Όσο εσύ γκρινιάζεις, τόσο σε αγνοεί ο άλλος – πώς να κόψεις τη γκρίνια

Όσο εσύ γκρινιάζεις, τόσο σε αγνοεί ο άλλος - πώς να κόψεις τη γκρίνια

Η γκρίνια επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής σου και τις σχέσεις σου. Δεν επικοινωνείς όταν γκρινιάζεις, απλά εξωτερικεύεις ένα αρνητικό συναίσθημα, το οποίο δεν βοηθά καθόλου ούτε εσένα αλλά ούτε και τους γύρω σου.

«Γιατί δεν έβγαλες τα σκουπίδια;», «Είπες ότι θα σταματήσεις το κάπνισμα!». Σου θυμίζει κάτι; Ό,τι κι αν συμβαίνει το οποίο δεν σου αρέσει, δεν θα αλλάξει εάν εσύ γκρινιάξεις. Μάλιστα, έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν το αντίθετο. Όσο πιο πολύ γκρινιάζεις, τόσο λιγότερο περνάς το μήνυμα που πραγματικά θέλεις.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτή η αρνητική έκφραση των συναισθημάτων σου, δημιουργεί απόσταση από τους άλλους.

Αρχικά αισθάνονται ότι θέλουν να μην είναι αποδέκτες της αρνητικότητας και αποστασιοποιούνται. Δηλαδή, όσο εσύ γκρινιάζεις, τόσο σε αγνοεί ο άλλος.Επίσης, καθώς η γκρίνια δεν αφήνει περιθώρια για εποικοδομητική συζήτηση, ο συνομιλητής σου, ή ο αποδέκτης της γκρίνιας, δεν σε λαμβάνει σοβαρά υπόψιν.

Πώς να κόψεις αυτή τη συνήθεια

-Μην μπερδεύεις την γκρίνια με το αίτημα.
Είναι πολύ διαφορετικό να πεις «Μπορείς σε παρακαλώ να μαζέψεις τα ψίχουλα αφού φτιάξεις το τοστ;» από το να πεις «Τα ψίχουλα δε μάζεψες!» ή ακόμη χειρότερα «Μα είναι δυνατόν να μη μπορείς να μαζέψεις τα ψίχουλα; Όλα εγώ πρέπει να τα κάνω;».

-Επικοινώνησε αυτό που αισθάνεσαι, πίσω από τον θυμό σου.
Όταν έχεις ζητήσει, αλλά αυτό που ζητάς δεν γίνεται από τον άλλο, τότε σου δημιουργούνται κάποιες σκέψεις οι οποίες δημιουργούν με τη σειρά τους κάποια συναισθήματα. «Δεν με υπολογίζει», «Είναι τεμπέλης», «Δεν μ’ αγαπάει», «Δεν με σέβεται», «Έχω αποτύχει». Αυτές οι σκέψεις σου δημιουργούν στεναχώρια, ίσως άγχος, πίεση, ανησυχία, ανασφάλεια. Συζήτησε για αυτά τα συναισθήματα. Αξιολόγησε τις σκέψεις σου. Έχει πράγματι ο άλλος αντιληφθεί πόσο σημαντικά είναι τα αιτήματά σου προς τον άλλο για εσένα; Μήπως χρειάζεται να επικοινωνήσεις πιο ουσιαστικά και εποικοδομητικά μαζί του;

-Άλλαξε τον τρόπο που απαντάς
Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να γκρινιάζουν. Μοιάζει να τους αρέσει αυτή τους η συνήθεια. Τους ρωτάς «τι κάνεις;» και η απάντηση ξεκινάει κάπως έτσι: «Ε ναι δεν είμαι και στα καλύτερά μου». Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έτσι έχουν μάθει, γιατί κάπως έτσι ήταν και οι γονείς, οπότε ήταν μια συμπεριφορά την οποία τη ζούσαν και την παρατηρούσαν από παιδιά, είτε γιατί μόνο εάν δεν ήταν καλά οι γονείς τους, τους έδιναν προσοχή. Έτσι, ίσως παγιώθηκε μέσα τους η πεποίθηση πως όταν παρουσιάζεσαι δυστυχής, τόσο πιο πολύ προσοχή θα κερδίσεις. Ο τρόπος που μιλάμε επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε. Ξεκίνα λοιπόν να λες όταν σε ρωτάνε «τι κάνεις;» , «είμαι πάρα πολύ καλά».

-Επιδίωξε ευχάριστο και διασκεδαστικό χρόνο
Στα ζευγάρια που βλέπω στο γραφείο, παρατηρώ πως όσο πιο ωραία περνάνε μαζί, τόσο περισσότερο σέβεται ο ένας τα αιτήματα του άλλου. Ξέχνα για λίγο τις πετσέτες που είναι στο πάτωμα ή τα ψίχουλα, και αποφάσισε να περάσεις απλά καλά. Παρατήρησε κι εσύ, αλλάζει κάτι όταν θέτεις τα αιτήματά σου μετά από μια διασκεδαστική ημέρα που έχεις περάσει με τον άλλο;

-Η θετική ενίσχυση έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε μια επιθυμητή συμπεριφορά είναι η θετική ενίσχυση. Αντί λοιπόν να παρατηρείς το αρνητικό και να το εκφράζεις με την πρώτη ευκαιρία, προσπάθησε να παρατηρήσεις την θετική συμπεριφορά. Ίσως δυσκολευτείς στην αρχή, καθώς είναι κάτι το οποίο δεν έχεις μάθει να το κάνεις. Ακόμη και τις μικρές θετικές προσπάθειες του άλλου, μην τις θεωρήσεις δεδομένες. Παρατήρησέ τες, τόνισέ τες και εξέφρασε τες. Έτσι θα τις πολλαπλασιάσεις.

-Άλλο γκρινιάζω, άλλο διδάσκω
Μήπως σε διακατέχει η επιθυμία να αλλάξεις τους άλλους; Ξέρω ότι ίσως σκέφτεσαι πως αυτό που θέλεις να κάνεις είναι το σωστό, ίσως θεωρείς πως είναι για το καλό όλων, ότι η αλλαγή που θέλεις να πετύχεις θα βοηθήσει και θα κάνει τους άλλους καλύτερους. Ωστόσο, όλα όσα θέλεις να μεταδώσεις, χρειάζεται να το κάνεις σταματώντας τη γκρίνια. Δεν θα καταφέρεις κάτι αν θέλεις απλά να πιέσεις τους άλλους να αλλάξουν όπως εσύ θα ήθελες (ή όπως ίσως κι εκείνοι μέσα τους θα ήθελαν). Χρειάζεται να γοητευτούν από την αλλαγή, να δουν τον στόχο και το τι θα κερδίσουν όταν τον επιτύχουν, χρειάζεται όλο αυτό να γίνει με σεβασμό και δείχνοντας στον άλλον ότι τον πιστεύεις και ότι είστε μαζί και όχι απέναντι. Χρειάζεται δηλαδή αν αλλάξεις τη φιλοσοφία σου, αλλά πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο.

missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network