VIDEO: Οδηγίες πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που πνίγεται ένα παιδί

πνίγεται ένα παιδί

Τι κάνεις σε περίπτωση πνιγμού από αντικείμενο;

Πώς να προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες στο μωρό ή στο παιδί;

Διάβασε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής σφηνωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και με αυτόν τον τρόπο αποφράζει την είσοδο προς την τραχεία.

Σε μια τέτοια περίπτωση το παιδί μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες στην αναπνοή και να μελανιάσει. Εάν έχει τις αισθήσεις του μπορεί να προσπαθήσει να σας δείξει ότι πνίγεται, δείχνοντας ή πιάνοντας τον λαιμό του με τα χέρια του.

Προσοχή:

Μη δοκιμάσετε να κάνετε μαλάξεις στην κοιλιά ή το στήθος τους βρέφους γιατί μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στα εσωτερικά του όργανα.

Αν το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να δράσεις ταχύτατα για να αφαιρέσεις το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα.

1. Δώσε του χτυπήματα στην πλάτη

Ξάπλωσε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σου, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κράτησε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. Δώσε του 5 σταθερά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.

2. Κάνε του 5 πιέσεις στο στήθος

Πιάσε το βρέφος σαν «σάντουιτς» με τα δύο σου χέρια και γύρισέ το ανάσκελα. Κράτησε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. Κάνε του 5 πιέσεις στο στήθος όπως στην τεχνητή αναπνοή, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

3. Κοίταξε μέσα στο στόμα του μωρού

Αν δεις το αντικείμενο προσπάθησε να το αφαιρέσεις με τα δάχτυλά σου. Αυτό πρέπει να το κάνεις μόνο ΑΝ βλέπεις το αντικείμενο!!!

4. Συνέχισε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.

5. Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκίνησε τεχνητή αναπνοή.

Ο Βάϊος Πολυχρονίδης, εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μας ενημερώνει μέσα από ένα βίντεο πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε μια πνιγμονή ενός παιδιού και ενός βρέφους!

Δείτε το βίντεο:

Πρόλαβε την “κακιά στιγμή”

  • Απομάκρυνε τα πολύ μικρά αντικείμενα (π.χ. κουμπιά, χάντρες), αλλά και ξηρούς καρπούς από τα μικρά παιδιά.
  • Μη δίνεις σε μικρά παιδιά παιχνίδια που περιέχουν μικρά εξαρτήματα.
  • Μην αφήνεις το μωρό σου ανάσκελα στο κρεβάτι, διότι ο κίνδυνος εισρόφησης είναι μεγάλος.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network