3 λόγοι για τους οποίους λατρέψαμε οικογενειακώς το βιβλίο συνταγών «Απλά και διαφορετικά»

Απλά και διαφορετικά

Με πηγή έμπνευσης την οικογένεια του και τους μαθητές του, μαθητές ενός δημοσίου ειδικού σχολείου, ο Γιώργος Ευγενειάδης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο βιβλίο με συνταγές ζαχαροπλαστικής σε διαφορετική διάσταση!

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Απλά και διαφορετικά» σε εικονογράφηση της Δέσποινας Παπαχριστούδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και έχει ήδη αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

Ο Γιώργος Ευγενειάδης, έχει σπουδάσει Τεχνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων, στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση δουλεύοντας με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά με νοητική υστέρηση, διάσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα.  Προσωπικά τον είχα «γνωρίσει» καιρό πριν πιάσω το βιβλίο του στα χέρια μου, μέσα από το site του και την σελίδα του στο facebook. Οι αναρτήσεις του, ήταν και είναι πάντα ένα μεγάλο «Εύγε… στην Διαφορετικότητα» – ακριβώς όπως και το βιβλίο με τις 20…διαφορετικές συνταγές του!

Παρακάτω, θα μοιραστώ μαζί σας 3 λόγους για τους οποίους τόσο τα παιδιά μας όσο κι εμείς, έχουμε λατρέψει το βιβλίο «Απλά και διαφορετικά».

1. Γιατί είναι απλό

Όσοι από εσάς έχετε δει την ταινία «Ratatouille», θα ξέρετε ότι το motto της δεν είναι άλλο από το, «Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν». Το πιστεύω πραγματικά αυτό · πάντα το πίστευα και αυτό ακριβώς ήρθε να μου θυμίσει και το βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη.

Νομίζω πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στη θέση να διαβάζουμε μια συνταγή, να βλέπουμε τη φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος (πάντα υπέροχη και αψεγάδιαστη) και τελικά να δυσκολευόμαστε με την εκτέλεσή της. Σίγουρα πολλές φορές έχουμε σκεφτεί «εγώ δεν θα καταφέρω να το βγάλω έτσι», «δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία», «πού θα βρω κλωνάρι βανίλιας τώρα;». Κάπου εκεί, η αρχική χαρά και ο ενθουσιασμός που είχαμε για να φτιάξουμε την συγκεκριμένη συνταγή, χάνονται.

Έχουμε πολλά περίπλοκα πράγματα στην ζωή μας για να τα κάνουμε όλα ακόμη πιο δύσκολα. Χρειαζόμαστε την απλότητα. Την έχουμε ανάγκη. Η μαγειρική πρέπει να είναι απλή. Η συνταγή πρέπει να είναι κατανοητή. Και με οδηγό αυτό το βιβλίο, είναι.

2. Γιατί είναι διαφορετικό

Μόλις πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας παρατηρήστε το εξώφυλλό του. Το χρώμα του, το κεντρικό του logo, τίποτε από τα δύο δεν είναι τυχαία επιλεγμένο – όπως και τίποτε από το εσωτερικό του. Αμέσως μόλις το δείτε και το ξεφυλλίσετε θα καταλάβετε με την πρώτη ματιά τι εννοούμε. Θα αντιληφθείτε επίσης ότι και τις 20 συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής του «Απλά και Διαφορετικά», μπορούν να τις εκτελέσουν μικροί και μεγάλοι. Δεν θα χρειαστείτε ζυγαριά. Δεν θα διαβάσετε ξανά και ξανά την συνταγή μέχρι να την καταλάβετε. Δεν θα χρησιμοποιήσετε δεκάδες σύνεργα και εργαλεία. Ακολουθώντας τα βήματα του βιβλίου μέσα από τα υπέροχα σκίτσα της Δέσποινας Παπαχριστούδη θα μπορέσετε να φτιάξετε ό,τι θέλετε χωρίς να δυσκολευτείτε και, το κυριότερο, χωρίς να στρεσαριστείτε.

Αυτές οι είκοσι συνταγές σε «διαφορετική διάσταση» έρχονται να μας υπενθυμίσουν κάτι σπουδαίο που ο συγγραφέας του βιβλίου φροντίζει να μας υπογραμμίσει και στον πρόλογό του: τελικά η απλότητα και η διαφορετικότητα μας κάνουν ξεχωριστούς!

3. Γιατί καταφέρνει να μας ενώσει όλους γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι

Θα «δανειστώ» εδώ τα λόγια του Γιώργου Ευγενειάδη γιατί νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να το αποδώσω καλύτερα:

«Όλοι ψάχνουν να βρουν την «καλύτερη» τάρτα.. τα πιο ευφάνταστα υλικά, να γίνουν master chef στην κουζίνα τους (;!) .. αλήθεια, πόσοι από εμάς μαγειρεύουμε κάτι πραγματικά στο σπίτι μας; Χαιρόμαστε τη δημιουργία και επικοινωνία της μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής και τρώμε γύρω από το τραπέζι του σπιτιού μας παρέα με την οικογένεια και τους φίλους μας.. όπως παλιά. Η οικογένεια μου και οι μαθητές μου, μου έδειξαν τον τρόπο.. και σας τον παραθέτω σε μια «διαφορετική διάσταση» στο πρώτο μου βιβλίο».

Ακριβώς αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αγαπήσαμε αυτό το βιβλίο.

Γιατί κατάφερε να μας ενώσει όλους μαζί γύρω από το μεγάλο τραπέζι της κουζίνας.

Γιατί τα παιδιά μας μπόρεσαν «Απλά και διαφορετικά» να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στον πάγκο της κουζίνας μας και να αντλήσουν την χαρά της δημιουργίας φτιάχνοντας ένα αρωματικό κέικ μανταρίνι, κριτσίνια με πιπεριές και special sticks για το ταπεράκι του σχολείου!

Γιατί περάσαμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο φτιάχνοντας όλοι μαζί ένα πεντανόστιμο κροκ μαντάμ που πριν δεν τολμούσαμε να φτιάξουμε – θα σας δείξω την συνταγή από το βιβλίο στο τέλος!

Γιατί δεν είχαμε να πλύνουμε δέκα διαφορετικά εξαρτήματα!

Γιατί χτίσαμε μαζί κοινές αναμνήσεις με γεύσεις και αρώματα.

Αναμνήσεις που κι εμείς έχουμε από τους δικούς μας γονείς και θέλουμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας.

Μ’ αυτό το βιβλίο μπορούν τα παιδιά να είναι οι chefs κι εμείς οι sous – chefs. 

Αλλά και το αντίστροφο.

Ή και τίποτε από τα δύο.

Μπορούμε να είμαστε όλοι το ίδιο, όλοι ίσοι και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικοί…

(Και η συνταγή που σας υποσχέθηκα):

Δοκιμάστε το!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network