Κλείνουν τα Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα – Ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα

κορονοϊό στο Ιπποκράτειο

Σε νέα μέτρα προχωρά η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ανακόψει με κάθε τρόπο την ταχύτητα της διασποράς του κορονοϊού. Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση θα ανακοινώσει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Αν και η αρχική σκέψη ήταν το λουκέτο να αφορά μόνο τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, η τελευταία σκέψη είναι να κλείσουν όλα τα δημοτικά, σε όλη την Ελλάδα, αφού έτσι θα μειωθεί δραστικά η κινητικότητα του πληθυσμού.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό μεταδοτικότητας της νόσου κινείται σε πολύ μικρά ποσοστά, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν αυτό το μέτρο για να μπει φρένο στην κινητικότητα και τον συγχρωτισμό που παρατηρείται έξω από τα σχολικά κτήρια κατά την έλευση και την αποχώρηση των μαθητών από τους πολίτες που τα συνοδεύουν. Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι ιδιαιτέρως εντατικοί κυρίως μετά τις 9 το βράδυ που ισχύει το απαγορευτικό της κυκλοφορίας.

Η απόφαση αναμένεται να κλειδώσει το μεσημέρι κατά την συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και πιθανότατα θα πάρει το πράσινο φως από το Μαξίμου προκειμένου να το ανακοινώσει το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ερώτημα, πάντως, παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους Παιδικούς Σταθμούς. Εάν, δηλαδή, πρόκειται να κλείσουν -όπως τα Δημοτικά Σχολεία- ή εάν θα παραμείνουν σε λειτουργία. Η τελευταία πληροφόρηση κάνει λόγο για λουκέτο και στους Παιδικούς Σταθμούς.

Η κίνηση αυτή είναι προάγγελος και άλλων περιοριστικών μέτρων που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Ετσι είναι ανοιχτό και πολύ πιθανό να αυξηθεί και η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ζέρβας: Να κλείσουν και τα Δημοτικά στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, με τον κορονοϊό, είχε μιλήσει ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι ανάγκη να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα, ανάμεσα σε αυτά και το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

“Έκρουσα από νωρίς το καμπανάκι του κινδύνου. Βλέπαμε αυτές τις εικόνες να έρχονται, Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Μπορεί να καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν επιλέξαμε το αυστηρό lockdown Μαρτίου – Απριλίου, νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Ξεκινήσαμε με ανοιχτά όλα τα σχολεία, έκλεισαν τα Λύκεια, έκλεισαν τα Γυμνάσια, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να κλείσουν και τα Δημοτικά. Αυτό δεν είναι μια δική μου εισήγηση. Ο δήμαρχος έχει μια εικόνα της πόλης συνολική”, είπε ο κ. Ζέρβας.

Σύψας: Αυστηρότερα μέτρα τύπου Μαρτίου με κλείσιμο Δημοτικών

Κλείσιμο Δημοτικών Σχολείων και πολύ περισσότερους περιορισμούς στη μετακίνηση, όπως έγινε στο lockdown της Άνοιξης, πρότεινε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Μιλώντας στον Realfm 97,8 ανέφερε:

“Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνουν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και πολύ περισσότερους περιορισμούς στη μετακίνηση, οι οποίοι θα φτάνουν τους αντίστοιχους του Μαρτίου που μας πέρασε. Εάν είναι να κάνουμε κάτι πρέπει να το κάνουμε τώρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει καιρός για πολλές σκέψεις και πολλούς δισταγμούς. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί με την έννοια ότι γνωρίζουμε πως όλα αυτά τα μέτρα έχουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η δημόσια υγεία” πρόσθεσε.

“Στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς δεν ελήφθησαν ακαριαία τα μέτρα όταν έπρεπε και τώρα βλέπετε ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται καθόλου εύκολα. Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη, δεν πρέπει να γίνει πουθενά αλλού. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι, να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω από την επιδημία” υπογράμμισε.

Εξαδάκτυλος: Lockdown Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη… χθες

“Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου… χθες”, ήταν το νέο δραματικό μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στον ΣΚΑΪ, για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

“Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο. Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων”, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, το lockdown πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. “Χθες έπρεπε να γίνει αυτό”.

“Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα” πρόσθεσε. “Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν”, εξήγησε ο γιατρός.

Πέτσας: Στο τραπέζι το κλείσιμο των Δημοτικών

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά Σχολεία αν χρειαστεί, ενώ στον Real Fm περιέγραψε τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. “Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μέτρα – όπως το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων – πάντα υπάρχουν στο τραπέζι, αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα”.

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και για τα Δημοτικά, εξάλλου, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισημαίνονας παράλληλα ότι με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία τους είναι ασφαλής.

“Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό 1,5 εκατ. στην εκπαίδευση, το ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό βρίσκεται στο 0,01%, πολύ μικρό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό” σημείωσε.

Αυτό είναι το σχέδιο τηλεκπαίδευσης για τα Δημοτικά

Η εμπειρία της περασμένης Άνοιξης έχει δείξει ότι ειδικά στα Δημοτικά σχολεία λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης που είχε επιλεγεί. Στα χνάρια αυτά σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης και όπου αλλού κλείσουν.

Τα μαθήματα θα γίνουν με δύο τρόπους:

Μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, όπου ήδη έχουν μαγνητοσκοπηθεί 220 μαθήματα για τους μαθητές των Δημοτικών και
Μέσω ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, σύγχρονης ή ασύγχρονης.

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς

Οι γονείς μαθητών Γυμνασίου και Δημοτικών, που παραμένουν κλειστά, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπου. Προβλέπεται άδεια τριών ημερών και μια ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network