Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου όταν μπει στην εφηβεία- Οι συμβουλές του Dr Mark Goultson θα σε βοηθήσουν πολύ

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου όταν μπει στην εφηβεία- Οι συμβουλές του Dr Mark Goultson θα σε βοηθήσουν πολύ

Όλοι ξέρουμε πως το να μιλήσει ένας γονιός στο έφηβο παιδί του μοιάζει σαν να κάνεις ακροβατικά την ώρα που καίει φωτιά από κάτω. Οι περισσότεροι έφηβοι κλείνονται στον εαυτό τους και είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσει κανείς έστω και μια κουβέντα από το παιδί. Σκέψου τώρα αν όντως κάτι σε έχει ανησυχήσει πολύ.

Ο ψυχίατρος Dr Mark Goulston μοιράστηκε στο Tiktok μερικές υπέροχες συμβουλές πως ίσως σε βοηθήσουν. Η πρώτη είναι να μην καλέσουμε επίσημα το παιδί «για να μιλήσουμε», γιατί αυτομάτως έχουμε χάσει το παιχνίδι. Αντιθέτως θα πρέπει να επιλέξουμε μια στιγμή χαλαρή, που είμαστε μαζί στη ροή της καθημερινότητας ή όταν κάνουμε βόλτα. Για παράδειγμα, η διαδρομή με το αυτοκίνητο είναι μια ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσουμε τέτοιου είδους κουβέντες.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντας κάτι σαν «ξέρεις εμείς οι γονείς ανησυχούμε για τα παιδιά μας, μπορώ να σου πω κάποια πράγματα;». Αυτή ναι, είναι μια καλή αρχή. Μετά μπορούμε να ρωτήσουμε τα εξής, σύμφωνα με τον γιατρό:

-«Όταν αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου, πόσο άσχημα αισθάνεσαι;» «Αρκετά άσχημα» είναι πιθανόν να σου απαντήσει και από εκεί ξεκινάει η συζήτηση. «Αρκετά άσχημα ή πολύ άσχημα;» μπορούμε να την/τον/τους ρωτήσουμε. Γιατί έτσι δείχνουμε την ενσυναίσθησή μας. Και να συνεχίσουμε.

-«Όταν νιώθεις έτσι πόσο μόνος/η σου αισθάνεσαι; Αρκετά μόνος ή εντελώς μόνος;» Το πιθανότερο είναι πως θα απαντήσουν «εντελώς μόνος». Ίσως είναι η στιγμή που θα γυρίσουν να αναζητήσουν το βλέμμα σας.

-«Πες μου την τελευταία φορά που ένιωσες έτσι;» Ξέρεις τις προάλλες σε ακούσαμε να περπατάς στο δωμάτιο σου κατά τις 2.30 το πρωί. Ήταν μήπως τότε; Κι όταν βάζεις το παιδί να σου το διηγηθεί, μοιάζει σαν να το ξαναζεί.

«Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς έτσι σε παρακαλώ πολύ να με διακόψεις από οτιδήποτε κάνω και να το συζητήσουμε». Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε πως μπορεί να έχουμε πολλά στο μυαλό μας και να μοιάζουμε απόμακροι, αλλά η πιο ξεκάθαρη και πάντα πρώτη προτεραιότητα είναι εκείνος ή εκείνη. Και να του πούμε «σου το ζητάω σαν χάρη να έρθεις και να μας αποσπάσεις την προσοχή απ’ ό,τι κι αν κάνουμε».

@jpwhit How to talk to your teenager about mental health 💜 via psychiatrist Dr. Mark Goulston / Win the Day #anxietyhelp #depressionhelp #mentalhealthaction #markgoulston #jameswhittaker #winthedaypodcast #listeningiseverything #raisingteenagers #raisingteens ♬ Inspiring Emotional Piano – Metrow Ar

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network