“Τα ανοιχτά σχολεία μετά το μάθημα, άλλαξαν τη ζωή μας”

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων στηρίχτηκαν σε μια πολύ απλή, αλλά επαναστατική ιδέα: γιατί να μην μένουν ανοιχτά τα σχολεία μετά το τέλος των μαθημάτων; Γιατί να μην δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους για παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους;

Το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού. 20 σχολεία σε όλη την Αθήνα παραμένουν ανοιχτά απογεύματα και σαββατοκύριακο, με φύλαξη και δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η Αρετή Αλεξοπούλου νιώθει ότι το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού έχει αλλάξει τη ζωή της γειτονιάς.

Τρία χρόνια μετά την αρχή του προγράμματος του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία του Athens Partnership, και με υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, έχουμε πια ξεπεράσει τις 30.000 συμμετοχές. Μιλάμε με τους συμμετέχοντες των δράσεων για να δούμε μέσα από τα μάτια τους την αλλαγή που έχει έρθει στις γειτονιές της Αθήνας.

Η Αρετή Αλεξοπούλου, κάτοικος Κολωνού, ιδιωτική υπάλληλος και μητέρα δίδυμων εννιάχρονων, που συμμετείχε στην «Κατασκευή ρούχων από επανάχρηση υλικών» και στο «Σηκώστε την αυλαία», μας λέει:

Τι έχει αλλάξει μέσα από τη λειτουργία του Ανοιχτού Σχολείου στον Κολωνό;

Έφτιαξε η ζωή μας! Είμαστε, και εγώ και τα παιδιά, συνέχεια έξω σε δράσεις και μάλιστα που είναι δίπλα στο σπίτι μας και έτσι δεν χρειάζεται να μετακινούμαστε. Μέσα στο σχολείο αισθανόμαστε ασφαλείς. Είναι ένας μεγάλος χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Η δική σου προσωπική εμπειρία;

Έχω αποκτήσει νέες δεξιότητες: συμμετείχα σε θεατρική δράση, όπου έμαθα να εκφράζομαι και να επικοινωνώ καλύτερα, ενώ η δράση της ραπτικής μου έμαθε να μεταποιώ τα ρούχα μου σε μια περίοδο κρίσης. Η συμμετοχή μου έδωσε νέα ενδιαφέροντα, όρεξη για να κάνω νέα πράγματα και να αποκτήσω νέες εμπειρίες!

Σχολεία ανοιχτά και το καλοκαίρι;

Τα summer camps είναι πολύ βοηθητικά για τους γονείς. Απασχολούν τα παιδιά με ενδιαφέρουσες δράσεις το καλοκαίρι που το σχολείο είναι κλειστό και έτσι δεν κάθονται στο σπίτι. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον ασφαλές όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν, να διασκεδάσουν, να κάνουν νέους φίλους και να περάσουν όμορφα.

Τι άλλο θα ήθελες να προσφέρουν τα Ανοιχτά Σχολεία;

Ψηφιακή φωτογραφία, κινησιολογία, για ενήλικες. Για τα παιδιά, ξιφασκία, τσίρκο, ενόργανη. Θα ήθελα επίσης να υπάρχει ένας χώρος στο σχολείο να μαζευόμαστε μια φορά την εβδομάδα να μπορούμε να πιούμε έναν καφέ και να συζητάμε. Είναι κάτι που γίνεται άτυπα στο προαύλιο του σχολείου αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να γίνεται πιο οργανωμένα σε ένα καθορισμένο χώρο πιο ζεστό.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιούνται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνεργασία του Athens Partnership και Υποστηρικτή Δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Το πρόγραμμα υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί.

Το επόμενο διάστημα, τα Ανοιχτά Σχολεία συνεχίζουν με νέες δράσεις για όλες τις ηλικίες. Βρες τη δράση που σου ταιριάζει στο www.athensopenschools.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network