Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία που απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν

Καλιφόρνια

Η Καλιφόρνια έγινε χθες Τετάρτη, η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων να εμβολιαστούν κατά της covid-19 ή να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ, μια κίνηση την οποία ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ χαρακτήρισε «υπεύθυνο βήμα» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών.

Οι προϋποθέσεις αυτές ήδη ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υγειονομικούς στην πολιτεία.

«Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά και να αντιμετωπίσουμε τη βασική ανησυχία των γονιών, όπως εγώ, για τα μικρά παιδιά», επεσήμανε ο Νιούσομ.

Πολιτεία Τέξας: Κομητείες Ντάλας, Σαν Αντόνιο και Μπέξαρ

Στο μεταξύ, στο Τέξας, δικαστής στην κομητεία Ντάλας εμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή της εντολής του κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, βάσει της οποίας οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επιβάλουν στους πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπως σχολεία, επιχειρήσεις ή δημόσια κτίρια, την ώρα που σημειώνεται άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Η απόφαση αφορά μόνο την κομητεία του Ντάλας, τη δεύτερη πιο πολυπληθή του Τέξας. Την Τρίτη, άλλο δικαστήριο στο Τέξας αποφάσισε ότι οι αξιωματούχοι στις κομητείες Σαν Αντόνιο και Μπέξαρ μπορούν να ζητούν τη χρήση μάσκας στα δημόσια σχολεία.

Ο επικεφαλής της κομητείας του Ντάλας Κλέι Τζένκινς, που προσέφυγε δικαστικά κατά της εντολής του Άμποτ, εκτίμησε ότι προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ανόδου των κρουσμάτων της covid-19.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υπάρξει δραματική άνοδος των κρουσμάτων και των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα ξεπεράσει την κορύφωση που καταγράφηκε νωρίτερα φέτος, αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η κυβέρνηση Άμποτ έχει ασκήσει έφεση εναντίον των δικαστικών αυτών αποφάσεων.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνήτης του Τέξας τόνισε:

«ο δρόμος προς τα εμπρός βασίζεται στην ατομική ευθύνη, όχι σε κυβερνητικά διατάγματα».

Οι μάσκες αποτελούν ήδη από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού ένα ζήτημα που διχάζει τους Αμερικανούς, κυρίως με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Πολιτεία Τενεσί: Κομητεία Ουίλιαμσον

Στο Τενεσί περισσότεροι από 100 διαδηλωτές παρενόχλησαν την Τρίτη πολίτες που φορούσαν μάσκα, ανάμεσά τους γιατρούς και νοσηλευτές, στην κομητεία Ουίλιαμσον, το σχολικό συμβούλιο της οποίας είχε αποφασίσει νωρίτερα την ίδια ημέρα να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μαθητές του δημοτικού.

Βίντεο, το οποίο έχει ήδη 2 εκατομμύρια θεάσεις στο Twitter, δείχνει ένα πλήθος ανθρώπων να επιτίθεται σε έναν άνδρα που φορά μάσκα την ώρα που αυτός κατευθύνεται στο αυτοκίνητό του. Οι συγκεντρωμένοι του φώναζαν: «Θα σε βρούμε» και «Ξέρουμε ποιος είσαι. Όχι πια μάσκες».

Λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο του εδώ και περισσότερους από έξι μήνες. Τον τελευταίο μήνα ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων μολύνσεων πενταπλασιάστηκε.

Για τον λόγο αυτό η αμερικανική κυβέρνηση και αρκετές πολιτείες, όπως και νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων απαιτούν από τους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν κατά της covid-19. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι σχεδόν το 90% των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί.

Νέα Υόρκη

Η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη όπου από τον Σεπτέμβριο θα απαιτείται αποδεικτικό εμβολιασμού κατά της covid-19 για την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους.

Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσιγκτον, Άρκανσο, Λουιζιάνα και Φλόριντα

Εξάλλου οι πολιτείες Όρεγκον και Ουάσινγκτον είναι αντιμέτωπες με άνοδο των κρουσμάτων και των νοσηλειών καθώς η επιδημία εξαπλώνεται πέρα από το επίκεντρό της στις νότιες πολιτείες, όπου Άρκανσο, Λουιζιάνα και Φλόριντα αναφέρουν αριθμούς ρεκόρ νοσηλειών λόγω της covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network