Άνοιγμα σχολείων: Η μετάλλαξη του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα

Άνοιγμα σχολείων: Η μετάλλαξη του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα

Τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους είναι το κρίσιμο διάστημα των οριστικών αποφάσεων για το εάν θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία ή εάν θα συνεχίσουν τα τηλεμαθήματα. Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών που έχε προγραμματιστεί για εκείνες της ημέρες, γίνεται υπό τη σκιά των νέων δεδομένων από τη μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού. Μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Η σταθερά διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου τίθεται πλέον υπό την αίρεση των νέων στοιχείων. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της σημειώνει ότι ναι μεν προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο οι ειδικοί θα δώσουν τον “ρυθμό” της επανεκκίνησης των δια ζώσης μαθημάτων.

Η ίδια εμφανίστηκε στις τελευταίες δηλώσεις της πολύ προσεκτική σε σχέση με το θέμα: “Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα” τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Mega. Απαντώντας σε μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου τη διαβεβαίωσε ότι το καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν τα σχολεία το γρηγορότερο.

Σαρηγιάννης: Κλειστά τα σχολεία έως τις 20 Ιανουαρίου

Οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, αν οι πολίτες δείξουν… εορταστική χαλάρωση, σε συνδυασμό με τα μηνύματα Βρετανών επιστημόνων ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού μολύνει περισσότερο τα παιδιά, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 20 Γενάρη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε.

Λινού: “Υπάρχει υψηλή μετάδοση και στα σχολεία” – Τι δείχνει έρευνα στην Αυστρία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αθηνά Λινού η οποία έφερε στο προσκήνιο μία νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστρία, σύμφωνα με την οποία ανατρέπονται όλα όσα ξέραμε “Υπάρχει πολύ μετάδοση και στα σχολεία. Αυτό έδειξε μελέτη στην Αυστρία”, είπε και πρότεινε να γίνουν μαζικά rapid test στον μαθητικό πληθυσμό για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία.

Γώγος: Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και της εστίασης, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι “η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση”.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η επιτροπή εξετάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. “Έτσι θα γίνει και τώρα. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Το βλέμμα όλων μας είναι στα εμβόλια, η λύση είναι αυτά. Μέχρι τον Απρίλη – Μάη αν εμβολιαστεί ένα 75% του πληθυσμού, θα ησυχάσουμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network