10 τρόποι για να δημιουργήσετε βάσεις ζωής στο παιδί σας

βάσεις ζωής στο παιδί

Ποιος γονιός δε θέλει να δει το παιδί του να ανθίζει σα λουλούδι σε ανοιξιάτικο κήπο; Στην καρδιά του κάθε γονιού υπάρχει μια επιθυμία: να δει το παιδί του ευτυχισμένο και χαρούμενο στην παιδική του ηλικία και στη συνέχεια να διατηρήσει αυτά τα χαρακτηριστικά μεγαλώνοντας. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω συμβουλές, δημιουργείτε το κατάλληλο κλίμα χαράς, ευτυχίας και υποστήριξης για το παιδί σας.

1. Το Προνόμιο να Έχεις Παιδί

Ναι! Είναι προνόμιο να έχουμε παιδιά, είναι ένα δώρο αγάπης, και ας έχουν και τις δυσκολίες τους, τα ξενύχτια, τις αγωνίες και τα άγχη που έρχονται με το ‘πακέτο’. Φροντίστε το παιδί σας με αγάπη και μη ξεχνάτε να το αγκαλιάζετε και να το φιλάτε καθημερινά. Αποκτήστε τη συνήθεια να το κοιτάτε στα μάτια όταν του μιλάτε. Να του χαμογελάτε συχνά. Και στα δύσκολα να θυμάστε ότι θα περάσουν και πριν το καλοκαταλάβετε θα έχει γίνει ένας ανεξάρτητος ενήλικας!

2. Αφήστε τις Ικανότητες και τα Ενδιαφέροντα του Παιδιού να Ξεδιπλωθούν

Μην προσπαθείτε να ‘φτιάξετε’ το παιδί σας όπως εσείς επιθυμείτε. Αφουγκραστείτε τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του και αφήστε τα να ξεδιπλωθούν. Το παιδί σας δεν είναι προέκτασή σας. Εκφράσεις όπως «εγώ θέλω η κόρη μου να κάνει μπαλέτο», ενώ η κόρη σας θέλει μπάσκετ ή «εμένα ο γιος μου δε θα παίζει πιάνο, ποδόσφαιρο θα πάει» καλύτερα να σβηστούν από την επικοινωνία σας με το παιδί σας. Εννοείται ότι εσείς θα πρέπει να μεριμνήσετε για την ασφάλεια του παιδιού, για τη σωστή καθοδήγησή του, εσείς θα βάλετε όρους και όρια, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει περιθώριο να γίνει το παιδί το ιδιαίτερο άτομο που είναι.

3. Δώστε Αληθινή Αγάπη

Τι είναι η αληθινή αγάπη; Μπορεί κανείς να δώσει πολλούς διαφορετικούς ορισμούς, εδώ όμως θα επικεντρωθούμε στο πρακτικό κομμάτι της, επειδή πολλοί γονείς μπερδεύουν το «κάνω όλα τα χατίρια του παιδιού μου» με την αληθινή αγάπη. Η έννοια της αγάπης ενέχει τη φροντίδα, το ενδιαφέρον, την επένδυση στο να είναι το παιδί καλά από όλες τις απόψεις, όμως αυτό δεν είναι συνώνυμο του παραχαϊδέματος. Οι γονείς που αγαπάνε τα παιδιά τους ξέρουν ότι είναι απαραίτητο να βάλουν υγιή όρια, γιατί έτσι το παιδί μαθαίνει που σταματάει ο δικός του εαυτός και που αρχίζει η υπόσταση του άλλου.

Μαθαίνει να κάνει υγιείς σχέσεις, ν’αναπτύσσει γερό συναισθηματικό δεσμό και να αισθάνεται ότι οι γονείς του είναι εκεί, βράχοι ακλόνητοι. Δίνοντας αληθινή αγάπη, οι γονείς λένε «όχι» στο παιδί και δεν του προσφέρουν άκριτα το κάθε τι, αλλά του μαθαίνουν να περιμένει, να κερδίζει με την αξία του αυτό που επιθυμεί ή να αισθάνεται κάποιο φυσιολογικό βαθμό ματαίωσης. Τέλος, ένα άλλο στοιχείο της αληθινής αγάπης είναι ότι οι γονείς επιτρέπουν στο παιδί αυτονομία ανάλογα με την ηλικία του, το αφήνουν να προσπαθήσει να λύσει μόνο του τα προβλήματά του και δε σπεύδουν να τα κάνουν οι ίδιοι όλα γι’ αυτό.

4. Μη Βιάζεστε να Μεγαλώσει το Παιδί σας Γρήγορα

Αφήστε το παιδί να ευχαριστηθεί την παιδική του ηλικία και να ωριμάσει με τον εξελικτικό του ρυθμό. Μην προσπαθείτε να προωθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει πιο γρήγορα από τη βιολογική ή τη συναισθηματική του ηλικία, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε στο τέλος θα είναι να το δυσκολέψετε χωρίς λόγο και να έχει προβλήματα. Δώστε του ευκαιρίες και εμπειρίες ανάλογα με την ηλικία του, ενθαρρύνετέ το να αναπτυχθεί, αλλά μην προσπαθήσετε να το σταματήσετε από το να είναι παιδί.

5. Καλλιεργήστε Πνευματικότητα στο Παιδί σας

Μπορεί να είστε άνθρωποι της εκκλησίας, μπορεί όχι, δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι να καλλιεργήσετε στο παιδί πνευματικότητα, την αίσθηση ότι συνδέεται με μία δύναμη μεγαλύτερη και ανώτερη απ’το ίδιο. Η πνευματικότητα είναι καλωδιωμένη στον παιδικό εγκέφαλο και παίρνει διαφορετικές μορφές, όπως για παράδειγμα όταν το παιδί θαυμάζει την κίνηση του κύματος στην ακροθαλασσιά ή ένα ωραίο λουλούδι ή ένα μυρμήγκι. Αυτό είναι το mindfulness, η ενσυνειδητότητα. Ή νιώθουν βαθιά λύπη για έναν ζητιάνο. Αυτό είναι συμπόνια. Ή ενδιαφέρονται για δικαιοσύνη και ισότητα. Αυτό είναι φιλανθρωπία. Να μιλάτε στα παιδιά για την ιερή αγάπη των γονιών προς τα παιδιά. Να τους λέτε πράγματα όπως: «Ακόμα κι όταν εγώ είμαι στη δουλειά κι εσύ στο σχολείο η αγάπη μας είναι εκεί, γιατί είμαστε ενωμένοι καρδιά με καρδιά».

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network