Όταν το παιδί σας λέει ότι βαριέται μη θυμώνετε!

το παιδί σας λέει ότι βαριέται

Όλα τα παιδιά του κόσμου βαριούνται το καλοκαίρι. Και όλοι οι γονείς του κόσμου αναρωτιούνται αν αυτό είναι φυσιολογικό! Λοιπόν, ναι, όχι μόνο είναι φυσιολογικό να βαριέται το παιδί το καλοκαίρι, αλλά είναι και απαραίτητο!

Μετά από έναν εντατικό και δύσκολο χειμώνα, με σχολείο, ρουτίνα, πρωινό ξύπνημα, μαθήματα, τρεχάματα, ξαφνικά γίνεται ένα μεγάλο στοπ και το παιδί δεν έχει να κάνει τίποτα. Πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους κατασκήνωση ή σε summer camps για πρακτικούς λόγους, αν είναι εργαζόμενοι ή για να περάσουν όμορφα πριν τις οικογενειακές διακοπές. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει ένα διάστημα που το παιδί πρέπει να μείνει χωρίς να κάνει τίποτα. Οι γονείς στεναχωριούνται και αναρωτιούνται αν αυτό είναι σωστό.

Μια υγιής δόση βαριεστημάρας κάνει καλό στο παιδί και έχει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξή του!

1. Το να βαριέται το παιδί το καλοκαίρι του δίνει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει μια χαλαρή παιδική ηλικία

Τα παιδιά κουράζονται σωματικά και ψυχικά όλο το χειμώνα και νιώθουν ότι και το καλοκαίρι «πρέπει» να υπάρχει κάτι, γιατί έτσι έχουν συνηθίσει. Όταν το παιδί βρεθεί με άπλετο και αδόμητο χρόνο στη διάθεσή του, στην αρχή δεν ξέρει τι να τον κάνει. Έτσι όμως μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης και ξεκούρασης που του ανοίγει άλλες πόρτες και δυνατότητες.

2. Το να βαριέται το παιδί το καλοκαίρι ανοίγει νέες διεξόδους στη φαντασία και τη δημιουργικότητα

Όταν το παιδί πηγαίνει σχολείο, έχει τις δομημένες εξωσχολικές του δραστηριότητες και το πρόγραμμά του, είναι δύσκολο να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη, μια που απαιτείται η χρήση της λογικής. Το καλοκαίρι όμως γυρίζει ο διακόπτης στο μυαλό και ξαφνικά το παιδί μπορεί να κάνει πράγματα έξω από τα συνηθισμένα και απαραίτητα για το σχολείο. Τώρα είναι η ευκαιρία να παροτρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν μια ταινία (χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο), ή να πάρουν συνέντευξη από τον παππού και τη γιαγιά και να μάθουν την ιστορία της οικογένειας, ή να ζωγραφίσουν, να κάνουν κατασκευές, κλπ.

3. Τα παιδιά που βαριούνται μεγαλώνοντας γίνονται αυτάρκεις ενήλικες

Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως από την εμπειρία, όχι απλώς από τη θεωρία. Έτσι, όταν ένα παιδί μένει μόνο του, δεν έχει κάποια δομημένη δραστηριότητα και έχει πολλές ώρες στη διάθεσή του, μαθαίνει να κάνει διάφορα πράγματα, αλλά και να μένει μόνο με τον εαυτό του.

Η Χ.Π., πελάτισσά μου, μου έλεγε γελώντας ότι η 12χρονη κόρη της που βαρέθηκε, αποφάσισε στο τέλος να πλύνει τα πιάτα του πρωινού και να συμμαζέψει το δωμάτιό της, χωρίς να της πει κανείς τίποτα!

4. Η βαρεμάρα βοηθάει το παιδί να καταλάβει ποιο είναι και τι αγαπάει στ’ αλήθεια

Όταν το παιδί έχει άφθονο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του, έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί με διάφορα πράγματα, να σκεφτεί, να δοκιμάσει, να απορρίψει, να δει τι του αρέσει και τι όχι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτάει αυτογνωσία, ψυχική δύναμη και επίσης βρίσκει χαρά.

Το παιδί παίρνει στα χέρια του τον έλεγχο της κατάστασης – Το κουτί της βαρεμάρας

Ζητήστε από το παιδί σας να πάρει ένα άδειο κουτί και να το διακοσμήσει με ζωγραφιές και αυτοκόλλητα. Δώστε του οδηγίες να γράψει σε μικρά χαρτάκια διάφορες πρακτικές και εφικτές ιδέες για το τι θα ήθελε να κάνει όταν βαριέται. Διπλώνει τα χαρτάκια στα τέσσερα και τα τοποθετεί στο κουτί. Καλό είναι να γράψει 20-30 ιδέες, ή όσες μπορεί. Στη συνέχεια, όταν παραπονιέται ότι βαριέται θυμίστε του να πάει στο κουτί και να τραβήξει ένα χαρτάκι.

Με αυτό τον τρόπο το παιδί παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αισθάνεται ότι έχει κάποιον έλεγχο στη ζωή του. Έτσι, το γεγονός ότι βαριέται γίνεται στο παιδί μάθημα ζωής, αφού βλέπει ότι το ίδιο μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και να δραστηριοποιηθεί για να νιώσει ότι κάνει κάτι πιο δημιουργικό και ενδιαφέρον.

Μαμάδες και Μπαμπάδες, όταν σας λέει το παιδί ότι βαριέται ΜΗ θυμώνετε!

Θυμηθείτε τη δική σας παιδική ηλικία, τη δική σας βαρεμάρα και δείξτε κατανόηση! Διηγηθείτε στο παιδί ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια, θυμηθείτε πώς περνούσατε και τι κάνατε, και μέσα από αυτή τη συζήτηση έχετε μια ωραία ευκαιρία να έρθετε κοντά και να δεθείτε συναισθηματικά με το παιδί!

Θυμηθείτε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια:

Το καλοκαίρι είναι για σωματική και ψυχική ξεκούραση μικρών και μεγάλων και θα πρέπει να είναι μια ζώνη όπου «απαγορεύεται να κατακρίνουμε τα παιδιά».

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη – varvogli.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network