Άνοιγμα σχολείων: Πώς από τις δύο μάσκες ανά μαθητή, φθάσαμε στη μία… και αν προλάβουν

μάσκες στα θρανία

Την ώρα που οι ειδικοί επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε μια μάχη να πείσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους για την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολείων, ο αρχικός σχεδιασμός φαίνεται να ανατρέπεται.

Με το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές δεν θα βρουν δύο μάσκες να τους περιμένουν στα σχολεία, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση δια στόματος των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αλλά μόνο μια και αυτή αν προλάβουν να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν οι μάσκες σε όλες τις περιοχές στην ώρα τους.

“Κόπηκαν” τρεις προμηθευτές – Μείον 410.000 μάσκες στα σχολεία

Η εμπλοκή στον αρχικό σχεδιασμό προκλήθηκε από το γεγονός ότι το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.

Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα 3 “κόπηκαν”, καθώς υπήρξαν ουσιώδεις πλημμέλειες στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι αναδοχοι -προμηθευτές. Οι πλημμέλειες αφορούσαν ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το ΣΤ’ Κλιμάκιο στο οποίο προήδρευε ο σύμβουλος Δημήτριος Πέππας και εισηγητής ήταν ο πάρεδρος Νικόλαος Σταματίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Τη Δευτέρα τα σχολεία θα καλυφθούν με μια μάσκα

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου είπε ότι το κόψιμο των εταιριών από το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταφράζεται σε περίπου 410.000 λιγότερες μάσκες στα σχολεία.

Το 95% των μασκών, είπε, παρασκευάζεται στην Ελλάδα και αυτό “μεταφράζεται” σε 600.000-700.000 τεμάχια ανά ημέρα. “Εχουμε καλύψει τη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα φεύγουν οι μάσκες για Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και νησιά. Αύριο θα πάνε οι μάσκες στους δήμους της Αττικής”.

Διευκρίνισε, δε, ότι η τακτική αυτή ακολουθήθηκε καθώς “σε ορισμένες περιοχές θέλουν δύο ημέρες για να φτάσουν λόγω των μεταφορικών εταιρειών”. Στόχος είναι “να καλύψουμε με μια μάσκα τα σχολεία τη Δευτέρα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να δώσουμε και δεύτερη μάσκα”. Όσο για τα 410.000 τεμάχια εξήγησε ότι θα αναπληρωθούν με τον διαγωνισμό που θα γίνει για τις μάσκες στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα πάρουν μάσκες με το πρώτο “κύμα” των παραδόσεων.

Με πληροφορίες: thetoc.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΘΕΜΑ 104.6

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network