7 μικρά ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους

μικρά ψέματα που λένε οι γονείς

Όλοι οι γονείς σε κάποια στιγμή έχουν πει ένα από τα παρακάτω ψέματα!

Γιατί όμως ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια, τα λέμε; Η απάντηση είναι ότι εκείνη τη στιγμή φαίνεται πιο βολικό να καταφύγουμε σε ένα ψεματάκι αντί να καθίσουμε και να εξηγήσουμε την αλήθεια, κάτι που παίρνει χρόνο.

Δυστυχώς, όμως, τα ψέματα γυρίζουν μπούμερανγκ στον γονιό και η συμπεριφορά του παιδιού χειροτερεύει. Ο λόγος είναι ότι τα ψέματα αυτά έχουν ισχύ για λίγο, σύντομα όμως το παιδί καταλαβαίνει -μετά από μερικές φορές που αποδεικνύεται ότι αυτό που λέει ο γονιός δεν ισχύει- ότι είναι ψέματα και έτσι δεν τα παίρνει στα σοβαρά.

1. «Πρόσεξε, αν δε φερθείς καλά, τότε δε θα σου πάρω δώρο στα γενέθλια σου ούτε τα Χριστούγεννα ούτε όλη τη χρονιά»

Αυτή η απειλή είναι ένα εύκολο ψέμα που λένε οι γονείς όταν θυμώσουν με τη συμπεριφορά του παιδιού τους και θέλουν να του δείξουν με άμεσο τρόπο πόσο κακό είναι αυτό που κάνει και να το σταματήσει.

Τι μπορείτε να πείτε;

Να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και να το προειδοποιήσετε για τις ρεαλιστικές συνέπειες της πράξης του. Έτσι, σε περίπτωση που το παιδί δεν κάνει τα μαθήματά του και έχει «κολλήσει» στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά, είναι πιο ρεαλιστικό να πείτε «πρέπει πρώτα να τελειώσεις τα μαθήματά σου και μετά να δεις τηλεόραση. Αν δεν το κάνεις, θα αναγκαστώ να την κλείσω και δε θα δεις ούτε σήμερα ούτε αύριο το απόγευμα». Αυτού του είδους η προσέγγιση βασίζεται στη λογική (πρώτα τελειώνουμε τις υποχρεώσεις μας και μετά διασκεδάζουμε) καθώς και στην προειδοποίηση και σε μία λογική συνέπεια που σχετίζεται με τη συμπεριφορά του παιδιού.

2. «Δε θα αφήσω να σου συμβεί ποτέ κανένα κακό»

Στην καρδιά της κάθε μαμάς και του κάθε μπαμπά είναι φυσικά το καλό του παιδιού του και όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις μικρές και μεγάλες κακοτοπιές της ζωής. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Δυστυχώς, δε μπορούμε να προστατέψουμε 100% το παιδί μας ή να κάνουμε και πολλά πράγματα αν για παράδειγμα του τύχει μια δασκάλα που δεν του ταιριάζει, αν τσακωθεί με τους φίλους του, αν του τύχει μια ασθένεια, κλπ.

Τι μπορείτε να πείτε;

Αντί να πείτε το παραπάνω «ψέμα», είναι προτιμότερο να δηλώστε αυτό που βρίσκεται στη βάση του, δηλαδή την αγάπη σας και τον νοιάξιμό σας. «Θα σε αγαπώ πάντα και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σε προστατεύω. Θέλω να ξέρεις όμως ότι στη ζωή μπορεί να συμβούν διάφορα πράγματα, να τσακωθείς με τους φίλους σου, να πάρεις μια λάθος απόφαση, οτιδήποτε, αλλά εγώ θα είμαι πάντα εδώ για σένα».

3. «Η παιδική χαρά έκλεισε!»

Αυτή είναι η πιο βολική δικαιολογία όταν το παιδί ζητάει να βγει κι εσείς έχετε δουλειά ή είστε κουρασμένη. Με αυτό το ψεματάκι όμως, δε διδάσκετε στο παιδί να κρίνει ποιες είναι κάποιες προτεραιότητες ή βασικές ανάγκες των άλλων.

Τι μπορείτε να πείτε;

«Πολύ θα ήθελα να σε πάω στην παιδική χαρά, αλλά είχα μια πολύ δύσκολη μέρα στη δουλειά και είμαι κουρασμένη. Χρειάζομαι ύπνο. Θα σε πάω αύριο που θα είμαι ξεκούραστη» ή «Πολύ θα μου άρεσε να πάμε στην παιδική χαρά, αλλά πρέπει να κάνουμε ψώνια στο σούπερ μάρκετ για να ετοιμάσουμε φαγητό σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Μπορείς να έρθεις μαζί μου στο σούπερ μάρκετ και να διαλέξεις κάτι που σου αρέσει και θα πάμε στην παιδική χαρά αύριο. Με αυτό τον τρόπο διδάσκετε στο παιδί σας ότι υπάρχουν υποχρεώσεις προς όλη την οικογένεια ή δικές σας ανάγκες που πρέπει να σεβαστεί. Ακόμα και αν γκρινιάξει και διαμαρτυρηθεί, τελικά θα το καταλάβει.

4. «Μη φοβάσαι, δε θα πονέσεις»

Ναι, καλά! Αφού τα περισσότερα παιδιά φοβούνται τις ενέσεις και το τσίμπημα, και, πράγματι, μπορεί το εμβόλιο να πονέσει ή να τσούξει. Το ψέμα εδώ είναι για να κάνει ο γονιός το παιδί να σταματήσει να κλαίει εκ των προτέρων και να μη κάνει κακή εντύπωση στους γύρω του. Αφήστε που το παιδί έχει ήδη «πιάσει» στον αέρα το ψέμα σας και κλαίει ακόμα περισσότερο, επειδή ούτε μπορεί να σας εμπιστευθεί ούτε να πάρει παρηγοριά από εσάς.

Τι μπορείτε να πείτε;

«Ξέρω, δε σου αρέσει το εμβόλιο και το τσίμπημα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Είναι ένα ‘τσικ’ που θα περάσει. Χωρίς εμβόλιο κινδυνεύεις να αρρωστήσεις πολύ άσχημα και τότε θα αναγκαστεί ο γιατρός να σου κάνει πολλές ενέσεις. Κοίτα εμένα, θα σου κρατώ το χέρι, πάρε μια βαθιά ανάσα και μετά θα περάσει». Έτσι, εξηγείτε στο παιδί την αναγκαιότητα των εμβολίων, του λέτε αλήθεια και τελικά του δείχνετε ότι αυτό που φοβάται δεν είναι και τόσο κακό όσο νόμιζε. Έτσι, διατηρείτε την αξιοπιστία σας και το παιδί θα ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί, γιατί λέτε την αλήθεια.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network