«Μα καλά, θηλάζεις το πρόωρο;»

«Μα καλά, θηλάζεις το πρόωρο;»

Η ΤΘ είχε την τύχη να γεννηθεί υγιέστατη σε ηλικία κύησης 36 εβδομάδων σε σύγχρονο μαιευτήριο της χώρας μας. Το βάρος της γέννησης της 2290 γραμμάρια. Η μαμά της είχε προετοιμαστεί καλά για τον θηλασμό σε μαθήματα που είχε παρακολουθήσει με σύμβουλο θηλασμού αλλά και στο ιατρείο μας.

Η ΤΘ έπιασε αμέσως το στήθος μόλις οι μαίες παρέδωσαν το βρέφος στην αγκαλιά της μαμάς της. Τα πράγματα όμως δεν έμελλε να είναι τόσο εύκολα . . .

Η Χ επαγγελματίας υγείας, μετά από μία ακριβώς ώρα απευθύνθηκε στη μαμά της ΤΘ επικριτικά: «Μα καλά θα θηλάσεις το πρόωρο;» «Να ξέρεις ότι τα πρόωρα δύσκολα θηλάζουν γιατί κουράζονται εύκολα στο στήθος».

Η Φ επαγγελματίας υγείας αργότερα την ίδια ημέρα, επιβεβαίωσε στη μητέρα ότι «τα πρόωρα παίρνουν μπουκάλι γιατί συνήθως δεν έχουν αποτελεσματικό θηλασμό» και πως «άσε που δεν έχεις και γάλα γιατί είσαι από καισαρική».

Την επόμενη ημέρα η Υ επαγγελματίας υγείας μίλησε αυστηρά στη μαμά της ΤΘ. Της είπε ότι «αυτό που κάνεις δεν είναι ασφαλές», ότι «δεν ξέρουμε το κατά πόσο τρώει το μωρό και αν τρώει» και πως «η κλινική δεν θα φέρει ευθύνη για ότι τυχόν προκύψει».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τη μαμά (η οποία ήταν εμφανώς αγχωμένη αφού είχε μείνει χωρίς υποστήριξη), επιβεβαιώσαμε ότι το βρέφος έμπαινε τακτικά στο στήθος και πως είχε ικανοποιητική διούρηση για το 1ο 24ωρο ζωής. Αποφασίσαμε λοιπόν να ενθαρρύνουμε τη μαμά να συνεχίσει την προσπάθεια. Βέβαια της τονίσαμε πως αν οι ιατροί του μαιευτηρίου έχουν διαφορετική άποψη και πως αν κρίνουν ότι πράγματι το βρέφος υποσιτίζεται, να δώσει άμεσα συμπλήρωμα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Διότι το παράδοξο με όλες αυτές τις παράξενες ιστορίες θηλασμού (η μη θηλασμού) από τα ελληνικά μαιευτήρια είναι ότι συνήθως δεν υπάρχει επίσημη ιατρική διάγνωση ή σύσταση που να προτείνει το συμπλήρωμα ή να θέτει αμφιβολίες για τη συνέχιση του θηλασμού. Όλα λειτουργούν με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο βάσει όσων συνηθίζονται από τους κανονισμούς, χωρίς να συνοδεύονται πάντα από ιατρική τεκμηρίωση.

Και ναι, πρέπει να το τονίσουμε: Όντως μπορεί ένα πρόωρο μωρό να δυσκολεύεται να θηλάσει, να μην μπορεί να προσκολληθεί καλά, να έχει αδύναμες θηλαστικές κινήσεις. Εξαρτάται και από το βαθμό της προωρότητας. Μας έχουν τύχει και εμάς ανάλογες περιπτώσεις. Όμως όλα τα πρόωρα δεν μπορούν να θηλάσουν ; Και τελικά αν δεν αφήσουμε τη μητέρα να το προσπαθήσει πως θα το ξέρουμε ;

Από τη άλλη έχουμε και την εμπειρία από άλλες νεογνικές μονάδες, φιλικές προς τον θηλασμό, που προωθούν τον «όσο το δυνατό περισσότερο θηλασμό» καθώς το μητρικό γάλα θεωρείται ότι είναι πολύτιμο για το πρόωρο μωρό. Μονάδες που παρακαλούν τους γονείς έστω και για λίγο αντλημένο μητρικό γάλα καθώς η σύστασή του είναι ιδανική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την προστασία από τις λοιμώξεις . . .

Που βρίσκονται άραγε αυτές οι μονάδες; Σε άλλο σύμπαν ; Εκεί όπου εφαρμόζεται ο θηλασμός στη μονάδα προώρων, η επαφή δέρμα με δέρμα, η πρακτική Kangaroo care, η ενίσχυση του δεσμού μητέρας-παιδιού . . .

Τι έγινε τελικά με την περίπτωση της ΤΘ ; Η μαμά της επέμεινε κανονικά με ανεμπόδιστο και τακτικό ανά 2ωρο θηλασμό. Τα αποτελέσματα: Βάρος γέννησης 2290 γρ, Βάρος Εξόδου από το μαιευτήριο 2200 γρ, Ζύγιση στο σπίτι 10 ημερών 2290 γρ, Ζύγιση 16 ημερών 2450, Βάρος στον 1 μήνα 2900, Βάρος στον 2ο μήνα 4300 γρ. Τελικά η μαμά «είχε γάλα»!

Και για να μην νομίζετε ότι η περίπτωση ήταν μεμονωμένη ας δούμε την περίπτωση της ΚΘ από ένα άλλο μαιευτήριο της χώρας περίπου την ίδια χρονική περίοδο. Ηλικία κύησης 36 εβδομάδες, Καισαρική Τομή, Βάρος Γέννησης 2400 γρ. Αντίστοιχοι επαγγελματίες υγείας Χ, Φ και Υ με παρόμοιες απόψεις περί ασυμβατότητας προωρότητας και θηλασμού. Και πάλι αναγκαστήκαμε να πάμε ενάντια στους κανόνες.

Τελικά: Βάρος Εξόδου από το μαιευτήριο 2300 γρ, Ζύγιση στο σπίτι 7 ημερών 2430 γρ, Βάρος στον 1 μήνα 3700, Βάρος στον 2ο μήνα 4,5 κιλά. Και πάλι η μαμά «είχε γάλα»!

Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network