Κοτόπιτα με λίγα λιπαρά: Σπιτικό σνακ για το σχολείο με «κρυμμένα» λαχανικά

Tο σνακ για το σχολείο που θα έδινα στα παιδιά μου ήταν πάντα ένα μεγάλο βάσανο! Να τους αρέσει γιατί αλλιώς θα το έτρωγε… ο σκουπιδοτενεκές ή στην καλύτερη περίπτωση θα επέστρεφε άθικτο στο σπίτι. Να είναι θρεπτικό αλλά και υγιεινό. Τέλος, όταν έκανε κρύο και είχαν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, θα έπρεπε να είναι και κάτι χορταστικό.

Η λύση του παζλ: σνακ για το σχολείο

Οι σπιτικές πίτες ήταν πάντα μια αγαπημένη μου λύση όχι μόνο για σνακ αλλά και για να υπάρχει ένα εύκολο φαγητό στο σπίτι. Επίσης, οι πίτες ήταν ένας τρόπος να αξιοποιήσω τα περισσεύματα του μαγειρεμένου φαγητού, μικρές ποσότητες λαχανικών και τυριών που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο. Η συγκεκριμένη συνταγή της κοτόπιτας είναι από την ομάδα του Nutrischool και έχει λίγα, καλά λιπαρά και κρυμμένα λαχανικά, που θα τα φάνε τα παιδιά χωρίς να διαμαρτυρηθούν.

Συνταγή για κοτόπιτα με λίγα λιπαρά και λαχανικά

  • Στήθος κοτόπουλο (1 ολόκληρο και 1/2)
  • 1 πράσο μεγάλο ή 2 μικρά
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 8 κ.σούπας γάλα φρέσκο ή 4 κ.σούπας γάλα εβαπορέ
  • 1 συσκευασία μικρή (200gr.) κατίκι Δομοκού
  • 2 φωλιές θρυμματισμένες φιδέ
  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • Αλάτι/ πιπέρι/ μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ.ελαιόλαδο

Βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με το κομμένο σε ροδέλες πράσο, για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά (δεν ξαφρίζουμε). Μπορείς εννοείται να βάλεις ψητό κοτόπουλο που έχει περισσέψει. Στραγγίζουμε το νερό, και με ένα πιρούνι και τα χέρια μας, κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια το κοτόπουλο και το πράσο.

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (όχι να κάψει) και προσθέτουμε το κοτόπουλο με το πράσο. Επίσης προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον φιδέ. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο κατά βούληση.

Ανακατεύουμε και περιμένουμε να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να πήξει το μείγμα μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε καλά λαδωμένο ταψί. Μεταξύ των φύλλων βάζουμε λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.

Αφού έχει κρυώσει το μείγμα, ρίχνουμε το κατίκι Δομοκού και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε στο ταψί, το στρώνουμε καλά και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά με το πινέλο κάθε φύλλο. Όταν βάλουμε και το τελευταίο, λαδώνουμε την επιφάνειά του, χαράζουμε σε κομμάτια και έτοιμη η πίτα μας για ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network