγαν πως αν δεν θήλαζα δεν θα ήμουν καλή μητέρα και μάλιστα άνθρωποι από το περιβάλλον μου που θεωρούσα φίλους μου”, λέει η Fox.

Με το δεύτερο παιδί της ο θηλασμός ήταν πιο βατός, αλλά και πάλι δεν έλειψε η κριτική για άλλα ζητήματα όπως για το ότι «άφηνα τα παιδιά μου να βλέπουν τηλεόραση από μικρά, για το ότι εργαζόμουν και, μετά από καιρό επειδή αποφάσισα να δουλεύω από το σπίτι».

Κάπως έτσι εμπνεύστηκε την φωτογραφική σειρά «Anti Mommy Shamers Unite», για να βοηθήσει και άλλες μαμάδες να διώξουν τις ενοχές που τους προκαλεί η ατελείωτη κριτική των άλλων.

Στις φωτό τα παιδιά της Fox, καθώς και άλλα παιδιά, κρατούν στα χέρια τους μηνύματα-κόκκινο πανί όπως:

«Μεγαλώνω με γάλα εμπορίου», «Εξακολουθώ να κοιμάμαι στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς μου», «Γεννήθηκα με καισαρική» και πολλά ακόμα μηνύματα.

Στο συγκεκριμένο project ένωσαν τις φωνές τους και άλλες μητέρες για να περάσουν κι αυτές το δικό τους μήνυμα, λέγοντας η κάθε μία τη δική της ιστορία.

Όπως μια μητέρα που μιλάει για την κριτική που δέχθηκε επειδή αποφάσισε να γεννήσει το παιδί της στο σπίτι. “Με χαρακτήρισαν χίπισσα, μου είπαν ότι δεν νοιάζομαι για το παιδί μου και την ασφάλειά του και γενικώς ότι είμαι κακή μητέρα”.

Στο τέλος της ημέρας αποφάσισα ότι θα έκανα αυτό που πίστευα εγώ σωστό.

Καμία μητέρα δεν αξίζει να δέχεται κριτική επειδή κάνει το καλύτερο που μπορεί για το παιδί της”.

Στο κλείσιμο της φωτογραφικής σειράς της Fox τα παιδιά κρατούν στα χέρια τους από ένα γράμμα που σχηματίζει τη φράση «Μας αγαπούν». Και αυτό τα λέει όλα!

mother.ly

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network