7 tips για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση στα παιδιά

να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση

1. Δείτε καθαρά τη δική σας συμπεριφορά

Μερικές ερωτήσεις που καλό θα ήταν να κάνετε στον εαυτό σας είναι:

Τι σημαίνει ενσυναίσθηση για μένα;

Τι σημαίνει ενσυναίσθηση για τον / την σύντροφό μου;

Πού συμφωνούμε και που διαφωνούμε;

Ποιες είναι οι βασικές αξίες μας;

Πόσο επικριτικός/ή είμαι με τον εαυτό μου και τους άλλους; Πόσο επικριτικός είναι ο σύντροφός μου με τους άλλους;

Πώς το δείχνει αυτό ο τρόπος που μιλάμε;

Πώς μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που μιλάω, για να δείχνω περισσότερη ενσυναίσθηση και να είμαι λιγότερο επικριτικός/ή;

Να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά με εξάσκηση θα γίνετε καλύτεροι. Προσπαθήστε να ακούσετε τον εαυτό σας πρώτα, για να δείτε πόσο σχολιάζετε άλλους, και μετά σκεφθείτε εναλλακτικούς τρόπους να εκφραστείτε, που περιλαμβάνουν περισσότερη ενσυναίσθηση. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά αποτελούν τον καθρέφτη σας. Βοηθήστε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

2. Κατανοήστε τους άλλους

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τους άλλους, αντί να τους ταπεινώνετε. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο συχνά κρίνετε τους άλλους και τι διαφορά έχει όταν βρείτε έναν λόγο για να τους υπερασπιστείτε, βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση τους. Αυτό σημαίνει εφαρμόζω στην πράξη την ενσυναίσθηση.

3. Παρατηρήστε τα συναισθήματα και προσπαθήστε να τα αναγνωρίσετε

Βοηθήστε το παιδί σας να δει τα συναισθήματα των άλλων και να βιώσει τα δικά του χωρίς να κάνει κριτική. Λέμε: “Η Σάλι ήταν θυμωμένη; Γιατί ήταν θυμωμένη; Τι έγινε; Τι γνώμη έχεις εσύ γι’ αυτό που έγινε;” και όχι απλώς “Δεν έπρεπε να έχει θυμώσει και να το έχει κάνει αυτό”.

4. Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε

Μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά αυξάνει αισθητά το επίπεδο της ενσυναίσθησής τους. Και όχι μόνο η ανάγνωση χαρούμενων ιστοριών, αλλά και βιβλίων που περιέχουν όλα τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών ή δυσάρεστων. Η επαφή με την πραγματικότητα, στο επίπεδο βέβαια που μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά, δημιουργεί αληθινές και αυθεντικές σχέσεις, και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενσυναίσθηση.

5. Βελτιώστε τις σημαντικές σχέσεις

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ενσυναίσθηση για να βελτιώσετε κάποιες δικές σας σχέσεις. Οι προβληματικές σχέσεις προκαλούν σωματικές και ψυχολογικές βλάβες. Η ενσυναίσθηση και η συγχώρεση ενεργοποιούν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο εξασκείστε στην ενσυναίσθηση τόσο ευκολότερο είναι να συγχωρέσετε και να σας συγχωρέσουν. Οι ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους και τους συγγενείς είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αίσθηση της ευτυχίας, πολύ περισσότερο από τα πολλά χρήματα.

6. Να είστε ανοιχτοί

Προσπαθήστε να γίνετε καλύτεροι ακροατές και μη φοβάστε να είστε ανοιχτοί. Αυτό μας συνδέει με τους άλλους. Ακούστε, δείξτε ενδιαφέρον, μπείτε στη θέση του άλλου και χρησιμοποιήστε μεταφορές για να δείξετε ότι νοιάζεστε.

7. Αναζητήστε την ενσυναίσθηση στους άλλους

Φροντίστε να έχετε γύρω σας φίλους και συγγενείς που θέλουν να δείξουν ενσυναίσθηση και καλοσύνη. Οι νέες μητέρες και γενικά οι νέοι γονείς μπορούν να ωφεληθούν τρομερά από μια τέτοια υποστήριξη.

Απόσπασμα από το βιβλίο Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο από τις εκδόσεις Διόπτρα

Διαβάστε επίσης:

Γιατί κάποιες φορές η ενσυναίσθηση δε λειτουργεί

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network