6 tips για μαμάδες με παιδιά «δύσκολα» στο φαγητό

ΜΕΒΓΑΛ kids

Παιδιά που δεν τρώνε συγκεκριμένα φαγητά, παιδιά που τρώνε ανησυχητικά λίγο, παιδιά “δύσκολα” στο φαγητό και γονείς που ανησυχούν, πιέζουν και κάνουν…ακροβατικά προκειμένου το παιδί να φάει ή να πιει το γάλα του.

Τις περισσότερες φορές πιστεύουμε ότι εμείς κάνουμε κάτι λάθος. Κι όμως, δεν ισχύει πάντα. Σύμφωνα με έρευνες, το 16-75% των μικρών παιδιών παρουσιάζουν ιδιορρυθμίες και ιδιοτροπίες στη διατροφή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την περίοδο αυτή, το παιδί εκφράζει περισσότερο την ατομικότητά του και εκδηλώνει την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του – και όχι στο ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά εμείς.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί να ξεπεράσει την άρνηση να δοκιμάζει και να τρώει το φαγητό του.

1. Μην το πιέσεις

Το να πιέζουμε το παιδί να φάει είναι μία από τις συνήθεις πρακτικές που εφαρμόζουμε από καταβολής κόσμου ειδικά στα παιδιά που “δεν τρώνε πολύ”. Παρόλο που η πίεση μπορεί τελικά να “δουλέψει” και το παιδί να αναγκαστεί να φάει είτε για να μας ευχαριστήσει, είτε για να “κερδίσει” ένα έπαθλο, η πρακτική αυτή μακροχρόνια έχει αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ενήλικες οι οποίοι πιέστηκαν μικροί πάνω από ένα πιάτο φαγητό, παρουσίασαν απέχθεια σε πολλά είδη φαγητού. Αυτό που κάνω εγώ είναι να ενθαρρύνω τα παιδιά μου να δοκιμάσουν και να δοκιμάζω κι εγώ κάτι μαζί τους.

2. Σε κάθε νέο φαγητό, βάλε και κάτι απ’ το αγαπημένο του

Είναι λογικό τα παιδιά να μην αγαπούν μερικές γεύσεις και ειδικά τις υγιεινές. Μπορείτε λοιπόν να τις “καμουφλάρετε” χρησιμοποιώντας και άλλα υλικά που αγαπούν τα παιδιά και  κάνουν πιο θελκτικό το πιάτο και τη γεύση του. Αν για παράδειγμα το παιδί δεν αγαπάει τις φακές, αλλά του αρέσει το ρύζι μπορείτε να φτιάξετε ένα φακόρυζο με το ρύζι να υπερτερεί σε αναλογία. Αν δεν τρώει λαχανικά (μπρόκολο, κολοκυθάκι, καρότο) μπορείτε να τα «κρύψετε» μέσα σε κάτι που αγαπά, όπως ένα μπιφτέκι, ή να τα κάνετε κροκέτα φούρνου κοκ.

3. Κάνε το γεύμα του ευχάριστο

ΜΕΒΓΑΛ kidsΣυχνά τα παιδιά ταυτίζουν το γεύμα τους με χρώματα που προτιμούν ή με κάποιον αγαπημένο τους ήρωα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλά παιδικά πιατάκια, μπιμπερό και ποτηράκια είναι διακοσμημένα με φιγούρες που αγαπούν τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που γνώριζα θεωρητικά μέχρι που το έζησα και η ίδια. Όταν η κόρη μου έφτασε στην ηλικία των 3 ετών, άρχισε να γίνεται «δύσκολη» με το φαγητό αποκλείοντας τροφές που πριν λάτρευε ώσπου έφτασε να κόψει και το γάλα.

Κάπου εκεί και έπειτα από συζήτηση με την παιδίατρο η οποία μου εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για την ηλικία της να έχει γεύματα με γαλακτοκομικά προϊόντα άρχισα να αναζητώ λύσεις ώσπου ανακάλυψα το νέο Ρόφημα γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ kids με την λατρεμένη της Πέππα. Η μικρή ξετρελάθηκε με την Πέππα που φιγουράρει όλο χαμόγελο στη συσκευασία και από εκείνη την ημέρα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το γάλα.

Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι είναι ευχαριστημένο το παιδί μου είμαι κι εγώ ήσυχη γιατί το εμπλουτισμένο παιδικό ρόφημα MEΒΓΑΛ Kids, είναι 100% ελληνικό φρέσκο αγελαδινό γάλα, με 3,7% λιπαρά και βιταμίνες Β1, Β2, Β2, Β9, D και E, ενώ αποτελεί και φυσική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Β12. Επιπλέον, είναι υψηλής θερμιδικής επεξεργασίας και ομογενοποιημένο, και το κυριότερο, δεν περιέχει γλυκαντικές ουσίες, όπως άλλα ροφήματα γάλακτος που κυκλοφορούν. Το γεγονός ότι έχω εμπιστευτεί την ΜΕΒΓΑΛ και για πολλά άλλα προϊόντα εδώ και χρόνια μέτρησε φυσικά στα συν και με έκανε να το εμπιστευτώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

3. Να τηρείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων και κολατσιού

Η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος γευμάτων και κολατσιών είναι πολύ σημαντική καθώς είναι γνωστό πως οι γευματικές συνήθειες αποτελούν σημαντικό παράγοντα και για τη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών που τα συνοδεύει και μετά την ενηλικίωσή τους.

Προσωπικά, τηρώ πάντα ένα πρόγραμμα ως προς τα γεύματα αλλά και ως προς το κολατσιό των παιδιών μου. Συνήθως μεσολαβεί ένα διάστημα 2,5 – 3 ωρών ανάμεσα στα γεύματα κι αυτό γιατί παρατήρησα πως όταν τα αφήνω όλα στην τύχη τους, τα παιδιά συνήθως «τσιμπολογούν» συνεχώς διάφορα σνακ μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα όταν φτάνουμε στο κυρίως γεύμα να είναι ήδη χορτασμένα και να αρχίζουν οι δυσκολίες. Εκτός αυτού όμως, το «τσιμπολόγημα» χωρίς πρόγραμμα δε δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να μάθει να αναγνωρίζει σωστά το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Επιπλέον αν ένα παιδί «τσιμπολογάει» συχνά μέσα στη μέρα είναι πιθανό να μην καταναλώσει επαρκή ποσότητα από το κυρίως γεύμα του, προσλαμβάνοντας έτσι μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

5. Σέρβιρέ του μια μικρή μερίδα

Καλό είναι να προσπαθούμε να κρατάμε το μέγεθος της μερίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού. Από την εμπειρία μου, αλλά και από την παιδίατρό μου ξέρω πως στα μικρότερα παιδιά είναι προτιμότερο να δίνουμε μικρές μερίδες και μάλιστα μικρότερες από όσο θα ήθελαν να φάνε γιατί αυτό τους δημιουργεί μια αίσθηση εκπλήρωσης του στόχου τους. Γενικά είναι προτιμότερο ένα παιδί να ζητήσει από τους γονείς λίγο ακόμη, παρά να γκρινιάζει και να αγχώνεται επειδή δεν μπορεί να τελειώσει το φαγητό του.

6. Φάε μαζί του (το ίδιο φαγητό)

ΜΕΒΓΑΛ kidsΗ πιο σωστή πρακτική για οτιδήποτε θέλουμε να μάθουμε τα παιδιά μας είναι να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα καθώς αποτελούμε πρότυπα συμπεριφοράς και τα παιδιά μας έχουν την τάση να μας μιμούνται. Όσον αφορά το φαγητό, το παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να δοκιμάσει μια τροφή που τρώμε κι εμείς, καθώς υποθέτει πως “για να την τρώει” η μαμά, σημαίνει πως είναι ασφαλές και κυρίως νόστιμο. Άλλωστε είναι γνωστό πως τα γεύματα είναι στιγμές για όλη την οικογένεια, στις οποίες η διατροφή μαθαίνεται στην πράξη.

Έτσι, ετοιμάζω στο παιδί το σνακ του και αφού με ρωτήσει αν το αυγό-τυροπιτάκι-τοστάκι- έχει μέσα τυράκι Πέππα και απαντήσω θετικά, τρώει πλέον με ευχαρίστηση. Εκτός από την χαρά της που βλέπει την συσκευασία με την Πέππα στο Ημίσκληρο τυρί ΜΕΒΓΑΛ kids (ευτυχώς η συσκευασία ανοίγει και ξανά κλείνει και δεν χρειάζεται να τα μεταφέρω σε τάπερ) χαίρεται που πάντα φτιάχνω το ίδιο και για μένα (με διπλό τυρί) και απολαμβάνουμε μαζί όχι μονό το υγιεινό και νόστιμο κολατσιό μας αλλά και την παρέα ο ένας του άλλου.

Κι αυτό είναι τελικά, το πιο σημαντικό και ίσως και το κλειδί για να αγαπήσει το παιδί μας το υγιεινό φαγητό και την διαδικασία γενικότερα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network