Εμβόλιο HPV: Και μία δόση προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μία δόση του εμβολίου κατά του του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με το σχήμα των 2-3 δόσεων που χρησιμοποιείται τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και HPV

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2020 342.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το 90% αυτών των θανάτων κατεγράφησαν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Αντιθέτως, στη Μ.Βρετανία το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV έχει σχεδόν εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες που γεννήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 1995.

Ο HPV και ειδικά οι τύποι του 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνοι για το 50% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός κατά του HPV, πρέπει να γίνεται ένα σχήμα 2-3 δόσεων. Το γεγονός αυτό όμως, επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, όπου υπάρχουν πιο ανεπαρκείς υποδομές και λιγότερα χρήματα για να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος και εκτεταμένος εμβολιασμός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών έως το 2030.

Η νέα μελέτη

Διαβάστε τη συνέχεια στο capital.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network