Παιχνίδια για ΑμεΑ: Ευαισθησία ή περιθωριοποίηση;

Παιχνίδια για ΑΜΕΑ

Είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας αλλά αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού. Μας κοιτούν με τα δικά τους ιδιαίτερα μάτια αλλά εμείς αποστρέφουμε το βλέμμα μας. Λυπόμαστε στιγμιαία για την κατάστασή τους αλλά σύντομα η λύπη μας μετατρέπεται σε χαρά και ανακούφιση αφού δεν αποτελεί δικό μας πρόβλημα. Μιλάμε στα παιδιά μας γι’ αυτά ως αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης αλλά δεν τα προτρέπουμε να συναναστραφούν μαζί τους. Ναι, καλά το καταλάβατε… Είναι τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες ή ιδιαιτερότητες.

Πρόκειται για παιδιά όπως και τα δικά μας.

Μπορούν να χαίρονται, να συμμετέχουν, να παίζουν, να μορφώνονται με το δικό τους τρόπο. Είναι οι συμμαθητές, οι φίλοι, οι συγγενείς. Βρίσκονται στην τάξη στο διπλανό θρανίο μα δεν κάθονται σε καρέκλα αλλά σε αναπηρικό καροτσάκι. Το μονό που επιζητούν είναι την αποδοχή και την αναγνώρισή μας.

Θέλουν να γίνουν μέλη της παρέας για να έχουν λόγο να χαμογελούν και να ονειρεύονται.

Νέοι χώροι εκπαίδευσης και αναψυχής έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, κατάλληλα προσαρμοσμένοι στις ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών. Ακόμα και μέσα στα υπάρχοντα σχολεία έγιναν τροποποιήσεις για να μπορούν να υποδεχτούν τους μικρούς “ιδιαίτερους φίλους” μας. Εκείνο όμως που τελευταία κατακλύζει τη σύγχρονη επικαιρότητα είναι τα παιχνίδια που μοιάζουν με αυτά τα παιδιά, παιχνίδια με κάποια αναπηρία, παιχνίδια για ΑΜΕΑ …

Μεγάλες εταιρίες έσπευσαν να διαφημίσουν το φοβερό επίτευγμά τους με την επίφαση πάντα της προσφοράς και της συμπαράστασης προς τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Trendy τίτλοι και βαρύγδουπα ονόματα της παιχνιδοβιομηχανίας βάλθηκαν να μας πείσουν για το ωφέλιμο του διαφημιστικού καταιγισμού τους.

⇒ Αλήθεια αν οι ίδιοι οι δημιουργοί αυτών των παιχνιδιών είχαν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα ήθελαν να δουν τον αντικατοπτρισμό του εαυτού τους σε παιχνίδι;

Οι κούκλες με αναπηρία, τα ιδιαίτερα παιχνίδια κατασκευών με τα ανάπηρα ανθρωπάκια που πωλούνται πια στο λιανικό εμπόριο θα ήταν καλό να μην απευθύνονται σε ΑΜΕΑ, αλλά προς τα υπόλοιπα παιδιά και προς αυτήν την κατεύθυνση να πορευτεί η διαφημιστική τους καμπάνια. Άλλωστε είναι καιρός όλοι εμείς να ευαισθητοποιηθούμε και να προτρέψουμε τα παιδιά μας να βγουν από την ονειρεμένη και υπερπροστατευμένη γυάλα τους και να σταθούν απέναντι στα παιδιά με ιδιαιτερότητες ως ίσος προς ίσο.

  • Να παίξουν με τα παιχνίδια για ΑΜΕΑ για να αντιληφθούν μέσω της βιωματικής εμπειρίας τη δυσκολία και τη συναισθηματική καταρράκωση που δέχονται καθημερινά αυτά τα παιδιά.
  • Να βάλουν το ανθρωπάκι που είναι σε καρότσι να παίξει ποδόσφαιρο ή να τρέξει.
  • Να αντιληφθούν τη δυσκολία και να αγκαλιάσουν το παιδί με ιδιαιτερότητες σαν να είναι ένα από αυτά.

⇒ Το εγχείρημα μήπως είναι πιο επώδυνο για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες;

Είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αναλογιστούν οι δημιουργοί των παραπάνω παιχνιδιών. Η πορεία του παιχνιδιού θα καταδείξει την αξία του. Άλλωστε εκείνο που επιζητούν τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες είναι η αποδοχή και όχι η περιθωριοποίηση, ακόμα και στο παιχνίδι.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network