Τι είναι τελικά φυσιολογικό στον ύπνο βρεφών και παιδιών

ύπνο βρεφών

Τελικά τι είναι φυσιολογικό στον ύπνο των βρεφών; Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών που «πρέπει» να κοιμάται ένα βρέφος;

Οι μέχρι τώρα γνώσεις μας για το θέμα στηρίζονται σε παλιές μελέτες, ανεπαρκώς σχεδιασμένες, που είχαν για δείγμα κυρίως βρέφη που δεν θήλαζαν.

Ερευνητές από το University of New England στην Αυστραλία θέλησαν να φτιάξουν ακριβή φυσιολογικά πληθυσμιακά δεδομένα για τον ύπνο παιδιών στην Αυστραλία ηλικίας 0 με 9 ετών. Η μελέτη τους σε σύγκριση με παλαιότερες έχει πλεονεκτήματα, καθώς είναι προοπτική (οι γονείς συμπληρώνουν ημερολόγιο από την γέννηση και έπειτα με το παιδί να μεγαλώνει) και προσδιορίζονται περισσότερα στοιχεία (έναρξη ύπνου, ξυπνήματα κ.α.).

Οι γονείς σε καθορισμένες ηλικίες συμπλήρωναν για ένα 24ωρο ένα πλήρες ερωτηματολόγιο ύπνου. Συμμετείχαν στην έρευνα γονείς περίπου 10 χιλιάδων παιδιών.

Διαπιστώθηκαν τα εξής ενδιαφέροντα:

1. Η συνολική διάρκεια ύπνου των παιδιών σε όλες τις ηλικίες παρουσιάζει σημαντική μείωση, συγκριτικά με παλιότερες έρευνες.

Τα σύγχρονα παιδιά κοιμούνται λιγότερο, σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές, και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό, μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του αλλά και τους κινδύνους του.

2. Τα βρέφη έχουν τα περισσότερα σε αριθμό και διάρκεια ξυπνήματα.

Όσο μεγαλώνουν υπάρχει σταδιακή σταθερή μείωση των ξυπνημάτων τη νύχτα καθ’ όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

3. Τα επεισόδια ύπνου επίσης μειώνονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν:

στους έξι μήνες της ζωής, τα περισσότερα βρέφη έχουν 4 με 8 επεισόδια ύπνου σε ένα 24ωρο, ενώ στα 5 χρόνια της ζωής 1 με 3/ 24ωρο.

4. Τα βρέφη έχουν επίσης τους μεγαλύτερους ύπνους κατά την διάρκεια της ημέρας. Με σταδιακή μείωση κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Ενώ το βρέφος των 6 μηνών κοιμάται μέσα στην ημέρα από 1.2 ώρες έως 4.7 ώρες. Στην ηλικία των 2 ½ τα περισσότερα κοιμούνται μέσα στην ημέρα από καθόλου έως 2 ώρες. Ενώ στα 5 χρόνια από καθόλου έως 0.8 ώρες.

5. Η συνολική διάρκεια ύπνου στο 24ωρο μειώνεται σταδιακά με την ηλικία, κυρίως μέσα από δύο μηχανισμούς:

σταδιακά τα παιδιά πηγαίνουν πιο αργά για νυχτερινό ύπνο, και σταδιακά μειώνουν τον ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας.

6. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στον αριθμό ωρών ύπνου. Ένα φυσιολογικό εύρος, έτσι που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες ύπνου που «πρέπει» να κοιμάται ένα βρέφος ή ένα παιδί.

Η ποικιλία αυτή είναι ακόμα πιο τεράστια στις μικρές ηλικίες, στα βρέφη. Η διαφορά ανάμεσα στο 2% και στο 98% στον συνολικό ύπνο του 24ωρου σε βρέφη 4 μηνών είναι 8 ώρες (!) (εύρος από 10 έως 18 ώρες ύπνου το 24ωρο). Στην ηλικία των 5 ετών το εύρος αυτό γίνεται 9 με 14 ώρες ύπνου. Και στην ηλικία των 9 ετών γίνεται 6 με 14 ώρες ύπνου. Άρα η τεράστια ποικιλία στο πόσες ώρες μέσα στο 24ωρο κοιμάται ένα παιδί είναι περισσότερο έντονη στον πρώτο χρόνο της ζωής και στην απώτερη παιδική ηλικία προς εφηβεία.

Σχολιασμός

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network