Δεν ντρεπόμαστε που ουρλιάζουμε στα παιδιά μας, αλλά ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για το σεξ

Το σεξ

Ως γονείς δεν ντρεπόμαστε καθόλου να ουρλιάζουμε μπροστά στα παιδιά μας για ένα γκολ. Να τα βάζουμε με κάθε ταλαίπωρο που βγάζει selfie στο φανάρι και να μαλώνουμε μεταξύ μας για μια κάλτσα έξω απ’τ’άπλυτα. Ντρεπόμαστε, όμως, να τους μιλήσουμε για το σεξ.

Γιατί;

-Γιατί το σεξ αφορά τους ενήλικες.

Και το πανεπιστήμιο αφορά τους ενήλικες κι όμως, λέμε στα παιδιά μας «όταν μεγαλώσεις να γίνεις γιατρός». Οι έρευνες λένε ότι ο μέσος όρος ηλικίας στον οποίο αρχίζουν οι σεξουαλικές εμπειρίες των εφήβων είναι τα 14. Επιπλέον, δεν έχουν εξαλειφθεί οι παιδοφιλικοί φόβοι ούτε στα πιο εξελιγμένα κράτη. Άρα καλό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν κάποια πράγματα.

 -Γιατί εμάς ποιος μας μίλησε;

Αν και μας αρέσει να προβάλουμε πόσο μοντέρνοι είμαστε, ας παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι από μας δεν μάθαμε για το σεξ από τους γονείς μας ούτε από το σχολείο, αλλά από την πορνογραφία και τις παρέες. Πόσοι από μας έχουμε gays στην οικογένεια ή στην παρέα μας και δεν μιλάμε για αυτό; Δεν πιστεύουμε ότι οι γονείς μας κάνουν σεξ; Δεν ξέρουμε καν ότι είναι δική μας ευθύνη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας;

 -Γιατί ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για αυτό.

Μεγαλώσαμε με ταινίες όπου η σεξουαλική πράξη άρχιζε με ένα φιλί και τελείωνε με ένα πέπλο. Μετά ήρθε το Beverly hills κι όλα τα πουριτανικά αμερικάνικα προϊόντα που συνδέουν το σεξ με την «κατάρα» της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αργότερα, το sex and the city έκανε το σεξ κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας.

Ο φαύλος κύκλος της ημιμάθειας θέλει το σεξ απαγορευμένο κι επικίνδυνο, ωστόσο σημαντικό για μια σχέση.

Ίσως για αυτό οι σχέσεις μας βαλτώνουν, οι γάμοι μας γίνονται βαρετοί. Γιατί έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά γι’ αυτό.

Το σεξ είναι μια μορφή επικοινωνίας.

Κάθε προβληματική κατάσταση αντιμετωπίζεται με συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι ή με έναν ειδικό της ψυχοθεραπείας. Μας έχουν στερήσει, όμως, αυτή τη γνώση οι γενιές του «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και του «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε…

– Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αρχίζει με την ενημέρωση του παιδιού από την νηπιακή κιόλας ηλικία για την φυσιολογία και την υγιεινή του σώματος. Δηλαδή μαθαίνουμε πως ονομάζουμε και πως φροντίζουμε τα μέλη του σώματός μας.

– Το επόμενο στάδιο είναι η προφύλαξη των ευαίσθητων σημείων μας από κάθε είδους απειλή ή παρενόχληση. Είναι ο γνωστός κανόνας του εσώρουχου σύμφωνα με τον οποίο μαθαίνουμε στα παιδιά να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τα αγγίζει στα σημεία του σώματος που καλύπτονται από εσώρουχα.

– Έπειτα συζητάμε για τις σχέσεις, τις φιλικές, τις ερωτικές και την σεξουαλική πράξη. Η περιγραφή εξαρτάται από την ηλικία και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού.
Αποφεύγουμε τον εκφοβισμό και τις υπερβολές και ενθαρρύνουμε τις ερωτήσεις. Αν δεν νιώθουμε άνετα συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, ψυχολόγο ή γιατρό ή χρησιμοποιούμε ένα βιβλίο ανάλογο της ηλικίας του παιδιού.

– Το τελευταίο στάδιο είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός. Η ενημέρωση, δηλαδή, πως οι σεξουαλικές σχέσεις συνδέονται με τη δημιουργία οικογένειας κι αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται ώριμα και συνειδητοποιημένα.

– Η συζήτηση για το σεξ παραμένει ένας ανοιχτός διάλογος στην διάρκεια της εξέλιξης ενός παιδιού σε έφηβο και σε ενήλικα και είναι καλό να επανερχόμαστε σ’ αυτή στις φάσεις των μεγάλων αλλαγών.

Γράφει η Lara Soues, Ψυχολόγος, ειδικευμένη στην συμβουλευτική ψυχολογία

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network