5 τρόποι που λέω “σ’ αγαπώ” στο παιδί μου και στον άντρα μου, χωρίς να το λέω

5 τρόποι που λέω "σ' αγαπώ" στο παιδί μου και στον άντρα μου, χωρίς να το λέω

Όταν ο γιός μου ήταν νεογέννητος το αγαπημένο μου τραγούδι ήταν ένα της Alison Krauss με τίτλο “όταν δεν λες απολύτως τίποτα”, οι στίχοι του οποίου μιλούσαν ακριβώς γι’ αυτό: πώς να δείχνεις ότι αγαπάς, χωρίς να χρειάζεται να το πεις.

Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι οι πράξεις έχουν τη δική τους φωνή, και μάλιστα πολύ δυνατότερη από τις λέξεις και κάπως έτσι αποφάσισα να πορευτώ στη ζωή μου. Περισσότερο κάνοντας και λιγότερο λέγοντας. Υπάρχουν αμέτρητες πράξεις που αναβλύζουν αγάπη, αλλά για μένα οι πιο βασικές και… “εύγλωττες” είναι οι παρακάτω.

1. Να ακούς

Χωρίς να κρίνεις, χωρίς να δίνεις συμβουλές αν δεν σου ζητηθεί. Να είσαι εκεί, και απλά να ανοίξεις τα αυτιά σου σε όσα θέλουν να βγάλουν απο μέσα τους ο άντρας σου και τα παιδιά σου.  Το ν’ ακούς είναι ένα εργαλείο που δουλεύει σε όλες τις σχέσεις, απλώς τώρα μιλάμε για την οικογένειά σου. Δεν χρειάζεται να προτείνεις όλες τις λύσεις – ακόμα κι αν τις έχεις, δεν χρειάζεται να κάνεις αξιολόγηση του προβλήματος – ακόμα κι αν μπορείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να “διαβάσεις” τα συναισθήματα πίσω από τις λέξεις και να αφήσεις τους άλλους να μιλήσουν για όσα έχουν ανάγκη. Γιατί πολλές φορές έχουν ανάγκη μόνο να ακουστούν και τίποτε άλλο.

2. Να δημιουργείς

Από ένα πιάτο φαγητό, μέχρι μια κατασκευή, από ένα ωραίο τραπέζι γιατί είναι Κυριακή μέχρι όμορφες κατατάσεις όπως νύχτες ταινίας, νύχτα παιχνιδιών, sleepover στρωματσάδα τους φίλους των παιδιών. Το να δημιουργείς μια κατάσταση δεν είναι κάτι που απαιτεί χρήμα, μόνο χρόνο και διάθεση. Όμως αυτό δένει την οικογένεια, δημιουργεί αναμνήσεις και αντανακλά αγάπη.

3. Να μοιράζεσαι

Δεν είναι αστείο να περνάμε τόσα χρόνια με το να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να μοιραζόμαστε, όταν ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες με το να διατηρούμε το μεγαλύτερο κομμάτι πίτας από τις δουλειές μας, τις κληρονομιές μας κλπ;

Γιατί η θεωρία είναι πάντα εύκολη, όταν όμως ζούμε με άλλους ανθρώπους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεπεράσουμε την εμμονή να κρατήσουμε το καλύτερο σημείο του καναπέ, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτσας και να μην δίνουμε σε κανέναν τον φορτιστή μας. Αυτό βλέπουν τα παιδιά κι αυτό μαθαίνουν. Από μικρά. Και αν ισχύει η ρήση που λέει ότι “όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε τα μάθαμε στο νηπιαγωγείο”, καλό είναι να διατηρήσουμε αυτή τη γνώση και μεγαλώνοντας. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα πιάσουμε τους εαυτους μας να θέλουμε να πούμε “όχι αυτό είναι δικό μου”, καλό είναι να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να δείξουμε στους δικούς μας ότι τους αγαπάμε πολύ ώστε να μοιραστούμε κάτι που θέλουμε μαζί τους.

4. Να αγγίζεις

Όταν ήμουν νιόπαντρη θυμάμαι ότι περπατούσαμε με τον άνδρα μου στον δρόμο κρατημένοι από το χέρι. Μια κυρία πέρασε εκείνη τη στιγμή και μας είπε “να είστε έτσι πάντα”. Αυτή η φράση μου έντυπώθηκε στο μυαλό γιατί κατάλαβα ότι το να κρατάς το χέρι του αγαπημένου σου είναι αγάπη. Δεν είναι τυχαίο που όταν βλέπουμε αγκαλιασμένα ηλικιωμένα ζευγάρια σχεδόν δακρύζουμε. Γιατί αυτό είναι αγάπη.

Όταν αγκαλιάζουμε το παιδί μας, όταν χτενίζω τα μαλλιά της κόρης μου, όταν ξαπλώνω στον ώμο του συζύγου μου, όταν τσιμπάω απαλά τα μάγουλα του γιου μου, αυτό είναι αγάπη.

Ας μην ξεχνάμε να αγγιζόμαστε τρυφερά και να κρατιόμαστε από το χέρι όσο πιο συχνά γίνεται.

5. Να μαγειρεύεις

Πολλές φορές όταν φτιάχνω πρωινό στα παιδιά μου βαριέμαι. Νιώθω απέραντη κούραση αλλά παράλληλα μια τρελή ικανοποίηση. Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Όταν το σκέφτομαι βλέπω πως αυτή η καθημερινή προετοιμασία δεν είναι παρά ένδειξη αγάπης. Όταν ξέρω πως η μικρή θέλει το γάλα σε ξεχωριστό μπολ από τα κορν φλείκς για να τα βάζει λίγα λίγα μόνη της και ο γιος μου σκέτα χωρίς γάλα, και τους ετοιμάζω όπως ακριβώς τους αρέσει, αυτό είναι αγάπη.

Όταν είμαι κρυωμένη και ο άντρας μου, μου φτιάχνει μια ζεστή σούπα λαχανικών, αυτό είναι αγάπη.

Έχετε προσέξει ποτέ πως ένα φαγητό που είναι φτιαγμένο για μας από κάποιον άλλον μας φαίνεται πιο νόστιμο από αυτό που θα φτιάχναμε μόνοι μας; Πιθανότατα αυτό συμβαίνει γιατί “γευόμαστε” την αγάπη. Και η μαγειρική για κάποιον είναι ακόμα ένας τρόπος να πεις σ’ αγαπώ χωρίς λέξεις.

Επιμέλεια/ελεύθερη απόδοση Έλενα Θάνου 

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network