Όσα θα ήθελα να μου είχαν πει για την καισαρική πριν την χρειαστώ!

για την καισαρική

Από την πρώτη ημέρα που ο γυναικολόγος επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη μου, δεν έκανα κανένα πλάνο τοκετού. Το πλάνο μου ήταν να γεννηθεί ένα υγιές μωρό και να είμαι κι εγώ εξίσου υγιής για να το φροντίσω. Η πρώτη μου εγκυμοσύνη, πέραν του ταραγμένου με εμετούς και ναυτίες πρώτου τριμήνου, ήταν ιδανική. Μέχρι που φτάσαμε στις 36 εβδομάδες και κάποιες ημέρες, οπότε long story short, έπρεπε από το πουθενά, να κάνω καισαρική. Το πρόβλημα ήταν πως δεν είχα ενημερωθεί ποτέ για το ενδεχόμενο καισαρικής και το κινητό δεν επιτρεπόταν να έρθει στα χέρια μου για να γκουγκλάρω έστω τι σημαίνει καισαρική και διάστημα μετά την καισαρική. Αυτή είναι μια λίστα με τα πράγματα που θα ήθελα να γνωρίζω για την καισαρική, πριν κάνω καισαρική, ειδικά όσα αφορούν το διάστημα αποθεραπείας που θα με γλίτωνε από το παραπανίσιο άγχος στις ημέρες που ακολούθησαν τον τοκετό.

Πρόκειται για ένα σημαντικό χειρουργείο:

Σίγουρα οι καισαρικές έχουν αυξηθεί, ειδικά στη χώρα μας, αλλά δεν μιλάμε για μια μικροεπέμβαση. Είναι χειρουργείο κανονικό. Ο γιατρός που έχεις επιλέξει πρέπει να είναι τοπ στο είδος του. Ο σύζυγός σου καλό είναι να μείνει εκτός χειρουργείου και ο βασικός σκοπός είναι να γεννηθεί υγιές το μωρό σου και να μην κινδυνεύσεις εσύ.

Όσα αφορούν την ίδια τη διαδικασία της καισαρικής, θα τα βρεις σε βίντεο, σε άρθρα γιατρών αναλυτικά και δεν χρειάζεσαι περεταίρω επεξήγηση από εμένα.

Στα σημαντικά μετά το χειρουργείο, χμ καισαρική…

1. Στην ανάνηψη που συναντιόμαστε…

Στο θάλαμο επιτήρησης αμέσως μετά την επέμβαση θα νιώθεις ζαλισμένη και δεν θα νιώθεις για λίγο ή για περισσότερο τα πόδια σου, αποτέλεσμα της επισκληριδίου αναισθησίας. Σίγουρα, θ’αγχωθείς για το πώς είναι δυνατόν να μην κουνάω τα πόδια μου, αλλά σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει το μούδιασμα και θα’χεις και πάλι την αίσθηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα έχεις μεταφερθεί στο δωμάτιό σου.

2. Το να περπατήσεις για πρώτη φορά, θα αποδειχτεί άθλος!

Στα περισσότερα μαιευτήρια η πολιτική που ακολουθείται είναι η λεχώνα να περπατήσει αμέσως. Οπότε μέσα στην ίδια ημέρα, οι μαίες θα σε βοηθήσουν να περπατήσεις με δυσκολία, έστω για λίγα λεπτά. Είναι πιθανό να ζαλιστείς οπότε μην αρνηθείς όποια βοήθεια σου προσφερθεί.

3. Θα έχεις και κάποια χαριτωμένα # not αξεσουάρ την πρώτη ημέρα:

Καθετήρας, ορός στο χέρι και ρομπίτσα μαιευτηρίου, θα σε συντροφεύσουν όλη την πρώτη ημέρα. Και το να περπατήσεις έστω λίγα μέτρα με καθετήρα και ορό είναι κατόρθωμα, πόσο μάλλον να θηλάσεις το μωρό σου με τα αξεσουάρ τούτα. Ζήτα λοιπόν βοήθεια από τις μαίες ή όποιον έχεις να σε βοηθάει μαζί σου. Σ’όλ’αυτά, πρόσθεσε και τα λόχεια, που θα κάνουν ακόμα πιο άβολη την στάση θηλασμού ή ακόμα και ύπνου, ενώ θα’χεις και φίλους και συγγενείς να σ’επισκέπτονται.

4. Μην αρνηθείς τα παυσίπονα:

Δεν χρειάζεται να είσαι ηρωίδα και να αρνηθείς τα παυσίπονα που σου δίνονται, αλλά μην το παρακάνεις.

5. Η κατακράτηση υγρών θα χειροτερέψει:

Με όλα τα υγρά που θα λάβεις στο μαιευτήριο και στη διάρκεια της καισαρικής, ειδικά τις πρώτες ημέρες, τα πόδια και όλο το σώμα σου θα είναι έξτρα πρησμένα οπότε έχε μαζί σου ρούχα μαλακά και ιδανικά νυχτικό κι όχι πιτζάμες.

6. Θα πεινάσεις:

Οι όμορφες και χαλαρές μαμάδες που’καναν φυσιολογικό τοκετό, θα τρώνε στα διπλανά κρεβάτια αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Εσύ, θα τις κοιτάζεις με μια φριγανίτσα και τσαγάκι στο χέρι, για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο, προτού απολαύσεις νερόβραστο κοτοπουλάκι, γιατί όπως είπαμε έκανες χειρουργείο!

7. Προσοχή στο φτάρνισμα, το βήχα και τα γέλια!

Καθένα απ’τα τρία θα σε κάνει να πονάς, ειδικά στην περιοχή της τομής και για τις εβδομάδες επούλωσης που θ’ακολουθήσουν. Μια ζώνη για να μαζεύεις την κοιλιά, αποδείχτηκε σωτήρια για εμένα, παρά τους καλλωπιστικούς λόγους για τους οποίους την είχα αρχικά αγοράσει.

8. Δέξου βοήθεια στο σπίτι:

Επειδή τις πρώτες ημέρες πρέπει να φροντίσει το νεογέννητο μωρό σου αλλά και τον εαυτό σου, δέξου βοήθεια στις υπόλοιπες δουλειές. Ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού (αντιπηκτικές ενέσεις, δεν σηκώνουμε βάρη πέραν του μωρού) και πρόσεξε πως σηκώνεσαι και κάθεσαι. Αν θέλεις να οδηγήσεις, σιγουρέψου πως πρώτα νιώθεις καλά ενώ κάθεσαι μπροστά στο τιμόνι γιατί μια απότομη κίνηση μπορεί να επηρεάσει την τομή.

9. Τι σημαίνει πρέπει να προσέχω για 40 ημέρες;

Κάθε οργανισμός αναρρώνει διαφορετικά και σίγουρα το να σηκώσεις μια λεκάνη με ρούχα στις 6 εβδομάδες +1 ημέρα και όχι στις 5 εβδομάδες +5 δεν έχει μεγάλη διαφορά. Δεν συμβαίνει τίποτα μαγικό στις 40 ημέρες αλλά πρέπει να αφουγκραστείς το σώμα σου και να μην διακινδυνεύσεις την υγεία σου απλά και μόνο επειδή νομίζεις πως μπορείς.

10. Η καισαρική είναι μια κανονική γέννα με τα όλα της!

Παρ’ ότι μιλάμε για τα αυτονόητα, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, ακόμα και οικείων που θα σου φερθούν ως κατώτερης ποιότητας μητέρα, που επέλεξες τον εύκολο υποτίθεται δρόμο της καισαρικής και δεν πάλεψες για να γεννήσεις φυσιολογικά. Φυσικά και θα το έκανες αν μπορούσες… Σε όλους αυτούς που θα πουν, εντάξει δεν γέννησες κιόλας, καισαρική έκανες, γρήγορα τελείωσες, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις. Θυμήσου απλά πως θυσίασες τον εαυτό σου, άφησες να σε «ανοίξουν», ούσα μάλιστα ξύπνια για να’ρθει στη ζωή το παιδί σου, υγιές! Πήρες το παιδί σου αγκαλιά μόλις γεννήθηκε και το θήλασες αμέσως, ακόμα κι αν ταυτόχρονα σε «έραβαν». Και για τους λόγους αυτό, αξίζεις το σεβασμό όλων, κυρίως του εαυτού σου!

Τα περίεργα:

-Η επισκληρίδιος μπορεί να σου αφήσει έναν πονοκέφαλο για ημέρες ή και εβδομάδες

-Η περιοχή γύρω από την τομή και στο σημείο της τομής, θα είναι μουδιασμένη για μήνες ή και χρόνια.

-Γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή μετά από έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς ομολογούν πως η καισαρική δεν είναι εύκολη υπόθεση.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network