Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής | Τι πρέπει να προσέξετε για να έχετε ένα ασφαλές καλοκαίρι

ασφαλές καλοκαίρι

Το κολύμπι είναι μια εκπληκτική μορφή άσκησης και αποτελεί το βασικό συστατικό των καλοκαιρινών διακοπών – πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ως γονείς πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχουν πάντα και κάποιοι κίνδυνοι γύρω από το κολύμπι, την πισίνα και τη θάλασσα.

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για να προστατέψετε τα παιδιά σας και να περάσετε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι:

Ασφάλεια στην πισίνα

– Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά στην πισίνα, ακόμα και για μια στιγμή. Η στενή και αδιάκοπη εποπτεία από έναν υπεύθυνο ενήλικα είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του πνιγμού στα παιδιά.
– Κάθε φορά που οι μικροί κολυμβητές βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό, ένας ενήλικας – κατά προτίμηση κάποιος που ξέρει να κολυμπάει και να εκτελεί CPR – πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
– Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης. Τα παιδιά, χρειάζονται αδιάκοπα την προσοχή του ενήλικα.
– Κοντά στην πισίνα θα πρέπει να υπάρχει πάντα εξοπλισμός διάσωσης.
– Όλοι πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι.
– Τα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου παιδιών κατά 88%.
– Η απόφαση εγγραφής του παιδιού άνω του ενός έτους σε μαθήματα κολύμβησης θα πρέπει να λαμβάνεται από τον γονέα με βάση την αναπτυξιακή ετοιμότητα του παιδιού και την έκθεσή του στο νερό.
– Οι μεγάλες, φουσκωτές, υπερυψωμένες πισίνες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς στα σπίτια, τις αυλές και τα μπαλκόνια. Ακόμα όμως και σε μια τέτοια πισίνα τα παιδιά δεν θα πρέπει να κολυμπούν χωρίς επίβλεψη. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γλιστρήσουν ή να χτυπήσουν.

Ασφάλεια σε βάρκες και φουσκωτά

– Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια όταν βρίσκονται σε βάρκες, φουσκωτά, θαλάσσια ποδήλατα κ.α.
– Βεβαιωθείτε ότι το σωσίβιο είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί. Το σακάκι δεν πρέπει να είναι χαλαρό επάνω του και πρέπει πάντα να φοριέται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.
– Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να ακολουθούν το παράδειγμά σας. Όλοι λοιπόν, – παιδιά και ενήλικες – θα πρέπει να φορούν πάντα σωσίβιο.

Ασφάλεια στη θάλασσα

– Ποτέ να μην κολυμπά μόνο του το παιδί. Ακόμη και οι καλοί κολυμβητές χρειάζονται πάντα έναν φίλο κοντά τους – για πολλούς λόγους.
– Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης. Τα παιδιά, χρειάζονται αδιάκοπα την προσοχή του ενήλικα.

– Ένας ενήλικας που γνωρίζει κολύμπι θα πρέπει να προσέχει τα παιδιά όποτε βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό.
– Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται ακόμα πιο στενά ενώ βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό. Καλό θα είναι να βρίσκονται πάντα, ένα χέρι μακριά σας.
– Μην επιτρέπεται στο παιδί τις καταδύσεις αν δεν γνωρίζετε το βάθος του νερού και τι υπάρχει μέσα.
– Μην αφήνετε ποτέ το παιδί να κολυμπήσει σε κανάλια ή σε οποιοδήποτε νερό που κινείται γρήγορα ή έχει ρεύματα.
– Μέσα στη θάλασσα δεν πρέπει να απομακρύνεστε από την καθορισμένη περιοχή κολύμβησης. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεστε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, μέσα στην ορατότητα ενός ναυαγοσώστη.
– Μάθετε να αναγνωρίζετε ένα θαλάσσιο ρεύμα. Αν τύχει και παρασυρθείτε μη κολυμπήσετε ποτέ κόντρα σε αυτό – θα εξαντληθείτε και θα είστε στο ίδιο σημείο. Πάντα να θυμάστε ότι θα πρέπει να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή.
– Αναζητήστε αμέσως καταφύγιο σε περίπτωση καταιγίδας ή κεραυνών. Βγείτε αμέσως από το νερό και απομακρυνθείτε από την παραλία.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: www.aap.org

Διαβάστε επίσης:

Τι να ΜΗΝ κάνεις το καλοκαίρι με τα παιδιά!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network