Λοιπόν, τα νέα δεν είναι καλά.

Και δεν είναι καλά χωρίς να φταίμε εμείς. Αλλά εμείς, κυριολεκτικά αυτή τη φορά, και τα παιδιά μας μεταφορικά  (κάποια από αυτά, δυστυχώς, πολύ ακριβά στο μέλλον) θα πληρώσουμε και θα πληρώσουν  τα σπασμένα της ελλιπούς ενημέρωσης. Εδώ και μια δυο μέρες κυκλοφορεί στα ενημερωτικά sites η επείγουσα έκκληση που απευθύνει ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Γεώργιος Κρεατσάς, σε γονείς και γυναικολόγους να σπεύσουν, να ενημερωθούν οι πρώτοι και να ενημερώσουν αντιστοίχως οι δεύτεροι, ότι από την καινούργια χρονιά το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα σταματήσει να χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Έως σήμερα τα ταμεία κάλυπταν τα έξοδα του εμβολίου  μέχρι και την ηλικία των 26 ετών.

Το εμβόλιο που σύμφωνα με τους παιδιάτρους πρέπει να γίνεται στην εφηβεία, πριν δηλαδή το παιδί (αγόρι ή κορίτσι) αποκτήσει ενεργή σεξουαλική ζωή, χορηγείται σε τρεις δόσεις και σύμφωνα με τον καθηγητή προσφέρει απόλυτη προστασία από τον ιό χωρίς να εμφανίζει καμία παρενέργεια. Ο ιός ευθύνεται για 250.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο ενώ ως το 2050 υπολογίζεται ότι θα εμφανιστούν 1.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Κι εδώ τελειώνουμε με τα επιστημονικά.

Μιλάμε για καρκίνο, λοιπόν. Για καρκίνο που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ακόμα και με μία μόνο σεξουαλική επαφή, ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού.  Αφορά κυρίως κορίτσια αλλά προκαλεί κονδυλώματα (και άλλες σπανιότερες μορφές καρκίνου) και στα αγόρια. Αυτός είναι και ο λόγος που επιβάλλεται πια, να εμβολιάζονται και αυτά στην ίδια νεαρή ηλικία (η σχετική άδεια στην Ελλάδα έχει δοθεί για αγόρια 12-15 ετών) ώστε να μην προσβάλλονται τα ίδια και, κυρίως, να μην μεταδίδουν τον ιό.

Ο HPV είναι η μάστιγα της εποχής μας.

Οκτώ στις δέκα γυναίκες στη χώρα μας έχουν ήδη προσβληθεί από αυτόν και το κακό είναι ότι πολλές από τις γυναίκες αυτές δεν το γνωρίζουν με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Σε συζήτηση που είχα με γυναικολόγο μού είπε ότι από τη στιγμή που μία γυναίκα προσβάλλεται από τον συγκεκριμένο τύπο του ιού, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, χρειάζονται μόλις οκτώ χρόνια για να εμφανιστεί ο καρκίνος του τραχήλου.

Αν έχετε παιδιά στην εφηβεία:

Ενημερωθείτε. Ενημερωθείτε. Ενημερωθείτε.

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας.

Ψάξτε στο ίντερνετ.

Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, αφήστε στην άκρη τις ντροπές και μιλήστε τους ανοιχτά. Μάθετε αν έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις. Απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας. Κάντε τους το τεστ Παπανικολάου. Ακόμα κι αν έχουν προσβληθεί, το εμβόλιο προφυλάσσει από άλλους τύπους του συγκεκριμένου ιού.

Και κάντε το τώρα. Γιατί είναι επείγον. Γιατί το εμβόλιο είναι πανάκριβο και από την 1η Ιανουαρίου του 2017 τα κορίτσια των 18 ετών θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι τρεις δόσεις κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ και όλοι ξέρουμε τι συνεπάγεται αυτό.  Ότι τα κορίτσια που δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν (είτε αυτά είτε οι γονείς τους) να εμβολιαστούν, πολύ απλά δεν θα μπορούν πια να το κάνουν, τουλάχιστον δωρεάν.

Ο χρόνος είναι ελάχιστος.

Γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι ότι αν προλάβετε να γράψετε στο βιβλιάριό σας την πρώτη δόση μέσα στο 2016 τότε και οι επόμενες δύο, θα χορηγηθούν δωρεάν μέσα στο 2017.

Δεν είμαι γιατρός. Ούτε διαφημίζω εμβόλια.

Είμαι μητέρα τριών κοριτσιών και μόνο με αυτή την ιδιότητα σας μιλάω. Όταν οι κόρες μου ήταν στην εφηβεία, το εμβόλιο είχε μόλις κυκλοφορήσει και φοβήθηκα να τις εμβολιάσω. Από τότε μέχρι σήμερα τα στοιχεία για τη μετάδοση του ιού με φόβισαν πολύ περισσότερο.

Συγγνώμη αν σας τρόμαξα. Αλλά είναι οι αριθμοί τρομακτικοί.

Και κάποιες φορές οφείλουμε να τρομάζουμε. Για να προλαμβάνουμε. Και να προλαβαίνουμε, όταν ο χρόνος μας πιέζει.

Αυτά.