Τα τρία σενάρια για τα σχολεία – Έρχονται νέες οδηγίες

Πάνω από 150 κλειστά σχολεία και τμήματα λόγω κρουσμάτων –  Δείτε τη λίστα

Μοντέλο “κλειστά Λύκεια”, όπως εφαρμόζεται από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, βρίσκεται προ των πυλών και για άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις περιοχές εκείνες που θα “γκριζάρουν” τις επόμενες ημέρες στον χάρτη διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά μέχρι 17 ετών. Μέσα σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν επισήμως 709 κρούσματα σε παιδιά που αποτελεί περίπου το ¼ από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας.

Μέτρα σε τρεις ταχύτητες στα σχολεία

Με το βλέμμα στραμμένο στις εισηγήσεις των ειδικών, το υπουργείο Παιδείας περιμένει νέες οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετώνται τρία σενάρια, αναλόγως με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής.

Στην περίπτωση των περιοχών που θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης, τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως τώρα, με όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και όπου παρατηρείται τάση αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, μελετάται το ενδεχόμενο ο εντοπισμός κρούσματος στην σχολική κοινότητα να μην σημαίνει το κλείσιμο μόνο ενός τμήματος ή μιας τάξης -όπως ισχύει τώρα-, αλλά καθολικό “λουκέτο” σε όλη τη σχολική μονάδα.

Τέλος, στις περιοχές που θα ενταχθούν στις “γκρίζες” μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, προκρίνεται η ίδια πρακτική των κλειστών Λυκείων με εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και η κανονική λειτουργία των άλλων τάξεων Γυμνασίων και Δημοτικών.

Πέτσας για σχολεία: “Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπορεί να μας δείξουν τον δρόμο…”

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, σημείωσε για τα σχολεία ότι”η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπορεί να μας δείξουν τον δρόνο για να το εφαρμόσουμε και αλλού”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα “κλειστά Λύκεια” να αποτελέσουν μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας σε περιοχές που παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Όμως, γιατί επελέγη το μοντέλο “κλειστά Λύκεια” εφόσον η διασπορά του ιού στη μαθητική κοινότητα είναι χαμηλή, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας; Και γιατί όχι και οι άλλες τάξεις; Πηγές του υπουργείου εξηγούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο προληπτικό και ότι επελέγη το Λύκειο γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. “Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown – δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κλειστά 522 σχολεία και τμήματα σχολείων – Φόβοι για Αττική

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστά 522 σχολεία, τμήματα και τάξεις σχολείων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.

Στη λίστα του υπουργείου, η Αττική κατέχει υψηλή θέση στα κρούσματα στα σχολεία. Την ίδια ώρα ειδικοί, όπως ο καθηγητής Χ. Γώγος, προβλέπουν ότι η Αττική μπορεί σύντομα να οδηγηθεί σε ένα νέο lockdown: “Στη Θεσσαλονίκη -εξήγησε- έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική”, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

ΦΕΚ: Τα δύο επίπεδα έκτακτων προληπτικών μέτρων στα σχολεία, ΑΕΙ, Φροντιστήρια

Τα δύο επίπεδα επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου, έκτακτων προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού στις δομές και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, ιδιωτικής και δημόσιας, που ισχύουν από σήμερα, αποτυπώνονται σε έναν πίνακα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network