Άνοιγμα σχολείων: Σενάριο για επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου

Άνοιγμα σχολείων: Σενάριο για επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου

Η 25η Ιανουαρίου προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου – Την Παρασκευή οι αποφάσεις – Πότε επιστρέφουν Γυμνάσια και Α’ – Β’ Λυκείου.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών που εξετάζει το άνοιγμα των σχολείων θα τεθούν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το ιικό αποτύπωμα από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Τσακρής ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι την Παρασκευή θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την Γ΄ Λυκείου και την επαναλειτουργία του εμπορίου: “Το οποίο άνοιγμα θέλει προσεκτικά βήματα“, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η Αττική όπου ορισμένες περιοχές της εμφανίζουν αυξητική τάση.

Σενάριο για άνοιγμα Γ΄ Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου

Στο υπουργείο Παιδείας έχουν θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις της και η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Οι απαιτήσεις ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, παρά την μείωση κατά περίπου 20% της εξεταστέας ύλης, ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, προτεραιότητα είναι και το προσεκτικό άνοιγμα κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, καθώς η λύση “ακορντεόν” αντενδείκνυται και αποσυντονίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, φαίνεται ότι η καταλληλότερη λύση βρίσκεται στο σενάριο του ανοίγματος την Γ΄ Λυκείου όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως προτείνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Η 25η Ιανουαρίου φαίνεται να προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Στο σενάριο αυτό συνεκτιμάται το γεγονός ότι αν η Επιτροπή των Ειδικών ανάψει το “πράσινο φως” της επαναλειτουργίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 15 Ιανουαρίου, είναι σχεδόν αδύνατον να προλάβουν τα σχολεία να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό για τη διδασκαλία μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να επιστρέψουν στις 18 του μηνός.

Πότε θα επιστρέψουν στα θρανία Γυμνάσια και Α’ – Β’ Λυκείου

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το αισιόδοξο σενάριο είναι την 25η Ιανουαρίου, μαζί με την Γ΄ Λυκείου, να επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι το πιο πιθανό. Περισσότερες πιθανότητες δείχνει να έχει το άνοιγμα των άλλων τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Πώς θα βγουν οι βαθμοί τετραμήνου

Στην περίπτωση αυτή, πάντως, το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει ειδικές οδηγίες για το πώς θα βαθμολογηθούν για το Α’ τετράμηνο οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τα Γυμνάσια προβλέπεται η υποχρεωτική πραγματοποίηση ωριαίων διαγωνισμάτων Α’ τετραμήνου μέσα στο Α’ τετράμηνο. Αντίθετα, στο Λύκειο ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές να τα μεταφέρουν στο δεύτερο τετράμηνο τα ωριαία διαγωνίσματα, αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθούν.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το τετράμηνο λήγει τυπικά στις 20 Ιανουαρίου και η εικόνα που υπάρχει στα σχολεία είναι ότι σε αρκετά μαθήματα στο Γυμνάσιο δεν έχουν γίνει τα διαγωνίσματα,λόγω της τηλεκπαίδεσης, οπότε οι καθηγητές -αν δεν δοθούν νέες οδηγίες- δύσκολα θα μπορέσουν να εκδώσουν τις βαθμολογίες του Α’ τετραμήνου.

Εξ αποστάσεως η εξεταστική στα πανεπιστήμια

Ως προς τα πανεπιστήμια, εξ αποστάσεως θα γίνουν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου που λήγει στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Συρίγος είπε ότι οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν εξ αποστάσεως και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα που υπήρχε τον Σεπτέμβριο για επιλογή ανάμεσα σε εξ αποστάσεως ή διά ζώσης εξετάσεις.

Προβληματιστήκαμε πάρα πολύ στο αν το επόμενο εξάμηνο, να περιμένουμε μέχρι Πάσχα μήπως ανοίξουμε τα πανεπιστήμια το Πάσχα και μετά. Κινούμαστε στη λογική να μη λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια δια ζώσης. Οχι μέχρι το Πάσχα, όλο το επόμενο εξάμηνο, μέχρι το τέλος να μην κινηθούμε στη λογική να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια διά ζώσης“, σημείωσε χαρακτηριστικά.

thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network