Το μυστικό για να μη δείτε ποτέ την παρατήρηση, «κάνε καλύτερα γράμματα», στο σχολικό τετράδιο!

STABILO

«Κάνε καλύτερα γράμματα», «Θα ήθελα να κάνεις λίγο πιο καθαρά και στρογγυλά γράμματα», «Προσπάθησε να κάνεις καλύτερα γράμματα. Μπορείς!»

Σας θυμίζουν κάτι;

Oι παραπάνω παρατηρήσεις είναι κάτι παραπάνω από συχνές στα σχολικά τετράδια μαθητών που βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι παράλογο αν αναλογιστούμε ότι ως γονείς δίνουμε συχνά μεγαλύτερη βαρύτητα στο να μάθει το παιδί μας να διαβάζει, να μετράει και να γράφει ορθογραφημένα – και λιγότερη στο να έχει ένα καλογραμμένο και καθαρό τετράδιο με ωραία γράμματα, χωρίς μουντζούρες.

Κι όμως, η σωστή εκπαίδευση στη γραφή είναι πολύ σημαντική.

Η εκμάθηση γραφής είναι μια σύνθετη λειτουργία που βασίζεται στο σωστό συντονισμό χεριού-ματιού και είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας και να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να τα βοηθήσουμε.

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική η εκμάθηση γραφής στα παιδιά;

• Τα βοηθά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες

• Συμβάλει στην εκμάθηση της ορθογραφίας

• Βοηθά στην απομνημόνευση

• Μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα στο εκάστοτε θέμα

• Καθιστά ευκολότερη τη λήψη γρήγορων σημειώσεων

• Συμβάλει στην καλύτερη απόδοσή τους στο σχολείο

• Βελτιώνει την ποιότητα γραφής, ανάγνωσης & τη δημιουργική έκφραση

• Βελτιώνει την ικανότητα επικοινωνίας – κοινωνικοποίησης

Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά συναντούν συνήθως αρκετές δυσκολίες όταν αρχίζουν να μαθαίνουν να σχηματίζουν γράμματα και αριθμούς. Υπάρχουν, όμως, μερικά tips που αν τα ακολουθήσουμε εμείς οι γονείς, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γράφουν πιο σωστά.

10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες γραφής.

1. Αρχικά, διαλέγουμε πάντα ένα ήσυχο μέρος με καλό φωτισμό.

2. Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν γεννιούνται ξέροντας πώς να πιάνουν το μολύβι. Η γραφή πρέπει να διδαχθεί και μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο. Η δική μας επιλογή γι’ αυτό το νέο ταξίδι ήταν το STABILO EASYgraph, ένα εργονομικό τριγωνικό μολύβι γραφίτη που διευκολύνει την εκμάθηση της γραφής από τα πρώτα στάδια μέχρι την τελειοποίησή της. Το παιδί βρίσκει διαισθητικά το σωστό κράτημα και έτσι δεν ασκεί πίεση και δεν κουράζει το χέρι του ενώ γράφει – πράγμα που, πιστέψτε με!, συμβαίνει πολύ συχνά.

3. Είναι σημαντικό να του μάθουμε πρώτα απ’ όλα να αρχίζει το γράψιμο από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

4. Θα πρέπει πρώτα να μάθει να αναγνωρίζει ένα γράμμα, να το λέει και μετά να το γράφει.

5. Μαθαίνουμε πρώτα τα μεγάλα γράμματα κι έπειτα τα μικρά.

6. Κάνουμε μαζί αρκετές ασκήσεις προγραφής πριν αρχίσει να γράφει. (Ανάγλυφα γράμματα και παζλ με λέξεις, χαρτόνια και ριζόχαρτα θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα).

7. Στα πρώτα βήματα γραφής χρησιμοποιούμε ειδικά μολύβια και ξυλομπογιές. Η δική μας πρόταση είναι τα STABILO EASYColors  μιας και αποτελούν τα πρώτα εργονομικά χρωματιστά μολύβια ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ένα ιδανικό ξεκίνημα για τους μικρούς μας καλλιτέχνες. Το τριγωνικό σχήμα συνδυαστικά με την εργονομική σχεδίαση και τις αυλακώσεις πάνω στο σώμα του μολυβιού βοηθούν το παιδί να βρει διαισθητικά τη σωστή θέση κρατήματος.

8. Αν το παιδί είναι αριστερόχειρας εννοείται πως δεν το πιέζουμε να γράψει με το δεξί χέρι και του παρέχουμε τα κατάλληλα προϊόντα. Η σειρά προϊόντων STABILO EASYStart διατίθεται σε 2 εκδόσεις, επομένως, επιλέγουμε αυτή για τους αριστερόχειρες.

Το μυστικό για να μη δείτε ποτέ την παρατήρηση, «κάνε καλύτερα γράμματα», στο σχολικό τετράδιο!

Το μυστικό για να μη δείτε ποτέ την παρατήρηση, «κάνε καλύτερα γράμματα», στο σχολικό τετράδιο!

9. Υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να βάζουν υπερβολική δύναμη στο μολύβι.

10. Επενδύουμε σε μολύβια με ειδική σχεδίαση για εκμάθηση γραφής, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και παρατηρούμε αν κρατά το μολύβι με τον κλασικό τρόπο – το λεγόμενο «τρίποδο», κι αν το στιλ κρατήματος επηρεάζει τον γραφικό του χαρακτήρα ή όχι. Δεν επιπλήττουμε το παιδί, δεν το κρατάμε με τις ώρες να κάνει το ίδιο και το ίδιο γράμμα (ο ιδανικός χρόνος είναι 15 με 20 λεπτά ανά ημέρα) και προσπαθούμε να κάνουμε την εκμάθηση γραφής όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω tips, υπάρχει κι ένα μικρό μυστικό για να μη δείτε ποτέ την παρατήρηση, «κάνε καλύτερα γράμματα», στο σχολικό τετράδιο.

Ποιο είναι αυτό;

Η σωστή αρχή.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ειδικά όταν πρόκειται για το όμορφο ξεκίνημα στον κόσμο της γραφής και της ζωγραφικής… Η εκμάθηση γραφής είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού και παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην σχολική του επίδοση όσο και στις κοινωνικές του συναναστροφές.

Επειδή, όμως, κάθε αρχή είναι και δύσκολη, τα παιδιά μας χρειάζονται δίπλα τους όλα εκείνα που θα τα βοηθήσουν να «μπουν» σ’ αυτόν τον νέο κόσμο όσο πιο «ομαλά» γίνεται.

Η σειρά προϊόντων STABILO EASYStart ήρθε για να μετατρέψει την εκμάθηση γραφής σε ένα συναρπαστικό ταξίδι! Η οικογένεια προϊόντων STABILO EASYStart περιλαμβάνει εργαλεία γραφής κατάλληλα για την ηλικία, το μέγεθος του χεριού και το χέρι γραφής, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη άνεση στη γραφή από τις πρώτες προσπάθειες στην προσχολική ηλικία μέχρι την τελειοποίηση των δεξιοτήτων γραφής αργότερα. Κι επειδή όπως ξέρουμε οι ανάγκες αλλά και οι ικανότητες ενός παιδιού είναι πολύ διαφορετικές στο διάστημα από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του δημοτικού, η σειρά STABILO EASYStart περιλαμβάνει το ιδανικό εργαλείο γραφής για κάθε περίσταση.

Το μυστικό για να μη δείτε ποτέ την παρατήρηση, «κάνε καλύτερα γράμματα», στο σχολικό τετράδιο!

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ και να αναζητήσετε τα προϊόντα που χρειάζεται το δικό σας παιδί για γραφή, ζωγραφική ή υπογράμμιση και όχι μόνο!

Καλή σχολική χρονιά σε όλους, με λιγότερες παρατηρήσεις «κάνε καλύτερα γράμματα!», λιγότερες δηλώσεις «α, εμένα θα γίνει γιατρός γι’ αυτό κάνει τέτοια γράμματα» και περισσότερα παιδιά-μελλοντικούς ενήλικες που θα μας γράφουν με υπέροχα γράμματα τα προσκλητήρια – οκ, όχι τα δικά μας!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network