9 κακές συνήθειες της καθημερινότητας που επηρεάζουν εμάς και τα παιδιά μας

9 κακές συνήθειες της καθημερινότητας που επηρεάζουν εμάς και τα παιδιά μας

Κακές Συνήθειες # 1: Ανελέητη Αυτοκριτική

Η αυτοκριτική από μόνη της είναι καλό πράγμα, ειδικά όταν είναι εποικοδομητική και βοηθάει το άτομο να θέσει στόχους. Όταν, όμως, κανείς επιδίδεται σε ανελέητη, ισοπεδωτική αυτοκριτική (π.χ. για το πώς είναι η εξωτερική του εμφάνιση) τότε το μόνο που καταφέρνει είναι να βρεθεί σε κατάσταση συναισθηματικής παράλυσης και σε αδράνεια. Αν μονίμως κριτικάρετε τον εαυτό σας, ουσιαστικά διδάσκετε και στο παιδί σας να κρίνει αρνητικά τον εαυτό του και να μην κάνει τίποτα για να βελτιωθεί.

Κακές Συνήθειες # 2: Συναισθηματικό Φαγητό

Αν έχετε την κακή συνήθεια να καταφεύγετε στο φαγητό κάθε φορά που στεναχωριέστε, απογοητεύεστε, στρεσάρεστε, αγχώνεστε, ανησυχείτε, φοβάστε, θυμώνετε… Ξανασκεφτείτε το! Εκτός από το φαγητό υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας.
Προσοχή! Τα παιδιά κάνουν αυτό που κάνετε! Αν τρώτε επειδή έχετε έντονα συναισθήματα, ουσιαστικά διδάσκετε και στο παιδί σας ότι ο μόνος τρόπος να νιώσει καλά για τον εαυτό του είναι να καταφύγει στο φαγητό.

Κακές Συνήθειες # 3: Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία υπερβολικά

– Αν έχετε τη συνήθεια να «κολλάτε» στο Facebook,
– να στέλνετε sms,
– να είστε διαρκώς στην υπολογιστή ή να μιλάτε στο τηλέφωνο, όχι μόνο χάνετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, αλλά του διδάσκετε με τον τρόπο σας τι να κάνει:
Να «κολλάει» και αυτό στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Από την άλλη, όμως, το μαλώνετε και του βάζετε κανόνες για τη χρήση τους, ενώ εσείς δεν τους ακολουθείτε! Δώστε το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας!

Κακές Συνήθειες # 4: Οι περισσότερες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από χρήματα και υλικά αγαθά

Οι οικονομικές συζητήσεις έχουν την ώρα τους. Δεν είναι, όμως, απαραίτητο οι περισσότερες συζητήσεις σας να περιστρέφονται γύρω από χρήματα, υλικά αγαθά, και οικονομικές δυσκολίες. Μπορεί να υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες στη ζωή σας. Με το να τις συζητάτε, όμως, όλη την ώρα όχι μόνο δε λύνονται, αλλά χαλάνε τη διάθεσή σας και την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Επενδύστε σε συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από αξίες και θετικές εμπειρίες και χαρακτηριστικά της ζωής σας.

Κακές Συνήθειες # 5: Το Ποτό δεν είναι γιατρικό

Το ποτό, είτε είναι αλκοόλ είτε καφές δεν είναι το γιατρικό για την κούραση, το άγχος, τη στεναχώρια… Για καλό δικό σας και του παιδιού σας, φροντίστε να μη συνδέετε την κατανάλωσή τους με το να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Κακές Συνήθειες # 6: Ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός είναι κομμάτι της ζωής, αλλά δεν είναι ολόκληρη η ζωή! Φροντίστε, λοιπόν, να μη βλέπετε τα πάντα συγκριτικά και ανταγωνιστικά σε σχέση με το τι έχουν ή τι κάνουν οι άλλοι. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο τι θέλετε και τι κάνετε εσείς. Επίσης, να θυμάστε ότι το να συγκρίνετε διαρκώς το παιδί σας με άλλα παιδιά (σε σχολικές και αθλητικές επιδόσεις, κοινωνικότητα, κλπ) δεν αποτελεί κίνητρο βελτίωσης για κανένα παιδί!

Κακές Συνήθειες # 7: Γκρίνια και Καυγάδες

– Αν διαρκώς γκρινιάζετε για το κάθε τι,
– αν διαρκώς σας φταίνε όλοι και όλα, είναι αναπόφευκτο ότι θα έχετε ξεσπάσματα και καυγάδες με τον/τη σύζυγο, τα παιδιά σας, και άλλα οικεία σας πρόσωπα. Εκτός που έτσι καταστρέφετε τη διάθεσή σας και την ποιότητα της ζωής σας, διδάσκετε στο παιδί σας ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να σχετίζεται με τους άλλους.

Κακές Συνήθειες # 8: Κουτσομπολιό

Αν δεν έχετε κάτι καλό να πείτε για κάποιον, μην πείτε τίποτα. Η κριτική και το κουτσομπολιό δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα, σας αποδυναμώνουν ψυχικά και πνευματικά. Κάντε καλή σας συνήθεια να σχολιάζετε τα καλά, τα θετικά και τα όμορφα πράγματα γύρω σας. Θα δείτε ότι θα αλλάξει η διάθεσή σας, η διάθεση των γύρω σας και, παράλληλα, θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει μία ακόμα καλή συνήθεια!

Κακές Συνήθειες # 9: Αρνητική Σκέψη

– Αν κάνετε, διαρκώς, αρνητικές σκέψεις,
– αν τείνετε να βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο κι
– αν παίρνετε πάντα την απαισιόδοξη πλευρά της ζωής, δε βοηθάτε ούτε τον εαυτό σας ούτε το παιδί σας να δει τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα και να προετοιμαστεί για να πετύχει.

Αν παρόλα αυτά πιάσετε τον εαυτό σας να έχει κάποια αρνητική συμπεριφορά μπροστά στο παιδί σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να του πείτε τι κάνατε λάθος και ποιο είναι το σωστό!

Λίζα Βάρβογλη

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network