Βγήκαν οι βάσεις | Το…«μωρό σου» είναι πλέον φοιτητής/φοιτήτρια!

Βάσεις 2019

Βάσεις 2019! Βγήκαν οι βάσεις! Το παιδί σου είναι πλέον φοιτητής και όλη η οικογένεια αλλάζει! Η σύμβουλος εκπαίδευσης μας μιλά γι’ αυτές τις αλλαγές.

Από τη Δρ. Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης (athinaedu.com)

Οι βάσεις βγήκαν -μόλις!- και τα νέα που υποψιαζόσουν, επιβεβαιώθηκαν: Το παιδί σου είναι πλέον φοιτητής! Ώρα να σκεφτείς τις αλλαγές που έρχονται πρώτα στη ζωή του αλλά και στη ζωή όλης της οικογένειας. Πλέον δεν θα ζείτε μαθητικά χρόνια αλλά φοιτητικά. Αυτά για τα οποία προσπαθούσες σαν μαμά τόσα χρόνια έφεραν αποτέλεσμα.

Ήθελες πάντα να αγαπήσει τη γνώση, να πετυχαίνει στόχους, να βρει τον προσανατολισμό του και να περάσει στο πανεπιστήμιο ώστε να μορφωθεί περαιτέρω… Και ίσως να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει μια δουλειά που τον γεμίσει και τον εκφράζει. Ο κύκλος λοιπόν των μαθητικών χρόνων κλείνει με μια επιτυχία. Ώρα να το χαρείτε όλοι!

Το παιδί σου είναι πλέον φοιτητής: Μια εμπειρία προσωπικής αλλαγής

Το παιδί σου με την επιτυχία αυτή κατάφερε να νικήσει τους φόβους και τον αναβλητικό του εαυτό. Η επιτυχία όμως δεν είναι απλώς μια στιγμή νίκης αλλά μια εμπειρία προσωπικής αλλαγής. Η νίκη είναι στιγμιαία ενώ η επιτυχία είναι μια εμπειρία εσωτερικών υπερβάσεων μέσα από τις οποίες διαμορφώνεται η επίτευξη των στόχων.

Το παιδί σου έχει καταφέρει να καθορίσει τους στόχους του και να τους πετύχει. Πρέπει να νιώθει ικανοποιημένο και χαρούμενο. Η επιτυχία κατακτιέται, χτίζεται μέσα από ένα δρόμο με εμπόδια, δυσκολίες και αδυναμίες. Ο καινούριος φοιτητής έχει πλέον αυτά τα εφόδια. Από δω και πέρα ο ρόλος σου σαν μαμά είναι να το βοηθήσεις να το συνειδητοποιήσει. Σε όλο τον αγώνα προς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατάφερε να επικεντρωθεί στις δυνάμεις του και να διορθώσει τις αδυναμίες. Τώρα ξέρει πως να πετυχαίνει το όνειρο, να του το θυμίζεις όταν το ξεχνάει!

Ώρα αλλαγών

Η χαρά της επιτυχίας είναι η αυτοπεποίθηση, ότι μπορεί να καταφέρει και τον επόμενο του στόχο που είναι να αγαπήσει την επιστήμη του, να οραματιστεί την ζωή του μέσα από αυτή και να καταφέρει να γίνει πρώτα “επιστήμονας” και μετά “καλός επιστήμονας”. Ήρθε η ώρα να χτίσει το βιογραφικό του όχι με γενικές γνώσεις, όπως στα σχολικά του χρόνια, αλλά με ειδικές γνώσεις. Πρέπει από την πρώτη στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι και αυτός ο δρόμος θα έχει αντίξοες συνθήκες, όπως και οι Πανελλήνιες αλλά πλέον ξέρει πώς να τις αντιμετωπίζει. Είναι στο χέρι σου να του δώσεις την ανεξαρτησία που χρειάζεται ώστε να φτάσει στο σημείο να ξέρει όχι μόνο ποιος είναι αλλά ποιος θέλει να γίνει. Συζήτησε μαζί του τις ανησυχίες του. Με μεγάλη έκπληξη μπορεί να είναι αντίστοιχες με αυτές που είχε στην ‘Α δημοτικού!

Ο ρόλος του γονιού και οι προκλήσεις για το παιδί

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network