Η διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο: Οι αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις από Υπουργείο Υγείας

Η διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο: Οι αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις από Υπουργείο Υγείας

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο της ζωής του; Πότε είναι καλύτερο να σταματήσουμε να πολτοποιούμε το φαγητό του και τι χρειάζεται να προσέχεις αν η οικογένεια ακολουθεί vegetarian ή vegan διατροφή.

Αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις για τη διατροφή του μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του και την εισαγωγή στερεών τροφών δημοσίευσε το ελληνικό Υπουργείο Υγείας. (Εδώ θα βρεις την πλήρη έκθεση με τις επίσημες συστάσεις του υπουργείου.) Οι οδηγίες αυτές είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) που είναι εν ισχύ.

Οι νεότερες οδηγίες για τη διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο

– Μην καθυστερείς την εισαγωγή βασικών ομάδων και τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Στόχος είναι το μωρό να προσλαμβάνει σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλη ποικιλία τροφών. Ανάμεσά τους, αγελαδινό γάλα, αβγά, ψάρια, θαλασσινά και ίχνη ξηρών καρπών.

– Σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, βάλε στη διατροφή του μωρού τρόφιμα με γλουτένη (π.χ. σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη), αλλά σε μικρές ποσότητες.

– Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά εισαγωγής τροφών. Στις προτεινόμενες τροφές για τον 1ο χρόνο είναι εκείες που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου, όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου π.χ. κόκκινο και λευκό κρέας και ψάρι.

– Το μωρό να τρώει τα φρούτα σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι με τη μορφή χυμού (φρέσκου ή τυποποιημένου) που θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το 1ο έτος της ζωής.

– Όταν το μωρό αρχίσει να τρώει στερεές τροφές θα πρέπει να πίνει και νερό, το οποίο δεν χρειάζεται να βράζεται εφόσον προέρχεται από ασφαλές δίκτυο ύδρευσης. Από την ηλικία των 6 μηνών είναι προτιμότερο να δίνεις το νερό στο μωρό με ποτηράκι.

– Οι τροφές με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι είναι καλύτερο να αποφεύγονται κατά τον 1ο χρόνο. Ο λόγος είναι η μεταβολική επιβάρυνηση στον οργανισμό αλλά και συμβολή τους στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού.

– Ενθαρρύνουμε το μωρό να δοκιμάζει υγιεινές τροφές όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν αρχικά τις απορρίπτει, δοκιμάζουμε ξανά μετά από λίγες ημέρες.

Ναι στο σπιτικό φαγητό!

Τι μας προτείνουν οι ειδικοί; Το ίδιο που πιθανότατα προτείνει και η μαμά σου (και η πεθερά σου!). Συστήνεται η διατροφή του μωρού να αποτελείται από σπιτικά μαγειρεμένες τροφές, παρασκευασμένες με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Τα λαχανικά και τα φρούτα συστήνεται να είναι εποχιακά και τοπικά παραγόμενα. Πότε «επιτρέπεται» να δίνουμε βρεφικές τροφές εμπορίου σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις; Αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα, ενώ συστήνεται να είναι περιστασιακή (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.

Διάβασε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network