5 τρόποι για να #Menoumekonta με όσους αγαπάμε όσο μένουμε σπίτι

#Menoumekonta

«Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο αυτή την ιδιαίτερη περίοδο;» ρώτησα πριν μερικές μέρες τα παιδιά μου. «Ο παππούς, η γιαγιά, οι φίλοι μας και όσα κάναμε πριν…», μου απάντησαν και τα δύο σχεδόν ταυτόχρονα.

Ως γονείς ξέρουμε καλά ότι κατά τη διάρκεια όλων των αναπτυξιακών σταδίων, η ρουτίνα και τα τελετουργικά προσφέρουν στα παιδιά μας μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας. Έτσι, ένα από τα πρώτα θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι ήταν να βρούμε τρόπους για να διατηρήσουμε – στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό – το πρόγραμμα και την ρουτίνα μας ως οικογένεια.

Το μένουμε σπίτι είναι το μήνυμα των ημερών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μόνοι μας. Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, παραμένουμε δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους έστω και από απόσταση και βρίσκουμε νέους δημιουργικούς τρόπους να τους εκφράσουμε την αγάπη μας.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, μαζί με τα παιδιά μερικές ιδέες για να #menoumekonta με όσους αγαπάμε όσο μένουμε στο σπίτι.

1. Μένουμε κοντά με την e-επίσκεψη

«Μαμά, θέλουμε να δούμε τους φίλους μας».

Αυτή είναι μια φράση που νομίζω ότι όλοι οι γονείς ακούμε καθημερινά από τα χείλη των παιδιών μας – και είναι λογικό. Έχουν να συναντήσουν τους φίλους τους περίπου ένα μήνα και πριν απ’ όλα αυτά ήταν μαζί κάθε μέρα. Διαμορφώσαμε, λοιπόν, το πρόγραμμά μας και ορίσαμε συγκεκριμένες μέρες και ώρες για e-επισκέψεις με φίλους και ξαδέρφια των παιδιών. Αν εξαιρέσετε το γεγονός ότι δεν έχουν την… δυνατότητα να κάνουν ένα σπίτι άνω – κάτω, όλα τ’ άλλα παραμένουν ίδια. Γλυκά προσωπάκια που ενώνονται όλα μαζί, με τον χυμό, τα σνακ τους, τα νέα τους και τα παιχνίδια τους (μέχρι και όνομα, ζώο, πράγμα έπαιξαν) και κυρίως με τα ζεστά και ζωηρά τους βλέμματα που καταφέρνουν να διαπερνούν τις οθόνες και να επικοινωνούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

2. Μένουμε κοντά με την μαγειρική

Σχεδόν κάθε Κυριακή τρώγαμε όλοι μαζί είτε στο σπίτι μας είτε στο σπίτι των παππούδων. Με δεδομένο ότι αμέσως έλειψε σε όλους μας αυτή η αγαπημένη συνήθεια, τα παιδιά μάς πρότειναν να εκτελέσουμε μια συνταγή της γιαγιάς με την βοήθειά της μέσω βίντεο κλήσης και να φάμε όλοι μαζί (εκείνοι στο σπίτι τους, εμείς στο δικό μας) με την κλήση ενεργή για παρέα, αντιδράσεις και σχόλια – για το φαγητό πάντα. Νομίζω πως αν έχετε την τύχη να ζείτε στιγμές με τους γονείς σας ή τα πεθερικά σας με φαντάζεστε εύκολα να εκτελώ την συνταγή με τον γιο μου να κολλάει την κάμερα του τάμπλετ στα χέρια μου και την μαμά μου να λάμπει από χαρά, ενώ δίνει οδηγίες «όχι έτσι, έτσι». Φυσικά, τα σχόλια ήταν τα αναμενόμενα: «Νόστιμο μαμά, αλλά όχι σαν το δικό σου γιαγιά!». Χαίρομαι. Αυτό έλειπε, άλλωστε…

3. Μένουμε κοντά με την e-ανάγνωση

Μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά, αλλά η μάθηση συνεχίζεται online! Τα παιδιά συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου και των ξένων γλωσσών online και μπορώ να πω ότι είναι πραγματικά ενθουσιασμένα! Αυτό που τους έλειπε, όμως, ήταν η παρουσία των συμμαθητών τους. Έτσι, ήρθε η ιδέα της e-ανάγνωσης. Κάθε μέρα διαβάζουν μαζί μέσω βίντεο κλήσης ένα αγαπημένο τους βιβλίο το συζητούν και κάνουν τις ανάλογες δραστηριότητες. Μια εξαιρετική συνήθεια που πραγματικά ως γονείς ευχόμαστε να την διατηρήσουν και μετά την #menoumespiti εποχή.

4. Μένουμε κοντά με τη Ζωγραφική

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα η ζωγραφική – ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους έκφρασης για τα παιδιά μας. Είχαμε ήδη γεμίσει πολλά φύλλα του μπλοκ με ζωγραφιές κάθε είδους όταν είδαμε τη νέα διαδραστική δραστηριότητα της Κωτσόβολος που μας καλεί όλους να «έρθουμε κοντά» με τους αγαπημένους μας με έναν πραγματικά ευφάνταστο τρόπο! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, το μοιράστηκαν αμέσως με τους φίλους τους και άρχισαν να ακολουθούν ένα – ένα τα βήματα.

5 τρόποι για να #Menoumekonta με όσους αγαπάμε όσο μένουμε σπίτι

Αρχικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της Κωτσόβολος, για να δείτε πιο αναλυτικά τη δράση και να κατεβάσετε κι εσείς το σχέδιο που μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί με τα παιδιά! Εννοείται πως μπορείτε να δημιουργήσετε και το ολόδικό σας σχέδιο και να το ζωγραφίσετε όπως  θέλετε! Τα μικρά μας είχαν την επιθυμία να ζωγραφίσουν τον παππού και την γιαγιά που τόσο πολύ αγαπούν και να νιώθουν έτσι ότι είμαστε κατά κάποιον τρόπο και πάλι όλοι μαζί.

5. Μένουμε κοντά με την σκέψη & μια αφιέρωση

Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Να ξέρουμε ότι αυτοί που αγαπάμε μας σκέφτονται – όσα μέτρα ή χιλιόμετρα κι αν μας χωρίζουν. Αυτό θέλουν κι οι γονείς μας, οι παππούδες των παιδιών μας – να υπάρχουν στις σκέψεις μας. Θέλουν ένα τηλέφωνο για «καλημέρα», μια «ματιά» στο πώς περάσαμε τη μέρα μας, μια έκπληξη με μια ζωγραφιά που θα μας δείχνει και πάλι όλους μαζί και όταν όλα αυτά περάσουν θα υπάρχει στο άλμπουμ της ζωής μας για να μας θυμίζει ότι μείναμε σπίτι, μείναμε κοντά και τα καταφέραμε!

5 τρόποι για να #Menoumekonta με όσους αγαπάμε όσο μένουμε σπίτι

Αυτό που κάνει, λοιπόν, την συγκεκριμένη διαδραστική δραστηριότητα της Κωτσόβολος τόσο ξεχωριστή είναι ότι στη συνέχεια έχουμε την δυνατότητα να φωτογραφίσουμε τις ζωγραφιές των παιδιών μας και να τις ανεβάσουμε δημόσια στα social media με το hashtag #Menoumekonta αφιερώνοντάς τες σε αγαπημένα πρόσωπα που δεν μπορούμε να δούμε από κοντά αυτές τις μέρες.

H Κωτσόβολος μοιράζεται κι εκείνη με τη σειρά της τις ζωγραφιές στέλνοντας την αγάπη των παιδιών ακόμα πιο μακριά. Εμείς, για να γεμίσουμε τα σπίτια μας και τις γειτονιές μας με χρώματα και αισιοδοξία τοποθετήσαμε επίσης τις ζωγραφιές στο παράθυρο και στο μπαλκόνι προκειμένου τα παιδιά να «επικοινωνήσουν» και με τους συμμαθητές τους – και γειτονάκια – και να ζωγραφίσουν κι εκείνα για τους δικούς τους αγαπημένους!

Κατεβάστε κι εσείς το σχέδιο που μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί με τα παιδιά, ανεβάστε το δημόσια στα social media με το hashtag #Menoumekonta και αφήστε τα παιδιά να κάνουν ένα τηλέφωνο στον παππού και στην γιαγιά (ή σε όποιο άλλο πρόσωπο αγαπούν και τους λείπει πολύ) για να τους πουν για την αφιέρωσή τους. Αν και οι δικοί σας αγαπημένοι τα πάνε σχετικά καλά με την τεχνολογία – όπως οι δικοί μας – θα έχουν την χαρά να δουν με τα μάτια τους κάτι τέτοιο…

5 τρόποι για να #Menoumekonta με όσους αγαπάμε όσο μένουμε σπίτι

5 τρόποι για να #Menoumekonta με όσους αγαπάμε όσο μένουμε σπίτι

…και νομίζω ότι είστε σε θέση ως γονείς να ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό όταν προέρχεται από… το δυο φορές παιδί σου!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network