Η Δανία άνοιξε τα σχολεία αλλά οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι

Η Δανία άνοιξε τα σχολεία αλλά οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι

Η Δανία άνοιξε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς αλλά χιλιάδες γονείς αγνοούν τις προτροπές της κυβέρνησης και κρατούν τα παιδιά στο σπίτι

Μπορεί η Δανία να άνοιξε τα σχολεία της και τους παιδικούς σταθμούς στο πλαίσιο της άρσης του lockdown εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αλλά χιλιάδες γονείς αγνοούν τις προτροπές της κυβέρνησης και κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Η χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.711 κρούσματα και 355 θανάτους, και πολλοί είναι οι πολίτες που φοβούνται ότι η η χαλάρωση της καραντίνας από τις 14 Απριλίου, θα προκαλέσει ένα νέο κύμα έξαρσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για την ώρα ο ρυθμός καταγραφής νέων κρουσμάτων πέφτει, αλλά η άρση των απαγορεύσεων έχει υποδαυλίσει τον δημόσιο διάλογο για την ισορροπία ανάμεσα στην επανεκκίνηση της αγοράς και την προστασία του γενικού πληθυσμού με αιχμή την υγεία των μικρών παιδιών.

Στο Facebook έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά γκρουπ θορυβημένων γονιών, που συζητούν και αυτο-οργανώνονται. «Δεν θα στείλω τα παιδιά μου ό,τι και να γίνει», δηλώνει η Σάντρα Άντερσεν, μητέρα που ίδρυσε μια ομάδα με τίτλο: «Το παιδί μου δεν θα γίνει πειραματόζωο», με περίπου 40.000 followers. «Νομίζω ότι πολλοί γονείς σκέφτονται: “Γιατί το μικρό παιδί μου να βγει έξω πρώτο“», λέει η Άντερσεν που έχει δύο κόρες ηλικίας 5 και 9 ετών.

Το lockdown διήρκεσε έναν ολόκληρο μήνα στην Δανία, και εκτός από τα σχολεία, λουκέτο έβαλαν τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα σινεμά. Στις 14 Απριλίου, η πρωθυπουργός Mette Frederiksen υπερασπίστηκε το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη των μαθημάτων για παιδιά ηλικίας έως 11 ετών, λέγοντας πως αυτό θα επιτρέψει και στους γονείς των παιδιών να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία.

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την νόσο

Επιστήμονες όπως ο Christian Wejse, του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του πανεπιστημίου Aarhus δήλωσε πως κατανοεί την ανησυχία των ανθρώπων «επειδή όλοι προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή εδώ και ένα μήνα», προσθέτοντας ωστόσο πως σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία των μικρών παιδιών, οι μολύνσεις θεωρείται πως θα είναι εν πολλοίς ακίνδυνες καθώς «λίγα παιδιά θα αρρωστήσουν και ακόμα και αυτά δεν θα νοσήσουν βαριά».

Εν τω μεταξύ στην γειτονική Σουηδία, τα σχολεία έχουν παραμείνει ανοικτά χωρίς υπερβολική άνοδο των κρουσμάτων και, σύμφωνα με τον Wejse, τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι το κύριο «όχημα» μετάδοσης του ιού.

Το διδακτικό προσωπικό έχει λάβει οδηγίες να φροντίζει για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των αποστάσεων ασφαλείας. Μεγάλη όμως μερίδα των γονιών εκτιμάται ότι παραμένει δύσπιστη απέναντι στις διαβεβαιώσεις και τις προτροπές της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην διαδικτυακή κοινότητα Momster με μέλη αναρίθμητες μητέρες από όλη τη χώρα. Η ιδρύτρια και CEO της εταιρείας πίσω από την σελίδα Esme Emma Sutcu σχολιάζει χαρακτηριστικά:

«Ξαφνικά όλες αυτές οι μητέρες νιώθουν ότι πρέπει να “ρίξουν” τα παιδιά τους στην “πρώτη γραμμή” και νομίζω πως η αντίδρασή τους είναι “μην μπλέκετε τα παιδιά μας“».

Με πληροφορίες από World Economic Forum

lifo.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network