Άνοιγμα σχολείων – Μαγιορκίνης: Με μάσκες η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων - Μαγιορκίνης: Με μάσκες η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Με μάσκα οι μαθητές άνω των 10 ετών κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών, θα πρέπει να εφαρμοστεί στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. Μιλώντας στο Mega, o κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Νομίζω η πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία με πλήρη κανονικότητα χωρίς μάσκες, δεν υπάρχει» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ επισήμανε ότι ένα άλλο σενάριο είναι η «εκ περιτροπής διδασκαλία, πάλι με μάσκες».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων ενώ εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Σε ερώτηση σχετική με μελέτες που δείχνουν μετάλλαξη του ιού, εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. “Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο”, είπε, ενώ σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασπορά του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί από την κίνηση της επιδημίας τις επόμενες ημέρες.

THETOC.GR

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network