“Τι θα κάνεις παιδί μου στη ζωή σου ;” – Η συμβουλευτική σπουδών που έχει όλες τις απαντήσεις

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί γονείς και εφήβους, κυρίως από την τελευταία τάξη του Γυμνασίου, είναι τι σκοπεύει να κάνει στη ζωή του ο έφηβος όσον αφορά το επαγγελματικό του μέλλον.

“Τι θα κάνεις στη ζωή σου;”, “Τι είναι αυτό που σου αρέσει;” είναι οι συνήθεις ερωτήσεις που κάνουμε στα παιδιά μας κυρίως για να δούμε πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να πετύχουν τους στόχους τους.

Ωστόσο σε αυτή την κρίσιμη ηλικία πολλά παιδιά δεν είναι απόλυτα σίγουρα για την επιλογή τους. Γύρω στα δεκαέξι οι έφηβοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις ικανότητές τους, τα ενδιαφέροντά τους και τις προτεραιότητές τους και τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα στη Δευτέρα και στην Τρίτη Λυκείου είτε επειδή τα παιδιά ξέρουν ότι “πρέπει” να πάρουν μια απόφαση, είτε επειδή ονειρεύονται πιο καθαρά το αύριο καθώς έχουν αξιολογήσει καλύτερα και τις δυνατότητές τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως γονείς;

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει αν αγχώνουμε τα παιδιά με τις γνωστές ερωτήσεις: “τι θέλεις να κάνεις;”, “είναι δυνατόν να μην έχεις αποφασίσει για το μέλλον σου;”. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε προσοχή στα ταλέντα και τις δεξιότητές τους και να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να τα αναπτύξουν. Μπορούμε ακόμα να μοιραστούμε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο οι δικές μας αξίες, ικανότητες αλλά και η προσωπικότητα σχετίζονται με το επάγγελμά μας.

Ένας έφηβος θα μπορέσει να αποφασίσει πιο εύκολα τι θέλει να ακολουθήσει αν έρθει σε επαφή με ενήλικες που εξασκούν τα επαγγέλματα στα οποία βλέπει τον εαυτό του. Μπορούμε ως γονείς, και όσο είναι δυνατόν, να φέρουμε το παιδί μας σε επαφή με τους επαγγελματίες που το ενδιαφέρουν και να μοιραστούν μαζί του τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της δουλειάς ώστε να το βοηθήσουν να πάρει μια σωστή απόφαση.  Με λίγα λόγια καλό είναι να δώσουμε στο παιδί μας τα μέσα να αντιπαραθέσει το όνειρό του με την πραγματικότητα, να βεβαιωθεί για τις ικανότητές του ώστε να κάνει τη σωστή  επιλογή. Για παράδειγμα, εάν ο γιος μου θέλει να γίνει οδοντίατρος θα ήταν καλό να φροντίσω να έρθει σε επαφή με έναν επαγγελματία του είδους και να συζητήσει μαζί του.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ως γονείς είναι ότι η σταθερότητα και η αγάπη με την οποία θα σταθούμε δίπλα στο παιδί μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής του θα μειώσει το άγχος και θα το ενθαρρύνει να μοιραστεί τις αγωνίες και τις σκέψεις του μαζί μας.

Πως μπορεί να βοηθήσει ένα σχολείο; 

Συχνά οι γονείς, όσο κι αν έχουμε καλές προθέσεις δεν μπορούμε να “ξεκλειδώσουμε” την ψυχή του παιδιού μας και να δούμε τι είναι αυτό που ονειρεύεται. Είτε γιατι είμαστε γονείς και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μας ανοίγονται τόσο, είτε γιατί δεν έχουμε την κατάρτιση και τη γνώση ώστε να ξεδιπλώσουμε μπροστά τους όλη την “παλέτα” δυνατοτήτων που τους προσφέρει η εποχή μας.

Εμείς ανακαλύψαμε Το Τμήμα Συμβουλευτικής Σπουδών & Καριέρας των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙΣΑΡΗ που σκοπό έχει να εξασφαλίσει αποτελεσματικότερη καθοδήγηση και πλουσιότερα ερεθίσματα στους μαθητές, που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση αναζήτησης των κλίσεων και των δυνατοτήτων τους.

Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά δράσεων που βοηθούν το παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα, να δημιουργήσει το δικό του όραμα για το μέλλον, να προσδιορίσει τους στόχους του και να σκεφθεί τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί για να τις υλοποιήσει.

Βιωματικά ομαδικά σεμινάρια, ατομικές συνεδρίες με τους ειδικούς συμβούλους του τμήματός του, ανοίγουν νέους δρόμους στην σκέψη των μαθητών, τους κινητοποιούν και τους βοηθούν να προσδιορίσουν τι αξίες τους και να σχεδιάζουν με τους μέντορές τους την επιλογή σπουδών και καριέρας. Παράλληλα οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα έγκριτο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που θα τους βοηθήσει να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις τους σε επαγγέλματα που ταιριάζουν με τη ιδιοσυγκρασία τους,  τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι δράσεις των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙΣΑΡΗ, δεν σταματούν εδώ και περιλαμβάνουν μια σειρά ενεργειών που ανοίγουν ένα παράθυρο στο αύριο των μαθητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επαφή τους με έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων,  τις επισκέψεις σε πανεπιστήμια καθώς και τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους των δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Μπορεί ο σχεδιασμός καριέρας να είναι στρεσογόνος για όλους, δεν παύει όμως να είναι η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού. Αν, γονείς και εκπαιδευτικοί, την αντιμετωπίσουμε σαν τον σχεδιασμό μιας όμορφης περιπέτειας, το πιθανότερο είναι πως το παιδί θα μπορέσει πιο εύκολα να βρει τον προορισμό του και να χαράξει μόνο του τη διαδρομή που θα το οδηγήσει σε αυτόν.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network