Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους που λέμε στα παιδιά μας

Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους που λέμε στα παιδιά μας

Όλοι οι γονείς έχουμε πει κατά καιρούς μερικά αθώα ψέματα στα παιδιά μας. Ωστόσο οι γονείς μας, όπως ανακαλύψαμε αργότερα μας έλεγαν και λίγο πιο “χοντρά” ψέμματα από αυτά που λέμε εμείς σήμερα στα δικά μας παιδιά. Όσο χοντρά κι αν ήταν όμως, εμείς τα πιστεύαμε. Ευτυχώς στις μέρες μας όλο και λιγότεροι γονείς τα διαιωνίζουν. Αυτό ελπίζω τουλάχιστον.

Αυτό που παραδέχομαι, ανακαλώντας το παρελθόν πάντως, είναι πως οι γονείς μας τότε είχαν καλές προθέσεις καθώς νόμιζαν ότι αυτά τα αθώα ψέματα ήταν απαραίτητα για:

– τη διατήρηση της αθωότητας (Εκείνος ο γλυκύτατος παππούς με την άσπρη γενειάδα, το κόκκινο κοστούμι και τις μαύρες μπότες που κατά έναν μαγικό τρόπο χωράει να περνάει μέσα από τις καμινάδες; Ω, ναι, υπάρχει!),

– την προώθηση καλών τρόπων (Μην τρως τα νύχια σου, θα φράξει το έντερο σου) και

– την προστασία των παιδιών (Αυτή η τρύπα στην αυλή; Αν πέσεις μέσα και θα φτάσεις μέχρι την Κίνα).

Ευτυχώς οι περισσότεροι γονείς πλέον επιλέγουμε να λέμε την αλήθεια χωρίς να τρομάζουμε τα παιδιά μας με ανυπόστατους μύθους.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει 6 κοινές «απειλές» γονέων που δεν είναι αλήθεια, ωστόσο κρύβουν μια αλήθεια πίσω τους για το πώς εφευρέθηκαν.

Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους που λέμε στα παιδιά μας1. Μην καταπιείς την τσίχλα γιατί θα κολλήσει στο στομάχι σου για εφτά χρόνια

Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές και ίσως κάποιες φοβηθήκατε ότι η τσίχλα θα κολλήσει στο στομάχι σας και θα παραμείνει εκεί για επτά ολόκληρα χρόνια. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι, παρόλο που η τσίχλα δεν χωνεύεται, θα βγει με τις κενώσεις στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας, σε αντίθεση με το στόμα ενός έφηβου, είναι εξαιρετικά σχεδιασμένος στο να αποβάλει τα συστατικά που δεν του χρησιμεύουν σε τίποτα. Η μόνη εξαίρεση, όπως αναφέρει το περιοδικό Pediatrics σε ένα άρθρο του το 1998, είναι οι ακραίες περιπτώσεις τριών παιδιών που κατάπιναν 6-7 τσίχλες ημερησίως. Αυτή η τρομερή συνήθεια τους προκάλεσε δυσκοιλιότητα, καθώς εμπόδιζε το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η μεγάλη μάζα τσίχλας που είχε συσσωρευτεί.

2. Σου πεσε το τοστ στο πάτωμα; Φάτο, δεν έχει τίποτα!

Το τοστ που μόλις σας έπεσε στο πάτωμα, το σηκώσατε και το καθαρίσατε όσο πιο γρήγορα μπορούσατε εξακολουθεί να είναι γεμάτο με βακτήρια. Μια πρόσφατη μελέτη του Rutgers που αφορούσε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, αναφέρει ότι βακτήρια όπως η σαλμονέλα μολύνουν τα τρόφιμα ακαριαία. Σίγουρα, όσο περισσότερο τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με το πάτωμα, τόσο περισσότερα βακτήρια μεταφέρονται. Αλλά δεν περιορίζει όλα τα βακτηρίδια. Και μια καλή είδηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κάποιου προϊόντος που έχει πέσει στο χαλί είναι πιο ασφαλής σχετικά από το να καταναλωθεί κάτι που έπεσε σε άλλες επιφάνειες.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network