Η θεωρία του old fashioned parenting – μήπως οι γονείς μας τα έκαναν καλύτερα;

Η θεωρία του old fashioned parenting - μήπως οι γονείς μας τα έκαναν καλύτερα;

Μην αντέχοντας άλλο τα κακομαθημένα παιδιά, η Liat Hughes Joshi άρχισε να αναρωτιέται πώς αντιμετώπιζαν το πρόβλημα οι προηγούμενες γενιές. Κι έτσι γεννήθηκε το concept του “νέου γονιού παλαιάς κοπής”.

“Υπάρχει κάτι ευρύτερο εδώ από το γεγονός ότι δεν μπορώ απλά να απολαύσω τον καφέ μου με ησυχία. Η φύση της παιδικής ηλικίας έχει αλλάξει εντυπωσιακά μέσα σε μία γενιά” σχολιάζει η αρθρογράφος και συγγραφέας Liat Hughes Joshi, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή από τα ’70s έως τις αρχές των ’90s. “Τυπικά, γινόταν αυτό που έλεγαν και ήθελαν η μαμά και ο μπαμπάς. Αν ο μπαμπάς ήθελε να βγει για μία μπύρα, θα περνούσες τον χρόνο σου τρώγοντας αλμυρά πατατάκια και πίνοντας αναψυκτικό. Τώρα είναι τόσο απασχολημένος με τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού του τα Σαββατοκύριακα, τα σεμινάρια για γονείς και τα πάρτι, που δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί ένα διάλειμμα (παρόλο που ποιος ξέρει πόσο ανάγκη το έχει). (…) Κάνοντας ένα fast forward στην ανατροφή των παιδιών του 21ου αιώνα, και στην προσπάθεια για να τους δώσουμε την πιο τέλεια ανατροφή, πιθανότατα να κάνουμε περισσότερο κακό από το επιδιωκόμενο καλό” συνεχίζει.

Στην προσπάθειά της να βρει μια μέση λύση, η συγγραφέας ξεκίνησε να ερευνά, να μιλά με παιδιά, γονείς και ειδικούς σε συγκεκριμένους τομείς της οικογενειακής ζωής, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του New Old-fashioned Parenting. “Δεν έχει να κάνει με το να γυρίσεις το ρολόι είκοσι χρόνια πίσω, αυτό δεν είναι δυνατόν ούτε και επιθυμητό. Έχει να κάνει με το να επανεξετάσουμε τους τρόπους των γονιών μας καθώς και αυτούς που επικρατούν σήμερα, και να πάρουμε το καλύτερο και από τις δύο προσεγγίσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον κόσμο στον οποίο ζούμε και την τρέχουσα σκέψη για την ανάπτυξη των παιδιών”.

Η ιδέα του New Old-fashioned Parenting έχει να κάνει επίσης με το να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας τι είναι πραγματικά καλύτερο για τα παιδιά μας μακροπρόθεσμα, και να μην φοβόμαστε να το κάνουμε είτε επειδή μας είναι δύσκολο είτε επειδή ενοχλούνται με εμάς. “Δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διασκέδαση ή ότι θα γίνουμε φωνακλάδες. Μπορούμε να είμαστε συμβουλευτικοί μέχρι ενός σημείου, χωρίς όμως τις πολύωρες συζητήσεις για το παραμικρό ζήτημα. Συνδυάζοντας την σκέψη του σύγχρονου γονέα και αυτή που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, ίσως μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την καλύτερη ευκαιρία για να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή και μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.
Πώς να γίνεις ένα νέος γονιός “παλαιάς κοπής”

Διάβασε τη συνέχεια στο madamefigaro.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network