5 χαρακτηριστικά που θέλω να έχει το πιστοποιητικό ξένης γλώσσας που επιλέγω για το παιδί μου

πιστοποιητικό ξένης γλώσσας

Σεπτέμβρης λοιπόν και ώρα για επιστροφή στα θρανία! Σ’ αυτό το διάστημα οι γονείς καλούμαστε να κάνουμε αρκετές και κρίσιμες επιλογές σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών μας. Μία από τις αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε είναι και η σωστή επιλογή πιστοποιητικού ξένης γλώσσας. Η επιλογή αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά μας και συχνά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Στον δρόμο, λοιπόν, για την ανακάλυψη του σωστού πιστοποιητικού συνάντησα πολλές διαφορετικές απόψεις και πολλές μα πολλές εναλλακτικές – πράγμα που κάνει αυτήν την επιλογή ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη. Πολλά διαφορετικά ονόματα πιστοποιητικών και φορέων εξετάσεων και σίγουρα πολλές μα πολλές ερωτήσεις.

Μετά από μια μεγάλη έρευνα, έχω συγκεντρώσει για εσάς 5 χαρακτηριστικά που θέλω να έχει το πιστοποιητικό ξένης γλώσσας που επιλέγω για το παιδί μου και ελπίζω να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή και για το δικό σας παιδί!

1. Να προετοιμάζει το παιδί μου για την πραγματική και αποτελεσματική εκμάθηση της γλώσσας

Στην δική μας οικογένεια, το βασικό ζητούμενο είναι πάντα η σωστή και αποτελεσματική εκμάθηση της γλώσσας. Σε έναν κόσμο που πλέον μιλά, σκέφτεται και αναπτύσσεται έχοντας ως βάση του τα αγγλικά, νομίζω πως αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας.

Δεν θέλω για το παιδί μου ένα πιστοποιητικό που του παρέχει απλά μια «ειδική» προετοιμασία που περιορίζεται στην απλή εξοικείωση με την εξέταση για γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα. Δεν θέλω το παιδί μου να περνάει απλά και εύκολα τις εξετάσεις μόνο και μόνο για να «εξαργυρώνουμε» μια επιφανειακή επιτυχία και ικανοποίηση.

Οι σωστά σταθμισμένες εξετάσεις από πιστοποιημένους φορείς καταδεικνύουν με ακρίβεια όσα έχουν καταφέρει οι υποψήφιοι να επιτύχουν στην ξένη γλώσσα. Ένα πιστοποιητικό έχει πραγματικά αξία όταν η προετοιμασία για την απόκτησή του συμβάλλει καθοριστικά και στην τελειοποίηση των γνώσεων πάνω στην ξένη γλώσσα.

2. Να έχει πολλά χρόνια παρουσίας στον χώρο

Ο υπεύθυνος φορέας ανάπτυξης και δημιουργίας ενός πιστοποιητικού γλωσσομάθειας αποτελεί εγγύηση για το κύρος του και την αναγνωρισιμότητά του και αυτό είναι καθοριστικό για να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Θέλω λοιπόν να γνωρίζω αν πίσω από ένα πιστοποιητικό βρίσκεται ένα πανεπιστήμιο με πολλά χρόνια παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης, της πιστοποίησης και της έρευνας και όχι ένας οργανισμός που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα την ενασχόλησή του με την πιστοποίηση και την ανάπτυξη γλωσσικών εξετάσεων.

3. Να έχει αναγνωρισιμότητα

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός πιστοποιητικού είναι για μένα η αναγνωρισιμότητά του μιας και όσο πιο γνωστό είναι σε μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τόσο περισσότερες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ευκαιρίες είναι σε θέση να προσφέρει στα παιδιά μας. Όταν ήρθε λοιπόν η στιγμή να αποφασίσω τι είδους εξετάσεις θέλω να επιλέξω για το παιδί μου και τι είδους πιστοποιητικό είναι αυτό που θα επιθυμούσα να αποκτήσει, αναρωτήθηκα πρώτα η ίδια: Το αναγνωρίζω; Το έχω ξανακούσει; Ξέρω ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας που το διεξάγει και ποιος το έχει δημιουργήσει; Χωρίς να θέλω να φανώ απόλυτη, αν δεν το αναγνωρίζετε και αν πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, τότε αυτό ίσως σημαίνει κάτι.

4. Να εγγυάται την ομαλή, αξιόπιστη και ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων

Όπως έμαθα πρόσφατα, συχνά – αλλά όχι πάντα – άλλος φορέας δημιουργεί και αναπτύσσει τις εξετάσεις πιστοποίησης και άλλος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή τους. Και οι δυο φορείς είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Η πείρα και το κύρος του φορέα διεξαγωγής των εξετάσεων εξασφαλίζει μεγαλύτερη εγκυρότητα και για το ίδιο το πιστοποιητικό. Ο φορέας διεξαγωγής πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εξέτασης για τα παιδιά μας και να είναι σε θέση να διαχειριστεί με επιτυχία το άγχος της στιγμής και την ανάγκη τους να νιώσουν άνετα για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για παράδειγμα, τι χώροι και τι υποδομές έχουν επιλεχθεί για τη διεξαγωγή μιας εξέτασης; Και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει την επίδοση του παιδιού σας στις εξετάσεις; Τι κατάρτιση έχουν λάβει οι εξεταστές για να τη διεξάγουν και είναι πράγματι οι καλύτεροι δυνατοί;

Κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να θυμάται την εξεταστική εμπειρία ως τραυματική ή να αποδώσει πολύ λιγότερο από αυτό που πραγματικά μπορούσε λόγω παραγόντων που δεν περνούσαν από το χέρι του. Η επιλογή λοιπόν ενός φορέα με εμπειρία σε αυτό είναι ένας καλός «σύμμαχος» για το παιδί μας τη «δύσκολη» μέρα της εξέτασης – πράγμα που πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημά μας.

5. Να συνδράμει καθοριστικά στον στόχο μου: να μεγαλώσω έναν αυριανό πολίτη του κόσμου

Ως γονείς, προσπαθούμε να σφυρηλατούμε καθημερινά το ενδιαφέρον του παιδιού μας για νέα ερωτήματα, νέες ιδέες, νέες κουλτούρες, νέους χώρους εξερεύνησης. Ο στόχος μας δεν είναι να περνά τις εξετάσεις του για να κάνουμε τις «κουκουβάγιες» σε α’ πληθυντικό για τις επιτυχίες ΜΑΣ, ο στόχος μας δεν είναι η επιδερμική μάθηση. Στόχος μας δεν είναι να μεγαλώσουμε ένα παιδί που απλά ξέρει ξένες γλώσσες, αλλά να είναι πρώτα απ’ όλα πολίτης του κόσμου. Θέλουμε οι ξένες γλώσσες να είναι για το παιδί μας ένα μέσο που θα το βοηθήσουν να εξερευνήσει αυτόν τον υπέροχο κόσμο που ανοίγεται μπροστά του.

Θέλουμε να μάθει να ζει με όλους. Να σκέφτεται χωρίς όρια. Να ξέρει ότι είναι ένα μέρος του όλου. Και κάπως έτσι, να μεγαλώσουμε όλοι μαζί παιδιά που δεν θα στήνουν τοίχους, αλλά θα γκρεμίζουν τους φράχτες και θα καλωσορίζουν πάντα τον νέο κόσμο που απλώνεται μπροστά τους. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να το διδάξουμε αυτό στα παιδιά μας. Κι ίσως τώρα το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Όλοι μας.

Η συμβουλή μου λοιπόν προς όλους τους γονείς θα ήταν να επιλέγετε προσεκτικά σε ποιες εξετάσεις θα συμμετέχει το παιδί σας και σε ποιο κομβικό σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γρήγορες ή εύκολες επιλογές σίγουρα δεν αποτελούν και τους καλύτερους δείκτες. Η δική μας επιλογή ως οικογένεια είναι η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Βρήκαμε όλα τα παραπάνω – και ακόμη περισσότερα – στο πρόγραμμά της και σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Κάντε την δική σας έρευνα, διαβάστε, ψάξτε, ενημερωθείτε και επενδύστε έξυπνα και σωστά! Η επένδυση στη γνώση των παιδιών μας δεν μπορεί ποτέ να είναι μια χαμένη επένδυση!

Καλή σχολική χρονιά!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network