Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους γονείς επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των παιδιών

χρήση κινητών τηλεφώνων

Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους γονείς βλάπτει σοβαρά την οικογενειακή ζωή, αναφέρει έρευνα που διεξήγαγε σε μαθητές η βρετανική εταιρεία Digital Awareness UK.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων από τους γονείς έχει σοβαρές επιδράσεις στην οικογενειακή ζωή και επηρεάζει πολλές φορές σημαντικά την ψυχολογία των παιδιών.

Συγκεκριμένα, το 1/3 των ερωτηθέντων-2.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών-απάντησαν ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένα απ’τους γονείς τους να σταματήσουν ν’ασχολούνται διαρκώς με το κινητό τηλέφωνο. Το 14% αυτών δήλωσαν ότι οι γονείς τους χρησιμοποιούν το κινητό τους ακόμα και την ώρα των οικογενειακών γευμάτων. Όχι μόνο για κλήσεις αλλά και για να σερφάρουν στο Διαδίκτυο. Εντούτοις, το 95% των ερωτηθέντων γονέων-3.000 ενήλικες συμμετείχαν στην έρευνα-αρνήθηκε ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Μεταξύ των μαθητών:

Το 82% αισθάνεται ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων θα πρέπει να μην γίνεται χρήση κινητού τηλεφώνου από κανένα μέλος της οικογένειας. Το 22% δήλωσε ότι η εκτεταμένη χρήση του κινητού αποξενώνει τα μέλη της οικογένειας. Το 36% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν ότι έχουν ζητήσει από τους γονείς τους να αφήσουν στην άκρη τη συσκευή. Απ’αυτό το ποσοστό, το 46% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν δίνουν καμία σημασία στη συγκεκριμένη έκκλησή τους. Ενώ το 44% των μαθητών δήλωσαν απογοήτευση για αυτή τη συμπεριφορά.

Παρά τα παραπάνω συμπεράσματα, μόλις το 10% των γονέων πιστεύουν ότι η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων απ’την πλευρά τους προκαλεί ανησυχία στα παιδιά τους. Παρόλο που σχεδόν το 43% παραδέχτηκαν ότι πιθανόν ξοδεύουν πολύ απ’τον χρόνο τους στο διαδίκτυο. Το 37% των γονέων δήλωσαν, επίσης, ότι ο χρόνος που περνούν καθημερινά στο διαδίκτυο κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ώρες την ημέρα. Το 5% αυτών απάντησαν ότι ο χρόνος αυτός αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου: Συνολικά περίπου 15 ώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν τα 3/4 των μαθητών (72%) δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου 10 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο. Η μεγαλύτερη έγνοια που εξέφρασε, σχεδόν, το ήμισυ των μαθητών (47%) είναι ότι η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου οδηγεί σε στέρηση ύπνου. Ωστόσο, μόλις το 10% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αυτό τους προκαλεί ανησυχία.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ- ΜΠΕ  www.lifo.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network