5 πράγματα που τα παιδιά μας θα θυμούνται για πάντα από μας

τα παιδιά μας θα θυμούνται

Υπάρχουν πράγματα που πάντα θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Ένα συγκεκριμένο φαγητό, μια αγκαλιά, ένα παιχνίδι, μια συνήθεια που μας συντρόφευσε μέχρι και σήμερα. Το να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά μας είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μας προς αυτά. Υπάρχουν 5 πράγματα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

1. Να τρώμε παρέα

Δεν χρειάζονται οι έρευνες για να πιστοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι κάποιες φορές να τρώμε μαζί με τα παιδιά μας. Αν και η καθημερινότητα δεν μας δίνει αυτή την πολυτέλεια μπορούμε να καθιερώσουμε μια μέρα, έστω τα πρωινά του ΣΚ για παράδειγμα που θα καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι. Στο τραπέζι η οικογένεια ενώνεται, μιλάει, κάνει αστεία, δένεται ακόμα περισσότερο.

Τα παιδιά που τρώνε μόνα τους ποτέ δε μαθαίνουν ότι το φαγητό είναι μια ευχάριστη διαδικασία, κατά την οποία οι άνθρωποι επικοινωνούν, δοκιμάζουν όλοι μαζί καινούριες γεύσεις, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την ημέρα τους και διασκεδάζουν ανταλλάσοντας απόψεις για το φαγητό (πώς είναι μαγειρεμένο, τι τους αρέσει και τι όχι, ιδέες για άλλα διαφορετικά μενού).

2. Να “δημιουργούμε” οικογενειακές παραδόσεις

Το παράδειγμα του πρωινού τα Σαββατοκύριακα είναι μια οικογενειακή παράδοση που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου λάτρευε το ψάρεμα, για παράδειγμα, και πολλές φορές με έπαιρνε μαζί του. Εννοείται ότι δεν ψάρευα, ούτε επιστρέφαμε σπίτι γεμάτοι ψάρια, όμως αυτή η ανάμνηση με συντροφεύει μέχρι σήμερα.

Δεν χρειάζεται να ξεχυθείτε στις εξοχές αν δεν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να φτιάξετε την δική σας παράδοση, όπως ένα συγκεκριμένο γλυκό κάθε Κυριακή ή στα γενέθλια, μια movie night όπου όλη η οικογένεια βλέπει μια ταινία με τσιπς ή ποπ κορν, μια βόλτα στην πόλη, ένα άθλημα που μοιράζεστε μαζί. Οι πατεράδες, για παράδειγμα, που παίρνουν μαζί τους τα αγόρια στο γήπεδο, ή που παίζου μαζί τους μπάλα, μπάσκετ ή οτιδήποτε δημιουργούν μια καταπληκτική ανάμνηση που τα παιδιά θα αναπολούν και θα αναφέρουν με νοσταλγία στις παρέες τους ως ενήλκοι.

3. Να είμαστε παρόντες στις σχολικές γιορτές και τα επιτεύγματά τους

Αθλητικοί αγώνες, σχολικές θεατρικές παραστάσεις, απονομές μεταλλίων, επετειακά ποιήματα, παρελάσεις. Οπουδήποτε κι αν το παιδί σας συμμμετέχει είναι καλό να είστε παρόντες. Γιατί αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτά, όταν κάνουν τα πρώτα βήματά τους προς τον κόσμο, όταν προσπαθούν να εκφραστούν σε μια παράσταση ή να αγωνιστούν σε ένα άθλημα. Το βλέμμα τους θα πέφτει πάντα στην κερκίδα ή στην “πλατεία” του θεάτρου για να συναντήσει το δικό σας και να εισπράξει την επιδοκιμασία σας. Αυτή είναι η καλύτερη ανάμνηση που μπορεί να έχει από σας.

4. Να τους διαβάζουμε ένα παραμύθι το βράδυ

Αυτή η καταπληκτική συνήθεια ενδυναμώνει τη σχέση γονιού και παδιού και ηρεμεί το μικρό χαρίζοντάς του τα πιο γλυκά όνειρα. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ακούει ένα παραμύθι με τη φωνή της μαμάς, ή του μπαμπά, με το δικό του ηχόχρωμα, τις εκφράσεις του και το δικό του στίγμα που βάζει στο παραμύθι. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τα οφέλη ενός παραμυθιού, είναι αποδεδειγμένο ότι το παιδί που έχει μεγαλώσει με τα παραμύθια ζει μια πιο ομαλή και ήρεμη εφηβεία. Εκτός αυτού φτιάχνει μια γλυκιά ανάμνηση που ξεκινάει με τη φράση “τότε που η μαμά μου διάβαζε παραμύθια”…

 5. Ας κάνουμε λιγότερες δουλειές και ας παίζουμε περισσότερο μαζί τους

Τα παιδιά μεγαλώνουν, αναπτύσσονται και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Και όταν λέμε παιχνίδι δεν αναφερόμαστε μόνο στα επιτραπέζια που είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσουμε τον χρόνο μας με τα παιδιά μας. Μπορούμε να κάνουμε μαζί τους ποδήλατο, πεζοπορία, κολύμπι και χίλια δυο άλλες δραστηριότητες που εμπεριέχουν μέσα τη λέξη “παιχνίδι“. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι στην οικογένειά τους περνούν καλά, και δεν χρειάζεται να αναζητήσουν τη χαρά μόνο έξω από αυτή.

Με λίγα λόγια το μόνο κόστος που έχουν οι αναμνήσεις, είναι ο πολύτιμος χρόνος μας. Οφείλουμε να τον διαθέσουμε στα παιδιά μας και να τους χαρίσουμε μια όμορφη παιδική ηλικία γεμάτη χαρούμενες και αξέχαστες αναμνήσεις που θα κουβαλούν στις αποσκευές της ψυχής τους για όλη τους τη ζωή. Και ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.

Διαβάστε επίσης:

Η συμμετοχική ανάγνωση κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα και πιο επιτυχημένα 

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network