Πότε ο ύπνος του παιδιού σας δεν είναι φυσιολογικός

ύπνος του παιδιού

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;

Τα συνυπάρχοντα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με δίαιτες αποκλεισμού και με συνεδρίες με συμβούλους θηλασμού γιατί κάποιες φορές αυτές οι λύσεις μπορούν να μειώσουν ή να αποκλείσουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Οι γονείς καλό είναι επίσης να αναζητήσουν έναν/μία γιατρό ειδικευμένο/η στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Υπάρχουν φάρμακα αλλά δεν μπορούν όλα τα βρέφη να τα πάρουν και κάποια δε θα έπρεπε επίσης. Ένας ή μια εξειδικευμένη γιατρός θα μπορέσει να σας παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αποφασίσετε την καλύτερη λύση για το παιδί σας.

Παιδιά μεγάλης ευαισθησίας.

Τα παιδιά που είναι πολύ ευαίσθητα περνάνε συχνά απαρατήρητα στην ιατρική κοινότητα και αυτό είναι κρίμα καθώς χρειάζονται ειδική μέριμνα και φροντίδα. Συχνά, οι γονείς παρατηρούν άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως το κλάμα λόγω έντονου φωτισμού, λόγω θορύβου ή πολλών ανθρώπων. Μπορεί ο ύπνος τους να μην είναι καλός γιατί και ο παραμικρός θόρυβος ή το παραμικρό φως τα ξυπνάει ή μπορεί να φταίει ότι υπάρχει πολύς θόρυβος στην πόλη…οι πιθανότητες είναι πολλές.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;

Αυτό μπορεί να είναι δυσκολότερο γιατί εξαρτάται πολύ από το κάθε παιδί. Θα συνιστούσαμε να βρείτε ομάδες υποστήριξης ή να διαβάσετε βιβλία για τα ευαίσθητα παιδιά για να βρείτε ιδέες που πιθανώς θα σας βοηθήσουν με το παιδί σας.

Κάποιο άλλο ζήτημα υγείας.

Είναι πιθανό τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας να αντικατοπτρίζουν όντως ένα αδιάγνωστο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, αν και οι έρευνες αφορούν κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε προβλήματα ύπνου και σε διάγνωση αυτισμού ή διαταραχών του φάσματος του αυτισμού αργότερα στη ζωή του παιδιού. Τα μωρά, επίσης, μπορεί να έχουν άπνοια και να χρειάζεται να ελεγχθούν ιατρικά γιατί αυτή η κατάσταση φυσικά επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα;

Αν είστε σίγουροι/ες ότι κανένα από τα ζητήματα που αναφέρθηκαν δεν αποτελεί το πρόβλημα του παιδιού σας και παρόλα αυτά το παιδί σας κλαίει υπερβολικά, ξυπνάει και έχει συμπεριφορά που φανερώνει έλλειψη ύπνου θα πρέπει να βρείτε γιατρό που θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε και να βρείτε την αιτία του προβλήματος. Αν ο/η γιατρός σας συστήσει να κάνετε εκπαίδευση ύπνου, πάρτε μια δεύτερη γνώμη. Αμέσως. Όπως έχει αποδειχθεί από 20 χρόνια έρευνας, η εκπαίδευση ύπνου όχι μόνο δε λειτουργεί αλλά, αντιθέτως, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη μητέρα και το παιδί.

***

Αν και το άρθρο αναφέρεται στη βρεφική ηλικία κάποια από τα προβλήματα εμφανίζονται και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, στον ύπνο των παιδιών προσχολικής ηλικίας πρέπει επίσης να σκεφτούμε κάποιες ψυχολογικές αιτίες που είναι πιο συχνές σε αυτή την ηλικία μετά το ξεκίνημα της φάσης του άγχους του αποχωρισμού και εξηγούν τα νυχτερινά ξυπνήματα (π.χ εκπαίδευση τουαλέτας, εφιάλτες)

Να θυμάστε :

Η εκπαίδευση ύπνου μπορεί να σταματήσει το κλάμα, αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα που υποκρύπτεται. Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τα παιδιά μας είναι ανάγκη να είμαστε πρόθυμοι να ψάξουμε την αιτία. Μπορεί να μην τη βρούμε αμέσως αλλά το οφείλουμε στα παιδιά μας και στον εαυτό μας να προσπαθήσουμε να την αναζητήσουμε και να βρούμε λύση.

Πρωτότυπο άρθρο, εδώ. Το διαβάσαμε στο betterparents.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network