Γιατί πρέπει να αγκαλιάζεις το παιδί, ακόμα κι αν ήταν “το χειρότερο παιδί του κόσμου”

Γιατί πρέπει να αγκαλιάζεις το παιδί, ακόμα κι αν ήταν "το χειρότερο παιδί του κόσμου"

Ξέρω. Είναι δύσκολο να αγκαλιάσεις το παιδί σου όταν συμπεριφέρεται σαν «τέρας». Δεν είναι ότι δεν θες, ή ότι δεν το αγαπάς, απλώς φοβάσαι ότι με αυτή σου την ενέργεια, με μια τρυφερή αγκαλιά θα δυναμώσεις την αρνητική συμπεριφορά. Αυτό που έχεις μάθει μέχρι τώρα, είναι πως πρέπει να το βάλεις “τιμωρία”, να του πάρεις ένα παιχνίδι, ή να το αγνοήσεις παντελώς.

Αλλά ας έρθουμε λίγο στη θέση του. Σκέψου μια εβδομάδα, όπου είχες μια δύσκολη μέρα. Ξέσπασες στον σύντροφό σου για ασήμαντο λόγο και τελικά το μόνο που χρειαζόσουν ήταν μια αγκαλιά, προκειμένου να απαλλαγείς για λίγο από το άγχος, το στρες και την ένταση της στιγμής.

Την ζήτησες τελικά εκείνη την αγκαλιά; Μπορεί και όχι. Όχι γιατί δεν την είχες ανάγκη, αλλά γιατί εκείνη τη στιγμή που το αίμα σου έβραζε δεν ήσουν σε θέση να σκεφτείς τι έχεις ανάγκη πραγματικά.

Όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση γεμάτη ένταση και αισθανόμαστε ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων να μας κατακλύζει, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε λογικά. Φαντάσου τώρα πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να εκφράσουν ήρεμα αυτό που χρειάζονται, όταν βιώνουν μια κατάσταση άγχους και πίεσης.

Ως ενήλικες, έχουμε λεκτικές δεξιότητες και έναν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο ώστε να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τις ανάγκες μας με ήρεμο τρόπο (αν και ούτε αυτό το καταφέρνουμε πολλές φορές). Τα μικρά παιδιά από την άλλη, βρίσκονται στο στάδιο που τώρα αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες. Γι’ αυτό είναι καθήκον και των γονιών και των φροντιστών, στις στιγμές της κρίσης, να τα βοηθάμε  να διαχειριστούν καλύτερα και θετικά τα συναισθήματά τους.

Όταν αγκαλιάζεις το παιδί σου ύστερα από μια έντονη στιγμή, δεν του επιτρέπεις να ξανακάνει το ίδιο και να ξαναφερθεί απαράδεκτα. Αντίθετα, το ηρεμείς και το βοηθάς να σε ακούσει.

Μια απλή αγκαλιά δίνει τα παρακάτω μηνύματα στο παιδί:

“Είσαι τα πάντα για μένα”

“Σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει”

“Βλέπω ότι διαρκώς μαθαίνεις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω”

“Δεν είσαι μόνος σου”

“Βλέπω πόσο δύσκολο είναι αυτό για σένα αυτή τη στιγμή”

“Αποδέχομαι τα συναισθήματά σου”

“Αυτά που νιώθεις δεν καθορίζουν το ποιος είσαι”

“Θέλω να σε βοηθήσω να μάθεις νέους τρόπους”

“Μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου”

Όταν επιμένετε να δείχνετε στα παιδιά σας ότι δεν είναι «κακά» ακόμη και όταν ενεργούν έξω από τους κανόνες, οι καταγραφές στο μυαλό τους αλλάζουν και αντιλαμβάνονται ότι δεν χρειάζεται να αντιδρούν με “κακό” τρόπο για να σας τραβήξουν την προσοχή ή να αποσπάσουν την αγάπη σας.

Με τη βοήθεια της αγκαλιάς ηρεμούν και πιστεύουν για τον εαυτό τους αυτό που τους δείχνετε με τις πράξεις σας: “Αξίζω να με αγαπούν”. Ως γονείς, είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν νέους, καλύτερους τρόπους συμπεριφοράς επειδή με μια αγκαλιά και έναν γλυκό λόγο τα φέρνουμε σε μια ήρεμη και συνδεδεμένη κατάσταση που τα βοηθά να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες που τους δίνουμε. Επίσης, όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τα παιδιά μας, μας σέβονται περισσότερο και γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, επιδιώκουν να φέρονται καλύτερα.

Το να αλλάξουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν εδώ και δεκαετίες έχουμε μάθει διαφορετικούς τρόπους για το πώς να βάλουμε τέλος στην “κακή” συμπεριφορά ενός παιδιού. Αυτή είναι μια καινούρια, επίπονη διαδικασία και απαιτεί να έχουμε επίγνωση κάθε φορά στο πώς οι μέχρι τώρα αντιλήψεις μας για τις συμπεριφορές των παιδιών μας μπορούν να τα επηρεάσουν αρνητικά.

Πάρτε λοιπόν μια αναπνοή, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας και μην ξεχάσετε να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι ένα ταξίδι στο οποίο όμως δεν είστε μόνοι σας.

Απόδοση Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network