Τιραμισού σε ποτήρι – «σήκωσέ με ψηλά» γιατί δεν είμαι καλά

Τα καλοκαίρια μου στο νησί, κάθε φορά που δεν ήμουν στα καλά μου, για σοβαρά γεγονότα όπως γιατί είχα τσακωθεί με μία φίλη μου, ή γιατί δεν ήθελα να κοιμηθώ το μεσημέρι – ποιο παιδί θέλει άλλωστε; – η γιαγιά μου, για να γλυκάνει το θυμό μου, έφτιαχνε χτυπητό αυγό. Αυγό κυριολεκτικά κατευθείαν από τον πωπό της κότας, με κακάο και ζάχαρη. Θυμάμαι ακόμα τη ζάχαρη να τρίζει απολαυστικά ανάμεσα στα δόντια μου, το κακάο να ενώνεται γλυκά με τον πορτοκαλί σαν ηλιοβασίλεμα κρόκο, και στη συνέχεια να γλιστράει ηδονικά στον οισοφάγο μου, αφήνοντας ένα ελαφρύ «κάψιμο» στο λαιμό μου από την υπερβολική γλύκα. Αυτή τη συνήθεια του γλυκού που σου «παίρνει τη στενοχώρια» την ακολούθησα μεγαλώνοντας κι εγώ. Κάθε φορά που κάτι πίκραινε τη μέρα μου, έφτιαχνα ή έπαιρνα κάτι γλυκό, για να ημερώσω την ψυχή μου. Αυτό το Σαββατοκύριακο που η επικαιρότητα το έκανε πολύ σκοτεινό, ακολούθησα την πεπατημένη και έφτιαξα για όλους γλυκό. Για να σβήσουν στις αμαρτωλές μπουκιές οι συζητήσεις των – μεγάλων πια – παιδιών μου για τα παιδιά στην Νίκαια. Για να αφεθούμε λίγο όλοι μας στη λησμονιά που σου προσφέρουν μερικές γλυκές κουταλιές. Σκέφτηκα το τιραμισού γιατί η σημασία του «σήκωσέ με ψηλά» ήταν το ζητούμενο της ημέρας.

Τι θα χρειαστείς για την κρέμα

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
170 γρ, άχνη ζάχαρη
5 ασπράδια αυγών
2 βανίλιες

Και λίγα ακόμα υλικά

1 πακέτο σαβαγιάρ
200 ml καφέ espresso
130 ml φρέσκο γάλα
50 ml κονιάκ

Κακάο για το γαρνίρισμα

Πάμε να το φτιάξουμε

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.

Σιγά σιγά, ρίχνουμε την μαρέγκα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με ένα μεταλλικό κουτάλι και απαλές κινήσεις για να μην «κάτσει». Σκεπάζουμε το μείγμα με ένα σελοφάν και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το λικέρ με τον εσπρέσσο, το κονιάκ και το γάλα και αρχίζουμε να μουλιάζουμε τα σαβαγιάρ (όχι πολύ). Τα σπάμε στη μέση, τα τοποθετούμε σε ποτήρι ή βαζάκι καλύτερα – που έχει γίνει τάση πλέον, εδώ και τον καφέ σου σερβίρουν σε βάζο πλέον – γεμίζουμε με την κρέμα που έχουμε στο ψυγείο μέχρι τη μέση, προσθέτουμε ξανά σαβαγιάρ αφού το έχουμε μουλιάσει και σπάσει και συνεχίζουμε ως το τέλος. Αφού τελειώσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο, τρώμε τα νύχια μας για 4-5 ώρες μέχρι να «δέσει» και να κάτσει και προτού σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Καλή επιτυχία