8 συμβουλές που θα βοηθήσουν το παιδί να “ανοιχτεί” και να μας μιλήσει

Παιδί

6. Δεν πήρατε την αντίδραση/απάντηση που θέλατε στην ερώτηση προς το παιδί σας;

Παρατηρήστε τον εαυτό σας και προσέξτε τι κάνατε λάθος! Πώς κάνατε το άνοιγμα της συζήτησης; Ξεκινήσατε με κάτι θετικό; Αυτό που ρωτήσατε απαντιέται από το παιδί με θετικό τρόπο;  Βρείτε τρόπο να επικοινωνήσετε με φιλικό, μη επιθετικό και σίγουρα μη προσβλητικό τρόπο. Κι αφήστε κατά μέρος τις κρυάδες που εσείς μπορεί να θεωρείτε καλοπροαίρετα αστεία και πειράγματα! Θυμίστε στο παιδί σας τους λόγους που σας αγαπάει και του αρέσετε! Μη ρωτήσετε το κλισέ «μα γιατί δε μου λες τίποτα, βρε παιδί μου;» (επειδή δε θα σας πει τίποτα!). Αντί γι’αυτό προτιμήστε το: «Ελπίζω να’χεις λίγο χρόνο στο βαρυφορτωμένο σου πρόγραμμα να πάμε για ψώνια/φαγητό/καφέ, για σπέσιαλ χρόνο μαμά και κόρη!».

7. Αν το παιδί απαντήσει στην ερώτησή σας με κάτι που σας πληγώνει (σαρκασμό, αδιαφορία, οτιδήποτε) μη δείξετε το θυμό σας!

Κι αυτό είναι δύσκολη πίστα, διότι η πρώτη αντίδραση του γονιού είναι να δείξει το θυμό του. Ωστόσο, είναι προτιμότερο και πιο διδακτικό να δείξετε ότι πληγωθήκατε, ότι στεναχωρηθήκατε κι ότι είστε συναισθηματικά ευάλωτοι. «Ωχ! Αυτό πόνεσε!» είναι μια απάντηση που θα κάνει και τον πιο θυμωμένο έφηβο να σταθεί και να σκεφτεί τι ακριβώς είπε (ακόμα και αν δε ζητήσει συγγνώμη). Θυμίστε στον εαυτό σας ότι προτεραιότητά σας είναι να είστε κοντά με το παιδί σας κι όχι να τσακώνεστε και να συγκρούεστε. Όταν το παιδί σας είναι ήρεμο συζητήστε πόσο πολύ θέλατε να’ρθετε κοντά του και πόσο σας πλήγωσε η αντίδρασή του. Πιθανότατα το παιδί σας θα ζητήσει συγγνώμη με κάποιον τρόπο και θα μάθει κάτι χρήσιμο για το πώς να αντιδρά πολιτισμένα. Αν όχι, αυτό είναι σημάδι ότι η σχέση σας χρειάζεται περαιτέρω δουλίτσα. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίστε στο παιδί σας πόσο πολύ το αγαπάτε.

8. Προσπαθήστε να είστε διαθέσιμοι.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν πάνε σε οργανωμένα μίτινγκς με ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση! Κι αν τα πιέσετε να μιλήσουν είναι σίγουρο ότι δε θα πουν τίποτα! Τα παιδιά μιλούν όταν έχουν έναν καλό ακροατή απέναντί τους. Προσέξτε, επίσης, να μην τους δώσετε την εντύπωση ότι οι πληροφορίες που σας δίνουν είναι θησαυρός για εσάς, διότι έτσι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους ενισχύσετε την αίσθηση της παντοδυναμίας τους και δε θα σας πουν τίποτα για να σας παιδέψουν!

Μερικές στρατηγικές επικοινωνίας είναι συζήτηση μέσα στο αυτοκίνητο, ζωγραφίζοντας παρέα ή κάνοντας κάποια κατασκευή.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά δηλώστε τη διαθεσιμότητά σας: «Θα είμαι στη κουζίνα, αν με θέλεις κάτι, έλα να τα πούμε». «Πετάγομαι στο σούπερ μάρκετ, αν χρειαστείς κάτι πάρε με στο κινητό». Το σημαντικότερο στοιχείο της διαθεσιμότητας, όμως, είναι ότι πρόκειται για διανοητική κατάσταση: το παιδί σας μπορεί να αντιληφθεί πότε είστε «εκεί» και το εννοείτε.

1. Αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία για επικοινωνία.

Τα παιδιά ανοίγονται πιο εύκολα σε χαλαρές περιστάσεις–κι όταν δεν υπάρχει βλεμματική επαφή-, όπως μέσα στο αυτοκίνητο, σε μια βόλτα, πριν τον ύπνο. Μια άλλη ευκαιρία για έμμεση επικοινωνία είναι όταν έχετε το παιδί σας στο αυτοκίνητο με φίλους του και συζητάνε: φυσικά και ξέρει ότι είστε εκεί και ακούτε, οπότε τεντώστε τα αυτιά σας, ακούστε αλλά μη μιλήστε!

2. Μάθετε να ακούτε περισσότερο απ’ότι μιλάτε!

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας ανοιχτεί το παιδί σας!

Από το βιβλίο “Καταπληκτική μαμά”, Δρ. Λίζα Βάρβογλη, εκδόσεις mamaya.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network